search
De #5 in de IMDb 250 staat nog altijd op HBO Max: Topvermaak met slechts 5 afleveringen

De #5 in de IMDb 250 staat nog altijd op HBO Max: Topvermaak met slechts 5 afleveringen

HBO leverde al vele mooie series op, maar deze miniserie is toch wel echt top.

Bram de Groot
Velen kennen de IMDb Top 250 met films. De bekende filmdatabase heeft echter ook een Top 250 voor tv-series. Een van de hoogst genoteerde series vind je op HBO Max, uiteraard de dienst die wel meer sterk ontvangen series heeft gelanceerd.

De nummer vijf in de IMDb Top 250 heet Chernobyl, een van de vele miniseries in de lijst. Chernobyl verscheen in 2019 en de titel verraadt uiteraard al waarover deze gaat.

Chernobyl


De serie werd geschreven door Craig Mazin (The Last of Us) en de regie lag in handen van Johan Renck (Spaceman, 2024). Er zijn fantastische rollen te zien van acteurs als Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson en Paul Ritter.

De vijfdelige serie debuteerde op de betaalzender HBO en de Britse zender Sky Atlantic en laat het verhaal zien van het nucleaire ongeluk in 1986 - een van de ergste door mensen veroorzaakte rampen in de geschiedenis - en van de dappere mannen en vrouwen die offers hebben gebracht om Europa te redden van een nog grotere ramp.

Prijzen


Chernobyl kreeg maar liefst 19 nominaties voor Emmy Awards en won de beeldjes voor Beste miniserie, Beste regie en Beste scenario. Harris, Skarsgård en Watson zagen hun nominaties niet verzilverd worden. Ook de Golden Globe werd gewonnen voor Beste miniserie of film voor televisie en Skarsgård kreeg het beeldje voor Beste acteur.De eerste aflevering werd tijdens de debuutuitzending op Sky Atlantic bekeken door zo'n 861 duizend kijkers. De laatste aflevering had maar liefst 2,1 miljoen kijkers op dezelfde zender.

Ontvangst


Met 95 procent op de Tomatometer is de serie ijzersterk ontvangen en op de IMDb staat de serie op een 9,3/10 na 839K stemmen. Wil je Chernobyl zien, dan vind je deze in zijn geheel op HBO Max.

Aanbevolen artikelen