search
Recensie Netflix-serie 'Champion'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Champion'

Muzikaal familieportret vol rap en reggae met goed uitgewerkte personages.

Regie: John Ogunmuyiwa, Christiana Ebohon-Green, Adeyemi Michael, e.a. | Cast: Déja J. Bowens (Vita Champion), Nadine Marshall (Aria Champion), Ray Fearon (Beres Champion), Rachel Adedeji (Yemi), Karim Hassan (Memet), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 44-47 minuten | Jaar: 2023

Champion draait om de familie Champion, waarvan diverse leden een carrière in de muziek nastreven of zouden willen nastreven. Het muzikale talent in de familie verbindt hen, maar verscheurt hen tegelijkertijd. Waar de een zijn carrière gesteund ziet, moet de ander dromen opgeven of zelfs laten afpakken. Wie is de echte Champion? Wie verdient de naam Champion het meest?

In het begin leert de kijker vooral Vita kennen, die vastzit in traditionele familierollen waarin de vrouwen alles doen voor de mannen. Wanneer ze voorzichtig de eerste stapjes zet richting haar eigen muziekcarrière, verwijten haar familieleden haar dat ze hen in de steek laat. Door deze verwikkelingen hoopt de kijker dat Vita doorzet en krijgt waar ze van droomt, maar dit zal sowieso niet zonder slag of stoot gaan. Haar familie gunt haar broer Bosco eerder het succes, ook al teert hij vooral op het schrijftalent van zijn zus.

Gaandeweg leren we de overige familieleden en hun motivaties kennen. Zo begrijpen we beter hoe Bosco ertoe gekomen is van zijn zus te eisen dat zij op de achtergrond blijft en geen zangcarrière voor zichzelf mag ambiëren. De complexe familieproblematiek is goed uitgewerkt en realistisch. Er zijn geen helden, slachtoffers of slechteriken – iedereen heeft zijn aandeel in zijn eigen gedrag en kan op momenten egoïstisch zijn en andere momenten sympathiek. Deze personages zijn zeer menselijk en herkenbaar.

Een serie over een muzikale familie zit natuurlijk boordevol muziek. Reggae en rap voeren de boventoon, maar worden ook regelmatig gemengd met andere stijlen. De verschillende familieleden hebben elk hun eigen stem en zo is er voor iedereen wat leuks om naar te luisteren. Toch hebben de makers goed gelet op wat bij elkaar past, zodat de soundtrack een mooi geheel vormt. Dat blijkt ook goed uit de medley waar de serie mee afsluit. Net als de familie heeft ieder zijn individuele geluid, maar zijn er voldoende raakvlakken om te zien dat deze artiesten bij elkaar horen.

De thematiek van Champion is erg mooi en universeel. Verschillende wegen naar succes worden prachtig gedetailleerd verhaald: de carrière die zonder weerstand nagestreefd kan worden, de carrière die ondanks de onwil van anderen niet anders kan dan zich ontvouwen, de carrière die van een ander afhankelijk is en leunt of zelfs teert op een ander en de carrière die mislukt is, al dan niet door toedoen van een ander.

De elementen die leiden tot succes zijn verstrengeld met de obstakels, voor een gecompliceerd, menselijk verhaal waarin niet één iemand als winnaar uit de bus komt, maar de hele familie haar best moet doen om samen te komen. Of dat lukt, is aan de kijker. Het einde laat in het midden of de familieleden hun onderlinge conflicten voldoende hebben kunnen plaatsen en overwinnen, en geeft tevens een reden voor nog meer werk in een volgend seizoen. Hopelijk komt dat tweede seizoen er. De serie verdient het.

★★★★☆

Champion is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen