search
Recensie Netflix-serie 'Forst'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Forst'

IJzig kille serie over een rechercheur die ondanks zijn schorsing toch zijn moordonderzoek voortzet.

Regie: Daniel Jaroszek | Cast: Borys Szyc (Wiktor Forst), Andrzej Bienias (Inspektor Edmund Osica), Szymon Wróblewski (Staszek Kowalik), Zuzanna Saporznikow (Olga Szrebska), Piotr Franasowicz (Karol Adamiak) e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 41-45 minuten | Jaar: 2023

Rechercheur Forst leidt het onderzoek naar een lugubere moord, waarbij het al snel om meer dan een slachtoffer blijkt te gaan. Net wanneer er een doorbraak lijkt te zijn, wordt Forst uit zijn functie ontheven. Hij kan het echter niet laten om zijn speurwerk voort te zetten en krijgt daarvoor hulp van Olga, een bevriende journaliste. Samen bewandelen ze een pad dat alsmaar duisterder wordt. De waarheid blijkt dichter bij Forst zelf te liggen dan hij had durven denken.

Titelvertolker Borys Szyc was recentelijk nog te zien in de Poolse serie Warszawianka. Daarin speelde hij een kansloze alcoholist, een rol die een heel andere insteek vergt dan die van de gepassioneerde rechercheur die hij in Forst neerzet. Zijn spel is geloofwaardig en houdt de serie zes afleveringen lang volledig overeind. Hiermee toont Szyc dat hij geschikt is voor een breed scala aan rollen.

Er gebeurt zo ontzettend veel in Forst dat overduidelijk is dat deze serie op een boek is gebaseerd. Aan alles is merkbaar dat het volledige verhaal uitgebreider is dan wat in zes afleveringen past. Ook is duidelijk dat in de personages meer omgaat dan de serie laat zien. Dit geeft Forst een onvoorspelbaarheid met een erg beangstigende werking, zeker in combinatie met de gruwelijkheid van de getoonde taferelen. Daardoor ben je als kijker constant aan het puzzelen hoe alles nou precies in elkaar steekt.

De Polen lijken hun cinematografie goed op orde te hebben. Waar we in Nederland alles nog zo realistisch mogelijk in beeld willen brengen, pakken de makers van Forst uit met dynamische composities, suggestieve belichtingen en adembenemende locaties. De serie is ontzettend donker, zowel inhoudelijk als visueel, wat resulteert in een kil gevoel. Forst laat zien wat er mogelijk is, wat de vraag oproept wanneer Nederlandse film- en seriemakers eindelijk eens wat meer gaan uitpakken met hun camerawerk.

Bij het zien van de aftiteling van de laatste aflevering ben je waarschijnlijk geneigd direct het volgende seizoen aan te klikken, maar dat laat nog even op zich wachten. Veel vragen blijven onbeantwoord, dus er is ruimte genoeg voor een voortzetting. Tot die tijd is Forst een heerlijke, ijzig kille serie om in deze koude dagen lekker bij op de bank te kruipen.

★★★★☆

Forst is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen