search
Dit is de enorme schade aan tv-wereld door de recente stakingen in Hollywood
Series / Nieuws

Dit is de enorme schade aan tv-wereld door de recente stakingen in Hollywood

Verwacht de komende tijd een heel stuk minder nieuwe series dan je gewend bent.

Het was volop in het nieuws afgelopen jaar: de stakingen van acteurs en schrijvers in Hollywood voor betere voorwaarden. De maandenlange stakingen hebben inmiddels laten zien dat het tot behoorlijke gevolgen heeft geleid.

Media-onderzoeksbureau Luminate hebben hun eindejaarsgegevens vrijgegeven, wat de enorme impact weergeeft. Premières van nieuwe en terugkerende televisieprogramma's daalden met 21% in 2023, wat het laagste aantal premières sinds 2018 betekent. Maar wat gaan we dit jaar merken?

Humor heeft eronder geleden


Wat afgelopen jaar op de televisie het meest heeft geleden, was het genre komedie. Hier was een afname te zien van nieuwe series van maar liefst 30%. Daarna kwam het genre drama met een afname van 25%. Het enige genre wat een toename zag was True Crime, met 8%.

De grote studio's hebben nog steeds een behoorlijk gat in de planning. Het lijkt erop dat ze dit jaar vooral in willen zetten op het produceren en laten uitkomen van grote titels, om zo de kijkers niet te lang te laten wachten. HBO Max doet dat bijvoorbeeld met The Last of Us seizoen 2 en Netflix met Stranger Things seizoen 5 en Wednesday seizoen 2.

Het blijft lastig


Het betekent echter wel dat er een duidelijke afname zal zijn in het aantal nieuwe series die verschijnen op de streamingdiensten. De studio's hebben moeite met het aanvullen van de catalogi, dus verwacht dit jaar meer kwaliteit dan kwantiteit.



Gelukkig valt er in de tussentijd nog wel voldoende te zien op de streamingdiensten. Kijk naar The Last of Us op HBO Max, of Stranger Things en Wednesday op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen