search

Ons nieuws van zaterdag 20 januari 2024

Recensie SkyShowtime-serie 'Dublin Narcos'
Recensie

Recensie SkyShowtime-serie 'Dublin Narcos'

Meer een ode aan het tijdelijke positieve effect van drugsgebruik dan een blik op de Ierse onderwereld.

Regie: Benedict Sanderson | Afleveringen: 3 | Speelduur: 46-49 minuten | Jaar: 2023

Mensen die nog steeds weigeren te leren hoe biologie werkt zullen altijd redenen proberen te bedenken voor waarom iemand homoseksueel is 'geworden'. Een theorie die regelmatig de kop opsteekt is dat alle homoseksuele mannen een vervelende moeder hadden. Een verklaring voor waarom die heteroseksuele broer dan op magische wijze niet gay werd is er meestal niet. Hetzelfde doet men bij criminelen om hun gedrag te verklaren en hetzelfde tegenargument geldt: waarom werd de een met een moeilijke jeugd een crimineel en de ander niet? Dat een aangeboren karakter bestaat weigert Dublin Narcos te erkennen.

In deze documentaire wordt gekeken naar hoe harddrugs voet aan de grond kregen in Ierland en uiteindelijk een niet uit te roeien probleem werden. Aan bod komen heroïne eind jaren zeventig, xtc begin jaren negentig en cocaïne in de tweede helft daarvan. Ook wordt gesproken over hoe de mentaliteit van de maatschappij zelf invloed had op drugsgebruik.

Het woord is aan politieagenten, ex-criminelen en -gebruikers en journalisten. Het is voornamelijk de middelste categorie die overal een leuke reden voor bedenkt: de criminelen waren eigenlijk slachtoffers van misbruik en geweld als kind, het was de schuld van de overheid dat het volk keerde tot heroïnegebruik, ze zijn er nu allemaal vanaf maar drugs gebruiken is eigenlijk toch een stuk leuker dan nuchter zijn.

De eerste aflevering focust op de familie Dunn. Een daarvan beweert dat ze zich zeker met illegale zaken bezighielden, maar niet heroïne. Kort daarna – niet bepaald een verrassing – komt aan bod hoe een van zijn broers op heterdaad betrapt is op het verdelen van een voorraad heroïne. Toch komen de makers hier niet op terug. Die nog levende Dunn wordt respectvol met rust gelaten en mag nog steeds zijn zegje doen.

De tweede aflevering maakt het wel heel bont. Ruim twee derde gaat niet over wie er achter de xtc-handel in Ierland zat, maar over hoe ontzettend geweldig het was om een pilletje te slikken. De ene na de andere rave-veteraan komt aan het woord, met niets anders dan lof voor het spul. Dat is al niet bijzonder verstandig, maar het is ook niet waar deze documentaire over zou moeten gaan.

Pas later wordt een beetje uitgeweid over de nadelen van xtc-gebruik. Te weinig na zo'n opbouw. Er is ook niet genoeg tijd over om voldoende te informeren over wie de grootste leverancier was, hoe die te werk ging en hoe deze handel ten einde kwam. Dat wordt dus snel afgeraffeld. Kennelijk was er nooit een baron bekend en was het verbieden van grootschalige raves de enige oplossing.

De afsluiter richt zich op cocaïne en daarin wordt duidelijk dat de redenen uit de eerste aflevering slappe smoesjes zijn. Mensen zouden drugs zijn gaan gebruiken omdat het zo slecht ging met de economie. Begin jaren negentig viel het best mee, maar ging het blijkbaar niet goed genoeg om geen drugs meer te gebruiken. Midden jaren negentig was het economisch dik in orde, maar werd er evengoed drugs gebruikt. Oftewel: er is geen enkele andere reden voor drugsgebruik dan dat het iemands persoonlijke keuze is.

Het is nergens uit op te maken waarom Dublin Narcos op meerdere gebieden zo graag ergens de schuld wil kunnen neerleggen, maar zelfs als documentaire boeit ze niet zo. Er komen mensen aan het woord en er komt archiefmateriaal voorbij, maar er wordt ook weer gebruikgemaakt van acteurs om verhalen van geïnterviewden weer te geven. Of er moest tijd worden gevuld óf de makers konden geen keuze maken over de stijl en besloten dan maar meerdere te hanteren.

Een van de journalisten geeft het vlak voor het einde zelf al aan: er is helaas geen bevredigende conclusie, drugshandel gaat gewoon door. Uiteindelijk zijn er maar twee Dublin-narco's belicht: de familie Dunn en een of ander klein driftig ventje waarvan het onduidelijk is hoe het nou precies met hem is afgelopen. In principe is de eerste aflevering de meest interessante, want die laat zien wie een doelwit was voor de politie en wat er is gedaan om het probleem aan te pakken.

Wat sommige van de (ex-)criminelen als kind hebben moeten verduren is oprecht onmenselijk. Maar zij zijn niet de enigen die het is overkomen en al die anderen zijn wel op het rechte pad gebleven. De economie stond er destijds inderdaad slecht voor, maar toch waren de straten meer gevuld met demonstranten tegen de heroïne-epidemie dan met gebruikers, dus ook dat is geen excuus. Dublin Narcos levert niet echt wat ze belooft, maar waarschijnlijk wisten de makers sowieso niet wat ze wilden bieden en hebben ze dus maar gewoon alles in geflanst om tot een driedelig geheel te komen.

★★☆☆☆

Dublin Narcos is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Bridgerton' kan een onverwachte focus kiezen: neemt dit familielid het straks over?
Series / Nieuws

'Bridgerton' kan een onverwachte focus kiezen: neemt dit familielid het straks over?

Wordt het verhaal van Benedict Bridgerton nog een seizoen overgeslagen?

Na twee seizoenen van Bridgerton weten we inmiddels dat de makers van de serie niet altijd de boeken van Julia Quinn volgen. Hierdoor weten ook fans van de boeken niet wat er in de serie gaat gebeuren. Meestal snappen kijkers de veranderingen, maar soms levert het ook verwarring op.

Een grote vraag die fans hebben is waarom we in seizoen 3 niet het verhaal van Benedict zien, maar dat van Penelope en Colin. Dit is de grootste verandering tot nu toe. Gelukkig is de uitleg hiervoor best logisch: het mysterie rondom Lady Whistledown moet opgelost worden in dit seizoen, anders wordt het te langdradig.

Seizoen 4


Dit betekent dus wel dat de volgorde uit de romans van Quinn doorbroken is, en fans niet meer weten wat ze kunnen verwachten van de volgende seizoenen. We weten dat seizoen 3 op Colin en Penelope focust, terwijl dit eigenlijk Benedict zou zijn. Daardoor lijkt het logisch dat zijn verhaal doorgeschoven wordt naar seizoen 4.

Maar nu de makers de volgorde eerder hebben omgegooid, kunnen ze dat natuurlijk weer opnieuw doen. Het zou dus zomaar kunnen dat we in dat seizoen het verhaal van een heel andere Bridgerton zien. Tot nu toe lijken Benedict of Eloise de meest logische opties onder fans.

Francesca


Seizoen 3 wordt echter het seizoen waarin Francesca Bridgerton voor het eerst een complete rol heeft. Zouden de makers dit doen om ons voor te bereiden op een heel seizoen voor haar? Het unieke aan Francesca is dat haar verhaal zich geheel op de achtergrond van die van haar broers en zussen afspeelt.Het lijkt erop dat Francesca in seizoen 3 gaat trouwen. We weten dat ze problemen krijgt in haar huwelijk, dus lijkt het raar om daar nog een aantal seizoenen op te moeten wachten. Het zou ook kunnen dat de makers van Bridgeron ervoor kiezen om de verhaallijnen van de Bridgerton-familie door elkaar heen te laten lopen.

Geduld


Helaas moeten we nog even geduld hebben om hierachter te komen. Seizoen 3 deel 1 van Bridgerton is vanaf 16 mei te zien op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'John Wick'-acteur Ian McShane laakt de ordinaire melkkoe 'The Continental'
Series / Nieuws

'John Wick'-acteur Ian McShane laakt de ordinaire melkkoe 'The Continental'

McShane is een veteraan binnen de franchise, maar vindt de prequelserie te triest voor woorden.

De succesvolle John Wick-films hebben inmiddels een spin-off film opgeleverd, getiteld Ballerina. Hierin zullen Keanu Reeves, Lance Reddick en Ian McShane hun geliefde rollen nog eens overdoen.

In gesprek met Movieweb onthult McShane waarom hij The Continental niet binnen dit geheel vindt passen. Dit heeft onder andere te maken met de aanpak van de makers.

Versteld


Wat opvalt is dat de acteur de miniserie zelf niet gezien heeft. McShane: "Nee, ik wil er niet naar kijken. Volgens mij hebben Keanu [Reeves] en Chad [Stahelski] ook niet gekeken."

Hij vervolgt deze pittige uitspraak als volgt: "Het is volgens mij gewoon een tv-productiebedrijf dat snel en makkelijk geld wilde verdienen aan de filmreeks. Ons hebben ze niks gevraagd, waarom zou je dan überhaupt al willen kijken? Ik sta versteld van de ongelooflijke arrogantie in hun aanpak."

Franchise


De acteerveteraan ziet het hele project als een ordinaire melkkoe die verder weinig van doen heeft met de wereld van John Wick. Om deze reden maakt The Continental volgens McShane duidelijk geen deel uit van de franchise.The Continental kun je bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Waarom Kelly en Ryan het slechtste koppel van 'The Office' zijn
Series / Nieuws

Waarom Kelly en Ryan het slechtste koppel van 'The Office' zijn

Hoe dit koppel in 'The Office' zo lang bij elkaar is gebleven is een raadsel...

Hoewel iedereen houdt van de personages in The Office, kun je moeilijk beweren dat ze altijd goede keuzes maakten. De relaties in de serie zijn dan ook vrijwel nooit een goed voorbeeld voor kijkers. Vooral niet Kelly en Ryan, die zelfs het slechtste koppel uit de serie genoemd kunnen worden.

Het feit dat de personages en de relaties in The Office niet perfect zijn, maakt deze natuurlijk extra herkenbaar voor kijkers. Maar toch is het verbazingwekkend dat de makers ervoor kozen om een van de koppels die eigenlijk het meest toxisch waren tot en met het einde bij elkaar te houden.

Obsessie


Bij Kelly en Ryan lijkt het er eigenlijk op dat de chaos die hun relatie opleverde hen bij elkaar hield. Ze waren vaak ronduit verschrikkelijk tegen elkaar, maar bleven toch onafscheidelijk. Dat was het geval bij meerdere relaties in The Office, zoals Pam en Roy, en Angela en Andy.

Het verschil is alleen dat die twee koppels uiteindelijk uit elkaar gingen. Kelly en Ryan bleven ondanks hun disfunctionaliteit bij elkaar. Het leek niet alleen liefde te zijn dat ervoor zorgde dat de twee samen bleven, maar eigenlijk meer obsessie.

Fantasie


Fans van de serie moeten hun fantasie maar gebruiken om te beslissen of de twee na het einde van de serie nog lang een koppel zouden zijn gebleven. Zou de obsessie genoeg zijn geweest om ze voor altijd bij elkaar te houden, of bleek de toxiciteit toch een te groot obstakel? Bekijk The Office op Prime Video, Netflix en SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Ponto Final'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Ponto Final'

Irritante Braziliaanse sitcom daagt de kijker uit om de eindhalte te halen.

Regie: Luciano Sabino | Cast: Rodrigo Sant'anna (Ivan), Faiska Alves (Ivandro), Polly Marinho (Marta), Nany People (Alê), Tuca Andrada (Robson), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 21-24 minuten | Jaar: 2024

Ponto Final is gefilmd in een studio voor een livepubliek, als een sitcom. Maar in plaats van een rustige woonkamer die de ruimte laat voor gevatte dialogen is de setting een chaotisch busstation. De acteurs werken hun teksten haastig af, want blijkbaar hebben zij zelf ook een bus te halen. Wanneer de camera over het publiek glijdt dat beleefd glimlachend simultaan begint te klappen, is duidelijk hoe geforceerd dit concept is. En dan moet de reis nog beginnen.

In principe gaat deze Braziliaanse serie over Ivan, die in scheiding ligt. Een basis voor herkenbare gezinsperikelen waar de ellende van een echtscheiding met humor wordt verlicht, zou je denken. Maar dat Ivan, Marta en zoon Ivandro een gezin vormen is nauwelijks merkbaar in alle drukte van de razendsnelle dialogen en rondrijdende bussen. Een traditionele sitcomset had de nadruk op de gezinsleden gelegd, voor net dat kleine beetje diepgang, maar in Ponto Final lijken de personages geen enkele band met elkaar te hebben. Ze kibbelen slechts in het wilde weg.

De grappen zijn niet herkenbaar, maar juist vergezocht of goedkoop. En ze vormen een spervuur; in hoog tempo worden de humorloze grappen afgewerkt, wat in combinatie met de achtergrond van een drukke straat voor irritatie zorgt. De afleveringen zijn nauwelijks twintig minuten lang en toch is de kijker na afloop compleet uitgeput. Knap dus als je alle afleveringen weet uit te zitten. Aan de titel te zien draait het om het eindstation en wie dat haalt verdient een medaille.

Wie aanvankelijk ook een medaille lijkt te verdienen, is degene die de serie van Nederlandse ondertiteling heeft voorzien. De constante dialogen bevatten erg veel woordgrappen en dubbelzinnigheden, maar de ondertitelaar ploetert verwoed door en weet er nog wat van te maken, hoewel duidelijk is dat sommige grappen in het Portugees waarschijnlijk beter overkomen. Echter, halverwege de serie slaan de gesprekken nergens meer op. De ondertitelaar is op dat punt duidelijk net zo moegestreden door de serie als ieder ander.

De makers vonden het kennelijk leuk om een aantal bloopers erin houden. Niet aan het einde, maar tijdens de scènes. Acteurs die in de lach schieten of hun teksten vergeten blijken absoluut geen interessante aanvulling. Misschien leuk voor Brazilianen die de acteurs kennen en fan zijn, maar bij de gemiddelde Nederlander zal dit alleen maar ergernis opwekken.

Het enige fascinerende is het vreemde kapsel van de hoofdpersoon. Dat zal vaak de aandacht van de kijker trekken, aangezien die de rode draad van het verhaal snel kwijt zal raken, als die er al is. De gebeurtenissen zijn in elke aflevering inhoudsloos en zelfs voor het niveau van een middelmatige romkom ondermaats.

De slotaflevering is dan ook tenenkrommend clichématig, zelfs al wordt nog enigszins gepoogd er iets origineels van te maken. Uiteindelijk blijkt er gewoonweg niet hard genoeg te zijn geprobeerd om van Ponto Final een noemenswaardige serie te maken. Schreeuwerige aandachttrekkerij moet afleiden van de gebakken lucht, maar dat blijkt niet te lukken.

★☆☆☆☆

Ponto Final is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zin in een goede seriemarathon dit weekend? Deze indrukwekkende miniserie kijk je in één dag
Series / Nieuws

Zin in een goede seriemarathon dit weekend? Deze indrukwekkende miniserie kijk je in één dag

De ijzersterke miniserie Unorthodox staat al even op Netflix, tijd dat jij deze gaat kijken?

Ben jij even helemaal klaar met series met heel veel seizoenen? Dan hebben we nu een mooie kijktip voor je. De miniserie Unorthodox bestaat uit slechts 4 afleveringen van elk een klein uur. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je de serie in één dag of avond kijken.

De miniserie Unorthodox verscheen in 2020 op Netflix en is gebaseerd op op de autobiografie Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots uit 2012 van Deborah Feldman.

Unorthodox


Shira Haas heeft de hoofdrol als het 19-jarig Joods meisje Esther "Esty" Shapiro. Ze maakt onderdeel uit van de ultraorthodoxe gemeenschap in Williamsburg, een wijk van het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Na een gearrangeerd huwelijk ontsnapt ze naar Berlijn.

De serie is ijzersterk ontvangen. Unorthodox staat op Rotten Tomatoes om een uitstekende 96 procent na 53 recensies. "Unorthodox past het bronmateriaal met uiterste zorg aan en creëert een serie die tegelijk intiem en urgent is, gecentreerd rondom de pakkende performance van Shira Haas," leest de critics consensus op Rotten Tomatoes.

Aanrader


Heb je dit weekend de nodige tijd vrij, dan zijn de vier afleveringen van elk zo'n uur zo weg gekeken. Je vindt de serie hier op Netflix.De synopsis: Een chassidische vrouw uit Brooklyn vlucht uit een gearrangeerd huwelijk naar Berlijn. Ze gaat bij een groep musici wonen, maar dan komt haar verleden om de hoek kijken.

Making Unorthodox


Naast de serie verscheen ook de docu Making Unorthodox, de making-of van een serie die problemen in een chassidische gemeenschap op authentieke wijze in beeld brengt en onderzoekt welke invloed ze hebben op vrouwenlevens.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Goed nieuws voor grote nieuwe Marvel-serie: na veel tegenslag start 'Daredevil: Born Again' weer met opnames
Series / Nieuws

Goed nieuws voor grote nieuwe Marvel-serie: na veel tegenslag start 'Daredevil: Born Again' weer met opnames

Na veel vertraging besloot Marvel Studios-president dat hij niet blij was met de richting van de serie: Daredevil: Born Again krijgt nu een tweede kans.

Veel films en series hebben flinke vertraging opgelopen door de WGA en SAG-AFTRA stakingen van vorig jaar. De productie van bijna elk project lag stil en ook nieuwe projecten kwamen moeilijk van de grond. Ook de productie van Daredevil: Born Again kreeg te maken met grote vertragingen.

Veel series probeerden ondanks de obstakels zoveel mogelijk te doen, maar Marvel Studios-president Kevin Feige besloot samen met andere leidinggevenden dat de Daredevil: Born Again niet goed genoeg was. Er werd dan ook een creatieve revisie geëist.

Een nieuw team


Tijdens deze revisie werd Dario Scardapane (Tom Clancy's Jack Ryan en The Punisher) aangesteld als nieuwe showrunner van Daredevil: Born Again. Ook kwam er een nieuw plan voor de regie.

Justin Benson en Aaron Moorhead (Loki en Moon Knight) zijn nu de regisseurs voor de rest van de afleveringen van Daredevil: Born Again. Ook Philip Silvera, de originele stunt- en gevechtscoördinator van de Daredevil-serie op Netflix, is nu ingehuurd.

Een ander plan


Al deze veranderingen zijn gedaan met een totaal andere visie voor de serie in gedachten. De originele Daredevil-serie was duister en grillig en dit gevoel miste bij de nieuwe Daredevil: Born Again. De veranderingen moeten er dus ook voor zorgen dat de nieuwe serie net zo intens is als de originele.

Bekijk op instagram


Nu alles geregeld is voor een nieuw en verbeterd Daredevil: Born Again, kunnen de opnames weer beginnen. Hopelijk heeft het creatieve team deze keer wél alles onder controle en loopt de serie geen vertraging meer op.

Te streamen op Disney+


Naar verwachting zal de serie in 2025 uitkomen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eindelijk: De nieuwe 'Harry Potter'-serie trapt af als Warner Bros. de eerste ideeën ontvangt
Series / Nieuws

Eindelijk: De nieuwe 'Harry Potter'-serie trapt af als Warner Bros. de eerste ideeën ontvangt

De eerste stappen voor de nieuwe Harry Potter-serie zijn gezet.

Al sinds april vorig jaar, toen de nieuwe Harry Potter-serie werd aangekondigd, gaan er veel geruchten en theorieën rond over de reboot. Nu heeft Warner Bros. eindelijk de eerste stappen gezet voor de serie.

Er was al veel controverse over de productie van de serie, aangezien Harry Potter-auteur J.K. Rowling uitvoerend producent is. Dit betekent dat Rowling "naar verwachting betrokken zal zijn bij de besluitvorming over de serie" en dit ligt niet helemaal lekker bij fans.

De eerste stappen


Desondanks zijn de eerste stappen voor de nieuwe serie gezet. Volgens Deadline zijn de eerste pitches voor het project begonnen in Los Angeles. Meerdere schrijvers gingen de strijd aan voor het recht van het Intellectual Property (IP).

Max gaf de opdracht om een pitch te creëren die de persoonlijke kijk van de schrijvers op het IP duidelijk maakte. Martha Hillier, Kathleen Jordan, Tom Moran en Michael Lesslie waren de gelukkige winnaars en strijden nu voor de volgende ronde in Groot-Brittannië.

Meerdere schrijvers


Er is een mogelijkheid dat er niet slechts één winnaar is. Max heeft namelijk aangegeven dat ze open staan om meer dan één idee te ontwikkelen. Dit zou betekenen dat de schrijvers samen aan het project kunnen werken.

Bekijk op instagram
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Indrukwekkende beelden uit 'Masters of the Air': de opvolger van 'Band of Brothers' gaat de lucht in
Series / Video/clip/featurette

Indrukwekkende beelden uit 'Masters of the Air': de opvolger van 'Band of Brothers' gaat de lucht in

De keer volgen we de 100th Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht, opnieuw van producenten Tom Hanks en Steven Spielberg.

Geruime tijd was er onduidelijkheid over wanneer de grote oorlogsserie Masters of the Air zou verschijnen, maar nu komt de startdatum akelig dichtbij. Vanaf 26 januari zie je de "opvolger" van Band of Brothers op Apple TV+.

De peperdure serie van John Shiban en John Orloff neemt ons dit keer mee naar een unit van de 100th Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. De serie speelt zich af richting het einde van de Tweede Wereldoorlog als de geallieerde ook via de lucht willen afrekenen met de Duitsers.

Grote namen


Masters of the Air wordt net als Band of Brothers en The Pacific geproduceerd door Gary Goetzman, Tom Hanks en Steven Spielberg. De regie lag ook in handen van indrukwekkende namen, zoals Cary Joji Fukunaga (No Time to Die), Anna Boden en Ryan Fleck (Captain Marvel) en Dee Rees Mudbound. De laatste aflevering komt van Tim Van Patten, bekend van The Sopranos.

Voor de camera zie je ook een aantal mooie namen, zoals Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Barry Keoghan en Nikolai Kinski.

Nieuwe beelden


Nu de start van de negendelige miniserie Masters of the Air dichterbij komt, heeft Apple TV+ een video online gezet. Bekijk An Inside Look hieronder en vanaf aankomende vrijdag zie je de eerste aflevering op de streamer.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Het vierde seizoen van 'Klem' komt velen bijzonder bekend voor
Series / Nieuws

Het vierde seizoen van 'Klem' komt velen bijzonder bekend voor

De serie Klem werd in 2023 afgerond met een film, maar nu is er toch een vierde seizoen.

Na drie succesvolle seizoenen werd in 2020 de serie Klem afgerond door BNNVARA. Er verschenen in totaal 30 afleveringen. Eerder deze maand startte toch het vierde seizoen met slechts drie afleveringen.

Het vierde seizoen duurt zo kort doordat de drie afleveringen gezamenlijk de film Klem vormen. Deze film verscheen in februari 2023 in de Nederlandse bioscopen en was een redelijk succes doordat meer dan 100.000 bezoekers de 2 miljoen euro kostende film zagen.

Klem


In het vierde seizoen - en dus ook de film - keren Marius, Kitty, Hugo en Sophie terug. Marius en Kitty runnen een prachtige wijngaard. Als snel stapelen de problemen zich op als de lokale misdaad de Nederlanders weg wil krijgen.

De twee stellen worden opnieuw gespeeld door Barry Atsma, Jacob Derwig, Georgina Verbaan en Marie-Mae van Zuilen. De dochters Suzan 'Suus' Warmond (Yenthe Bos) en Christine 'Chrissy' van Mook (Zoë Cusell) zijn ook weer van de partij.

Italiaanse dame


Het belangrijkste nieuwe personage wordt gespeeld door Claudia Vismara. Zij speelt Isabella Garboni de vrouw die het heeft gemunt op de Nederlanders.Op NPO Start kun je de twee reeds uitgezonden afleveringen al kijken. De derde aflevering kijk je op NPO Plus of op televisie op 26 januari om half 10.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Combi van crime en mystery met een onovertroffen 9,1 op IMDb kun je gewoon nog bingewatchen
Series / Nieuws

Combi van crime en mystery met een onovertroffen 9,1 op IMDb kun je gewoon nog bingewatchen

De geweldige serie 'Sherlock' is nog altijd gewoon te streamen.

De prachtige serie Sherlock is de hedendaagse versie van Sir Arthur Conan Doyle's klassieke verhalen over detective Sherlock Holmes. De serie is te zien op Disney+, Prime Video en HBO Max en scoort een fabuleuze 9,1 op IMDb.

De serie zit vol intelligente verhaallijnen en scherpe dialogen en wordt gedragen door twee meesterlijke acteurs. Benedict Cumberbatch speelt de excentrieke detective Sherlock Holmes, terwijl Martin Freeman schittert als zijn loyale metgezel, Dr. John Watson.

Plot


In deze hedendaagse variant herkent Sherlock Holmes software-ontwikkelaar aan hun stropdas en een piloten aan hun duim. Hij heeft een volkomen unieke analytisch brein en is uit pure verveling bezig om misdaden op te lossen. Een toevallige ontmoeting brengt hem in contact met John Watson. Ondanks hun grote verschillen, merken de twee dat ze elkaar aanvullen.

Samen ontwarren ze cryptische aanwijzingen, zitten ze achter levensgevaarlijke moordenaars aan en lossen ze schijnbaar onoplosbare misdaden op.

Vier seizoenen


De serie werd opgenomen tussen 2010 en 2017 en biedt vier seizoenen lang kijkplezier. Gelukkig is de serie voor de liefhebbers van crime en mystery nog altijd te streamen.Kijk deze serie op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zenuwslopende en mysterieuze dramaserie scoort direct een top 10-positie op Netflix
Series / Nieuws

Zenuwslopende en mysterieuze dramaserie scoort direct een top 10-positie op Netflix

De Turkse dramaserie 'Kübra' scoort uitstekend in haar eerste dagen op Netflix.

Vanaf 18 januari is de Turkse dramaserie Kübra op Netflix verschenen en de serie is in haar eerste dagen gelijk zeer succesvol. De serie behoort gelijk tot de top 10 van de meest bekeken series op de streamingsdienst.

De serie gaat over het intrigerende verhaal van een man die allerlei mysterieuze berichten ontvangt. Gökhan, is een inwoner van één van de vele achterbuurten van Istanbul. Hij probeert zijn leven op orde te krijgen mede in verband met het toekomstige huwelijk met zijn grote liefde.

Jij bent anders


Zijn leven wordt echter compleet overhoop gegooid vanaf het moment dat hij berichten ontvangt van een zekere Kübra op een online platform. De boodschap "Jij bent anders!" is aanvankelijk zeer verwarrend, maar na verloop van tijd begrijpt Gökhan de betekenis en ontdekt hij wie Kübra is. De berichten lijken de toekomst te voorspellen en dit zorgt ervoor dat Gökhan niet alleen veel volgers krijgt, maar ook machtige vijanden.

Kübra is een boekverfilming van een roman geschreven door Afsin Kum. De hoofdrol wordt vertolkt door Çagatay Ulusoy, die je mogelijk al kent van zijn hoofdrol in die andere Turkse Netflix-serie Terzi. Naast Ulusoy zijn er ook rollen weggelegd voor Aslihan Malbora, Ahsen Eroglu en Ahmet Mümtaz Taylan.

Kijken


Kübra kun je hier kijken op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Last of Us' seizoen 2 wijkt sterk af van de game volgens hint van hoofdrolspeler Pedro Pascal
Series / Nieuws

'The Last of Us' seizoen 2 wijkt sterk af van de game volgens hint van hoofdrolspeler Pedro Pascal

De acteur lijkt eerdere uitspraken van schrijver Craig Mazin te bevestigen.

Toen The Last of Us in 2023 uitkwam was iedereen lyrisch over deze gameverfilming. Nu ook deel 2 zijn weg naar het scherm vindt, staat déze vraag inmiddels wel op de voorgrond.

LET OP!! onderstaande tekst bevat mogelijk SPOILERS!!

Het gaat natuurlijk om het lot van Joel (Pedro Pascal). Gamers weten allang dat Joel omkomt in het tweede deel van de game, maar inmiddels lijkt de mogelijkheid te bestaan dat de serie hier van af zal wijken.

Andere formats


In een interview met Deadline kwam een andere verhaallijn voor Pascals personage ter sprake. De acteur zei toen het volgende: "Ik denk dat ze [Craig Mazin en Neil Druckmann] altijd wel een manier zullen vinden om het bronmateriaal in andere formats te gebruiken, zoals televisie. Maar ik wil niet teveel verklappen, en eerlijk gezegd weet ik ook niet alles".

Dit lijkt erop te hinten dat de serie de game niet zal volgen, of althans niet helemaal. Gezien Craig Mazins eerdere uitspraken is dit niet helemaal onverwacht.

Niet gebonden aan het bronmateriaal


De schrijver is uitgesproken wat betreft het verfilmen van The Last of Us. Mazin: "Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat ik echt niet schroom om belangrijke personages om te brengen, dus dat is het niet. Het is eerder zo dat Neil [Druckmann] en ik ons op geen enkele manier gebonden voelen aan het bronmateriaal"."Er zullen dingen te zien zijn die in de game zitten, maar ook die niet in de game zitten. Waar het om gaat is dat de keuzes die we maken niet bedoeld zijn om te shockeren, maar om het verhaal goed te vertellen," besluit Mazin. Joels verhaal in seizoen 2 zou dus zomaar anders kunnen lopen dan in de game.

Waar te zien?


The Last of Us seizoen 2 wordt in 2025 verwacht. Kijk ondertussen The Last of Us op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Prime Video komt deze week met het nieuwe 'Expats' en 2 andere toffe series
Series / Nieuws

Prime Video komt deze week met het nieuwe 'Expats' en 2 andere toffe series

Naast de nodige dosis reality komt Prime Video deze week met een aangrijpende nieuwe serie.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Camping de Wildernis


Verschijnt op: Maandag 22 januari | Release: Seizoen 1 - aflevering 4 | Genre: Reality | Kijk op: Prime Video

Vier families die hun vakantie normaal gesproken op een Nederlandse camping vieren, gaan kamperen in Afrika, zonder verdere informatie vooraf. Als ze bij hun gastheer Johnny de Mol met al hun koffers aankomen in Botswana is het enige dat ze kunnen uitbrengen: “we hadden alles verwacht, behalve dit!”. En dan moet het spel nog beginnen. Want behalve buren, zijn ze ook elkaars concurrenten.
Marry My Husband


Verschijnt op: Dinsdag 23 & Woensdag 24 januari | Release: Seizoen 1 - aflevering 7-8 | Genre: Komedie / Drama / Fantasie | Kijk op: Prime Video

Kang Ji-won, een terminaal zieke kankerpatiënt, wordt vermoord door haar echtgenoot en beste vriend nadat ze getuige is van hun affaire. Ze ontwaakt 10 jaar voor het incident en besluit wraak te nemen met behulp van Yu Ji-hyuk, een directeur bij het bedrijf waar ze werkt. Nu moet ze haar lot heroveren en het vuil uit haar leven elimineren.
Expats


Verschijnt op: Vrijdag 26 januari | Release: Seizoen 1 - aflevering 1-2 | Genre: Drama | Kijk op: Prime Video


Tegen de kleurrijke achtergrond van het bruisende Hongkong toont Expats een veelzijdige groep mensen die, nadat een enkele ontmoeting een reeks levensveranderende gebeurtenissen in gang heeft gezet, het evenwicht tussen schuld en verantwoordelijkheid proberen te vinden.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 'Game of Thrones' spin-off wordt in 2024 opgenomen: wat weten we over 'Dunk & Egg'?
Series / Nieuws

Deze 'Game of Thrones' spin-off wordt in 2024 opgenomen: wat weten we over 'Dunk & Egg'?

Nieuwe spin-off van Game of Thrones "A Knight of the Seven Kingdoms", zal in 2024 beginnen met filmen.

Het ziet er niet naar uit dat de populariteit van de Game of Thrones-franchise de komende tijd zal afnemen. De populariteit wordt namelijk alleen maar groter met de spin-off House of the Dragon. En nu ziet het ernaar uit dat de franchise snel een nieuwe spin-off krijgt.

Er zijn plannen van HBO om de Game of Thrones-saga verder uit te breiden met een nieuwe spin-off. Een nieuw rapport van The Wrap geeft een hele nieuwe inkijk in het project.

De planning


De nieuwe spin-off A Knight of the Seven Kingdoms zal later dan gepland in 2024 beginnen met filmen. Eigenlijk was de planning dat het filmen zou starten in de lente van 2024, maar de casting en het schrijven is nog niet afgesloten.

De serie is gebaseerd op de boekenserie 'Tales of Dunk and Egg' van George R.R. Martin, die zich een eeuw voor Game of Thrones-afspeelt. De boeken in deze serie zijn 'The Hedge Knight' (1998), 'The Sword' (2003) en 'The Mystery Knight' (2010).

De serie


Francesca Orsi, het hoofd van drama voor HBO, liet weten dat er grootse plannen zijn voor de serie: "Idealiter wordt de serie uitgewerkt in drie seizoenen, waarin de drie boeken van George worden verfilmd."Stream Game of Thrones op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max gaat deze week door met 'True Detective' en nog een spannende thriller
Series / Nieuws

HBO Max gaat deze week door met 'True Detective' en nog een spannende thriller

Het wordt een week vol intense spanning van Nederlandse en Amerikaanse bodem.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de twee meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


True Detective


Verschijnt op: Maandag 22 januari | Release: Seizoen 4 - aflevering 2 | Genre: Misdaad / Drama / Mysterie | Kijk op: HBO Max

Deze anthologieserie volgt verscheidene politieonderzoeken waarin de persoonlijke en professionele geheimen van iedereen betrokken worden ontrafeld en waarbij soms de grens van de wet wordt opgezocht.
Morten


Verschijnt op: Donderdag 25 januari | Release: Seizoen 1 | Genre: Thriller / Drama

Deze serie volgt de ambitieuze politicus Morten Mathijsen en zijn politieke partij De Nieuwe Liberalen. Mathijsen heeft een prachtige vrouw, drie dochters, een succesvolle carriere en een veelbelovend politiek vooruitzicht, tot hij zijn voormalige studiegenoot Evelien Bax weer tegenkomt.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is de enorme schade aan tv-wereld door de recente stakingen in Hollywood
Series / Nieuws

Dit is de enorme schade aan tv-wereld door de recente stakingen in Hollywood

Verwacht de komende tijd een heel stuk minder nieuwe series dan je gewend bent.

Het was volop in het nieuws afgelopen jaar: de stakingen van acteurs en schrijvers in Hollywood voor betere voorwaarden. De maandenlange stakingen hebben inmiddels laten zien dat het tot behoorlijke gevolgen heeft geleid.

Media-onderzoeksbureau Luminate hebben hun eindejaarsgegevens vrijgegeven, wat de enorme impact weergeeft. Premières van nieuwe en terugkerende televisieprogramma's daalden met 21% in 2023, wat het laagste aantal premières sinds 2018 betekent. Maar wat gaan we dit jaar merken?

Humor heeft eronder geleden


Wat afgelopen jaar op de televisie het meest heeft geleden, was het genre komedie. Hier was een afname te zien van nieuwe series van maar liefst 30%. Daarna kwam het genre drama met een afname van 25%. Het enige genre wat een toename zag was True Crime, met 8%.

De grote studio's hebben nog steeds een behoorlijk gat in de planning. Het lijkt erop dat ze dit jaar vooral in willen zetten op het produceren en laten uitkomen van grote titels, om zo de kijkers niet te lang te laten wachten. HBO Max doet dat bijvoorbeeld met The Last of Us seizoen 2 en Netflix met Stranger Things seizoen 5 en Wednesday seizoen 2.

Het blijft lastig


Het betekent echter wel dat er een duidelijke afname zal zijn in het aantal nieuwe series die verschijnen op de streamingdiensten. De studio's hebben moeite met het aanvullen van de catalogi, dus verwacht dit jaar meer kwaliteit dan kwantiteit.Gelukkig valt er in de tussentijd nog wel voldoende te zien op de streamingdiensten. Kijk naar The Last of Us op HBO Max, of Stranger Things en Wednesday op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Alles wat we tot nu toe weten over de nieuwe 'Harry Potter'-serie op HBO Max
Series / Nieuws

Alles wat we tot nu toe weten over de nieuwe 'Harry Potter'-serie op HBO Max

Het belooft een spectaculaire en vooral langdurige productie te worden.

Het was al een tijdje bekend dat HBO van de mega-succesvolle Harry Potter-filmreeks een serie gaat maken. Daar komt natuurlijk enorm veel bij kijken, en wij hebben alvast op een rijtje gezet wat er tot zover bekend is.

Onlangs verscheen nog het bericht dat de serie een tienjarenplan gaat worden. Het was aanvankelijk de bedoeling dat elk seizoen zich op één boek zou concentreren, maar nu blijkt dat alle boeken binnen een decennium behandeld zullen worden.

Trouwe adaptatie


Hoofd HBO & Max content, Casey Bloys, belooft dat de serie trouw aan het bronmateriaal zal blijven. Om dit te garanderen is schrijfster van de originele boeken, J.K. Rowling, aangetrokken als uitvoerend producent.

Het project staat gepland om uit te komen in 2025 of 2026, en met het succes van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child en het computerspel Hogwarts Legacy wordt het duidelijk dat men de wereld van Harry Potter nog lang niet zat is.

Project nog in de kinderschoenen


Natuurlijk rijst ook de vraag wie de bekende personages als Harry, Ron en Hermione gaan spelen, alleen is dat nog niet bekend. HBO is momenteel zelfs nog bezig met het zoeken naar een showrunner.Het zal natuurlijk een regelrechte PR-stunt zijn als acteurs Emma Watson, Rupert Grint of Daniel Radcliffe terugkeren voor de nieuwe serie. Laatstgenoemde heeft in ieder geval laten weten dat hij het prima vindt om dit project aan zich voorbij te laten gaan.

Prijzige productie


De fantasierijke wereld van Harry Potter vergt zoals te verwachten natuurlijk wel een redelijk budget om te produceren. Bloys verklapte dat de serie een minstens een grootte krijgt als dat van House of the Dragon en Game of Thrones, of misschien wel nog groter.Naast de nieuwe serie is het de wens van HBO om meer uit de wereld van Harry Potter te maken. Vooralsnog wordt de focus gelegd op het hoofdverhaal, maar over mogelijke spin-offs wordt ook al nagedacht.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'True Detective' seizoen 4 is geïnspireerd op dit gruwelijke, waargebeurde verhaal
Series / Featured

'True Detective' seizoen 4 is geïnspireerd op dit gruwelijke, waargebeurde verhaal

Ook de afgrijselijke details komen overeen met deze onopgeloste zaak uit 1959.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
In True Detective zien we topactrice Jodie Foster die als rechercheur Liz samen met haar partner Evangeline (Kali Reis) een moordzaak met een occult tintje moet zien op te lossen. Een groep wetenschappers is plotseling verdwenen en wordt bevroren in een blok ijs teruggevonden.

LET OP!! Onderstaande bericht bevat mogelijk SPOILERS!!

Het is totaal onduidelijk waarom de wetenschappers de veiligheid van hun onderzoeksstation hebben verlaten om de ijzige nacht in te trekken. Deze verhaallijn heeft elementen ontleend aan de raadselachtige gebeurtenis in de Dyatlov Pas in 1959.

IJzige nacht


Een groep hikers ging toendertijd op expeditie door het Oeralgebergte en kwam onder onverklaarbare en bizarre onmstanigheden om. Toen ze teruggevonden werden bleek dat ze uit hun beschutte tenten de nacht in waren gelopen. Sommigen waren zelfs onvoldoende aangekleed.

De autoriteiten die deze mysterieuze zaak onderzochten hebben nooit achterhaald wat er gebeurd was. Een tweede element dat ontleend is aan het raadsel van de Dyatlov Pas is bepaald luguber te noemen. Bij een van de hikers ontbrak namelijk de tong, een detail dat ook in True Detective opduikt.

Niet geschuwd


De HBO-hitserie heeft eerder occulte elementen in het verhaal verwerkt. De zaak waaraan Liz en Evangeline werken past wat dat betreft prima in het plaatje. Ook hierin weerspiegelt seizoen 4 echter de realiteit.Er deden destijds namelijk de nodige wilde verhalen de ronde, waarbij bovennatuurlijke theorieën niet werden geschuwd. Het is dus goed mogelijk dat er ook nu weer een paranormaal element in het verhaal verwerkt wordt, net zoals dat in het allereerste begin het geval was. Je kunt True Detective: Night Country streamen op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
In 'Homeland' was Claire Danes de grote ster: wat doet de actrice tegenwoordig eigenlijk?
Series / Specials

In 'Homeland' was Claire Danes de grote ster: wat doet de actrice tegenwoordig eigenlijk?

Claire Danes, bekend van haar rol als Carrie Mathison in Homeland, is momenteel bezig met verschillende series en heeft een indrukwekkende carrière op zowel het grote als het kleine scherm.

We missen Carrie Mathison uit Homeland. Waar is de actrice Claire Danes die haar zo voortreffelijk neerzette toch gebleven? Waar is Claire momenteel mee bezig? Zijn er series voorbij gekomen en hebben we die gemist? We zochten het voor jullie uit.

Homeland was ongelooflijk populair van 2011 tot 2020. Claire schitterde in meer dan 96 afleveringen van Homeland, won 8 Emmy’s. Ze is een zeer getalenteerde Amerikaanse actrice die bekend staat om haar veelzijdige acteertalent en haar indrukwekkende carrière op zowel het grote als het kleine scherm.

Golden Globe


Ze begon haar acteercarrière op jonge leeftijd en kreeg al snel erkenning voor haar talent. Een van haar meest opvallende rollen was die van Angela Chase in de baanbrekende televisieserie My So-Called Life, waarvoor ze lovende kritieken en een Golden Globe Award-nominatie ontving.

Ze brak door in de filmindustrie met haar rol in de moderne filmklassieker Romeo & Juliet uit 1996, waarin ze de rol van Juliet vertolkte naast Leonardo DiCaprio. Ook werd ze gevraagd voor de rol van Rose deWitt Bukater in Titanic maar die sloeg ze af omdat ze anders aan Leo zou blijven plakken.

Carrie Mathison


Een van haar bekendste rollen is die van Carrie Mathison in de spannende hitserie Homeland, waarvoor ze meerdere prijzen heeft gewonnen. Daarin speelt ze een bipolaire CIA-agent die ervan overtuigd raakt dat een krijgsgevangene door Al-Qaeda is afgezet en van plan is een terroristische aanslag op Amerikaans grondgebied uit te voeren.Na Homeland speelde ze in drie miniseries. In 2022 als Cora Seaborne in de miniserie The Essex Serpent en Rachel Fleischman in Fleischman Is in Trouble.

Ontvoering


Het afgelopen jaar als Sam Browne in The Full Circle. De MAX-serie gaat over een onderzoek naar een mislukte ontvoering en onthult lang bewaarde geheimen die meerdere personages en culturen in het huidige New York City met elkaar verbinden.Naast haar werk als actrice is Danes ook bekend vanwege haar filantropische inzet en haar betrokkenheid bij verschillende goede doelen. Ze is getrouwd met acteur Hugh Dancy en samen hebben ze twee kinderen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.