search
Filmheld George Clooney dankt zijn carrière compleet aan een hitserie uit de jaren 90
Series / Specials

Filmheld George Clooney dankt zijn carrière compleet aan een hitserie uit de jaren 90

George Clooney had zijn grote doorbraak door zijn rol als dr. Douglas Ross in de ziekenhuisserie 'ER'.

George Clooney is zo'n reusachtige ster geworden dat hij zelfs in de zwakste producties schittert, of deze nu op televisie of het witte doek verschijnen. Gelukkig voor hem zijn ondermaatse werken slechts zeldzaam in zijn illustere carrière. Nu is de acteur vooral bekend om zijn films, maar wist je dat hij zijn grote doorbraak maakte op televisie?

De eerste rol van Clooney was als een figurant in de televisie-miniserie Centennial in 1978, die gebaseerd was op de gelijknamige roman van James A. Michener en deels werd gefilmd in Clooney's geboorteplaats Augusta, Kentucky. Zijn eerste grote rol kwam in 1984 in de kortstondige CBS-sitcom E/R - niet te verwarren met de medische dramaserie ER.

ER


Want het is pas in 1994 dat Clooney zijn grote doorbraak deed in de lang lopende medische dramaserie ER. In ER, die gedurende vijftien seizoenen op televisie te zien was, speelde Clooney de rol van dokter Douglas Ross samen met Anthony Edwards, Julianna Margulies en Noah Wyle. Als het gezicht van de serie heerste hij zowel over de ether als over de harten van mensen tegelijkertijd.

In 1999 verliet hij de serie, maar hij maakte wel nog een cameo-optreden in het zesde seizoen en hij keerde terug voor een gastoptreden in het laatste seizoen van de serie. Voor zijn werk in ER ontving Clooney twee nominaties voor de Primetime Emmy Award voor Beste hoofdrolspeler in een Dramaserie in 1995 en 1996. Hij verdiende ook drie Golden Globe Award-nominaties voor Beste acteur - Televisieserie drama in 1995, 1996 en 1997, waarbij hij verloor van mede-ster Edwards.

Films


Clooney's acteercarrière trok in gang en hij begon in films te verschijnen terwijl hij aan ER werkte. Zijn eerste grote Hollywoodrol was in From Dusk till Dawn, geregisseerd door Robert Rodriguez en met Harvey Keitel in een bijrol. Hij volgde dit succes op met de romantische komedie One Fine Day met Michelle Pfeiffer en de actiethriller The Peacemaker met Nicole Kidman.



In 1998 speelde hij naast Jennifer Lopez in de misdaadkomedie Out of Sight, het eerste van zijn vele samenwerkingen met regisseur Steven Soderbergh. Hij speelde ook in Three Kings tijdens de laatste weken van zijn contract met ER. Sindsdien is Clooney uitgegroeid tot een echte filmster die meespeelde in films als Syriana, waarvoor hij een Oscar won, Michael Clayton, The Descendants, O Brother, Where Art Thou? en Gravity.

Prijzen


ER volgt het innerlijke leven van de spoedafdeling van Cook County General Hospital, een gefictionaliseerde versie van het echte Cook County Hospital in Chicago, en de verschillende kritieke kwesties waarmee de artsen en het personeel van de afdeling te maken krijgen. Het is de op één na langstlopende primetime medische dramaserie in de Amerikaanse televisiegeschiedenis na Grey's Anatomy.



De serie won 23 Primetime Emmy Awards, waaronder de award voor Beste Dramaserie van 1996, en ontving in totaal 124 Emmy-nominaties. ER heeft in totaal 116 prijzen gewonnen, waaronder de Peabody Award, terwijl de cast vier Screen Actors Guild Awards heeft verdiend voor Outstanding Ensemble Performance in a Drama Series.

ER in Nederland


In Nederland werd ER uitgezonden door de AVRO op Nederland 1, die de serie kocht van de Verenigde Staten. De laatste aflevering werd door de AVRO uitgezonden op zondag 27 februari 2011 en herhalingen worden uitgezonden op RTL 8. Op vrijdag 26 januari 2024 werd op deze zender de laatste aflevering van seizoen 15 uitgezonden. Direct hierna begon RTL 8 opnieuw met aflevering 1 van het eerste seizoen.

Als je Clooney in ER wil zien, dan kan je daar dus terecht of je kan alle seizoenen van ER bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen