search
Deze aangrijpende oorlogsserie uit 2023 ben je misschien al vergeten, maar moet je gezien hebben: 'A Small Light'
Series / Nieuws

Deze aangrijpende oorlogsserie uit 2023 ben je misschien al vergeten, maar moet je gezien hebben: 'A Small Light'

De miniserie 'A Small Light' vertelt het indrukwekkende verhaal van verzetsstrijder Miep Gies.

Er komen zoveel titels uit op streamingdiensten dat het moeilijk is om overzicht te houden. Maar soms zijn er series die je simpelweg niet mag missen. De oorlogsserie A Small Light uit 2023 is daar een voorbeeld van.

A Small light vertelt het verhaal van Miep Gies, de vrouw die haar leven op het spel zette om de familie Frank te helpen met onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. De Engelse serie van National Geographic speelt zich geheel af in Nederland.

Miep Gies


De biografische miniserie ging op 1 mei 2023 in première op Disney+ en vertelt het waargebeurde verhaal van Gies. Wanneer haar baas Otto Frank haar vraagt of ze zijn familie wil helpen om onder te duiken, twijfelt Gies geen seconde.

Gedurende twee jaar helpen Gies, haar man en een aantal andere medewerkers van het bedrijf van Otto Frank de familie Frank, de familie Van Pels en Fritz Pfeffer om onder te duiken in Het Achterhuis. In de serie zien we hoe ze deze ingewikkelde en gevaarlijke taak onderneemt, en wat voor gevolgen dit voor haar leven heeft.

Dagboek


Nadat de onderduikers verraden werden en op Otto Frank na op tragische wijze om het leven gebracht werden in concentratiekampen, was het Gies die het dagboek van Anne Frank bewaarde totdat ze deze weer kon teruggeven aan Otto.Door de serie heen wordt ook het persoonlijke verhaal van Miep Gies duidelijk. Zij werd geboren in Oostenrijk en kwam op jonge leeftijd naar Nederland om haar gezondheid te verbeteren. In de serie wordt haar rol gespeeld door actrice Bel Powley.

Nederland


De rol van Jan Gies, de man van Miep, wordt gespeeld door Joe Cole. Hem kun je kennen van Peaky Blinders en Black Mirror. Daarnaast zien we Amira Casar als Edith Frank, Billie Boullet als Anne Frank, Ashley Brooke als Edith Frank en Liev Schreiber als Otto Frank.

Hoewel de serie zich afspeelt in Nederland, vond het grootste deel van de opnames plaats in Tsjechië. Een deel van de opnames werd echter wel gedaan op de originele locaties in Amsterdam. Bekijk A Small Light op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen