search
De iconische animatieserie 'Inspector Gadget' uit de jaren 80 werd belachelijk gemaakt door film uit 1999

De iconische animatieserie 'Inspector Gadget' uit de jaren 80 werd belachelijk gemaakt door film uit 1999

Er werden twee films gemaakt gebaseerd op de animatieserie 'Inspector Gadget'.

Emelyne Six

Herinner je je nog de animatieserie Inspector Gadget? Er is een grote kans dat je als kind hiernaar keek. Deze Amerikaanse animatieserie over de gelijknamige onhandige detective liep van 1983 tot 1985 met in totaal 86 afleveringen die werden gemaakt. Maar wist je ook dat er twee live-actionfilms zijn gemaakt gebaseerd op de animatieserie?In de serie volgen we Inspector Gadget, een cyborg met verscheidene gadgets in zijn lichaam verwerkt. Zijn belangrijkste vijand is Dr. Claw, de leider van de misdaadorganisatie MAD (een acroniem voor ofwel Mean And Dirty ofwel Malevolent Agency of Destruction), die Inspector Gadget onderzoekt en probeert te stoppen. Echter, geen van beide partijen is zich ervan bewust dat het Gadget's nichtje Penny en haar hond Brain zijn die echt verantwoordelijk zijn voor het dwarsbomen van MAD.

Live-actionfilms


De geliefde geanimeerde serie was rijp voor een live-action remake. Naast de ingebouwde nostalgiefactor, leende het concept van Inspector Gadget zich voor enkele potentieel coole visuele effecten. In 1999 was het zover en kwam een eerste live-actionfilm uit gebaseerd op de animatieserie met Matthew Broderick in de hoofdrol als Inspector Gadget en Rupert Everett als Dr. Claw.

De film viel echter tegen, ondanks de korte speelduur van 78 minuten. Ondanks dat het een matig succes was aan de kassa, werd de film zowel door critici als door fans afgekraakt. Broderick probeerde de semi-robotische Inspector Gadget tot leven te brengen, maar zijn omgeving zorgde ervoor dat zijn vertolking plat was. De film kostte Walt Disney Pictures miljoenen dollars, maar toch kwam er een vervolg in 2003. In het vervolg hernam Broderick zijn rol als Inspector Gadget niet en werd hij vervangen door French Stewart.

Verschillen met serie


Er waren ook heel wat verschillen met de animatieserie. Zo is de Gadget in de film niet de domme en stuntelige detective uit de animatieserie, maar doet hij zelf het detectivewerk en lost eigenhandig de zaak op, terwijl in de serie Penny altijd het echte onderzoek deed. Penny komt ook wel voor in de film, maar haar rol is beduidend kleiner dan in de serie.Brain, de hond van Penny, heeft ook een bijrol in de film, maar in tegenstelling tot zijn animatieversie is hij in de film een gewone hond die Gadget nooit helpt. Claw gebruikt in de film nooit de titel dokter en is voor het publiek gewoon zichtbaar terwijl in de animatieserie zijn gezicht altijd buiten beeld bleef. Ook is zijn bekende kat wel aanwezig in de film. De klauw van Claw is anders dan in de serie. In de serie is de klauw een soort ijzeren handschoen, maar in de film een grijphaak. Bovendien kregen Gadget en Dr. Claw ook burgerlijke namen in de film, respectievelijk Jonathan "John" Brown en Sanford Scolex.

Nieuwe versie


In 2015 kwam een nieuwe versie uit van Inspector Gadget met een nieuwe animatieserie die een vervolg is op de originele serie. Deze CGI animatieserie, die bestaat uit vier seizoenen, volgt Inspector Gadget die teruggehaald wordt uit zijn pensioen nadat Dr. Claw ontdooit uit zijn ijsberggevangenis en MAD opnieuw activeert. Samen met Penny en Brain probeert Gadget Dr. Claw te stoppen.Er wordt ook gewerkt aan een live-action reboot van Inspector Gadget. In mei 2015 werd aangekondigd dat er een nieuwe film met een opnieuw gelanceerde versie van het personage in ontwikkeling was. Net als de live-actionfilms, zal het door Disney zijn, met Dan Lin als producent. In oktober 2019 werden Mikey Day en Streeter Seidell ingehuurd om het scenario voor de film te schrijven. Meer nieuws is er voorlopig niet en dus is het afwachten of en wanneer deze film komt.

Kijken?


De eerste Inspector Gadget-film kan je zien op Disney+ en het vervolg kan je er ook op vinden. De originele animatieserie is jammer genoeg niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan wel seizoen 3 en 4 van de nieuwere versie van Inspector Gadget bekijken op Netflix.

Aanbevolen artikelen