search
Recensie SkyShowtime-serie 'Lawmen: Bass Reeves'

Recensie SkyShowtime-serie 'Lawmen: Bass Reeves'

Waardevolle serie over een wrang pijnpunt in de geschiedenis, verteld door zij die nog dagelijks vechten voor gelijkheid.

Naomi Klees
Regie: Christina Alexandra Voros, Damian Marcano | Cast: David Oyelowo (Bass Reeves), Lauren E. Banks (Jennie Reeves), Demi Singleton (Sally Reeves), Forrest Goodluck (Billy Crow), Barry Pepper (Esau Pierce), Dennis Quaid (Sherrill Lynn), Donald Sutherland (Judge Parker), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 32-57 minuten | Jaar: 2023

Lawmen: Bass Reeves volgt de ontberingen en mentale tweestrijd van de slaaf Bass die zich wonder boven wonder opwerkt tot een autoritaire positie bij de politiemacht. Als eerste zwarte wetsdienaar staat hij lijnrecht tegenover het slechtste in de mens en is het hard werken om goeds te zien. Halverwege de serie kantelt het verhaal richting het onvermijdelijke conflict in de bovenkamer. Bass raakt zichzelf kwijt en moet met diepe krassen op zijn ziel op zoek naar berusting. Maar hoe vind je rust als je het gewicht van de geschiedenis met je meedraagt?

De achtdelige westernserie is gebaseerd op het leven van de ontsnapte slaaf en eerste zwarte Deputy U.S. Marshal Bass Reeves. Wanneer in 1865 slavernij in de Verenigde Staten officieel wordt afgeschaft bevindt Bass zich in de rumoerige periode na de Amerikaanse Burgeroorlog. Slaven, veelal van Afrikaanse en Afro-Amerikaanse afkomst, proberen hun vrijheid te claimen, maar lopen voortdurend tegen hardleerse tegenstanders aan. Zo blijkt dat een wet geen waarde heeft wanneer de onderliggende boodschap niet doordringt.

De cast straalt kracht uit. Je voelt de acteurs hun rollen omarmen. Het is duidelijk dat ze het belangrijk vinden deel te zijn van deze vertelling over hun geschiedenis en een statement willen maken met de vertolking van voorouders die streden voor gelijkheid. Een pittige taak voor David Oyelowo en Lauren E. Banks, maar pijnlijk ontroerend tot uitvoer gebracht. Ook sterk zijn ook Barry Pepper, Donald Sutherland en Dennis Quaid, die eng neerbuigend zijn als blanke onderdrukkers in een tijd van dubbele wetten. Om zo ijskoud uit te dragen wat het script voorschrijft kan geen gemakkelijke opgave geweest.

Lawmen: Bass Reeves is niet gewoon maar de zoveelste serie over slavernij. De acht afleveringen belichten een overwinning van een ondergeschoven groep. Door de onverbloemde portrettering lijkt het soms alsof je er zelf bij bent. Onmiddellijke walging voor de omhooggevallen opmerking van het blanke meisje met de pijpenkrullen, rechtszaken waarbij blanken vrijuit gaan en negers naar de strop worden gestuurd, het valse lachje van de slavenbaas die weet dat hij gelijk gaat krijgen: Lawmen: Bass Reeves durft alles tot in detail te delen.

Sinds de dag dat de eerste mens zich verheven voelde boven een ander is slavernij helaas een wederkerend gegeven in de geschiedenis. Het is de laagste vorm van ontering, maar vooral de repressie in de Verenigde Staten wijst ons als vrij recente smet op onze eigen fouten. Het onaantastbare Amerika veegt deze inktzwarte pagina dan ook het liefst onder het tapijt en zwakt de feiten graag af. Daarom zijn de heldendaden van strijders zoals Bass verhalen die moeten worden blijven verteld, omdat de waarheid van dit verdriet nooit verloren mag gaan.

★★★★☆

Lawmen: Bass Reeves is te zien bij SkyShowtime.

Aanbevolen artikelen