search
Recensie Prime Video-serie 'Mr. & Mrs. Smith'

Recensie Prime Video-serie 'Mr. & Mrs. Smith'

Donald Glover gooit de blockbuster uit 2005 om voor een intiemere sfeer en een nieuwe blik op de relatie tussen twee getrouwde spionnen.

Ruby Dijk
Regie: Karena Evans, Hiro Murai, Amy Seimetz, e.a. | Cast: Donald Glover (John Smith), Maya Erskine (Jane Smith), John Turturro (Eric Shane), Tamara Torres (Marla), Dominic Raacke (Tom), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 45-63 minuten | Jaar: 2024

Mr. & Mrs. Smith had een moeilijk begin. De serie werd in 2021 al aangekondigd als een samenwerking tussen Donald Glover en Phoebe Waller-Bridge, maar de maker van Fleabag trok zich terug vanwege creatieve meningsverschillen met haar collega. Na de recasting duurde het nog twee jaar voor de serie te zien zou zijn, maar dit was het wachten waard.

Hoewel het interessant is na te denken hoe de serie eruit had gezien als Waller-Bridge was gebleven, is het eindresultaat ook zonder haar input meer dan toereikend. Dankzij eigenzinnige projecten als Atlanta wisten we al dat Glover geen interesse heeft in het maken van een gebruikelijke serie en ook in Mr. & Mrs. Smith zien we zijn stijl duidelijk terug. De serie is onvoorspelbaar en zeker ook een beetje vreemd, maar hoe dan ook een verfrissende variant op de gelijknamige film van bijna twintig jaar geleden.

Wie hoopt op een herbeleving van de blockbuster met Brad Pitt en Angelina Jolie is bij deze serie aan het verkeerde adres, want Mr. & Mrs. Smith lijkt daar slechts in zeer kleine mate op. Waar Pitt en Jolie in de film echtgenoten vertolkten die niet van elkaar wisten dat ze spionnen waren, zijn de Smiths in deze serie aan elkaar verbonden in een nep doch compleet legaal huwelijk als dekmantel voor hun gezamenlijke spionagewerk. Er zijn wel wat leuke verwijzingen naar de film voor wie daarnaar op zoek is.

De serie gaat voor een intiemere sfeer, met meer focus op de relatie tussen John en Jane Smith dan het daadwerkelijke spionagewerk. Hoewel er genoeg actiescènes zijn, ligt de nadruk op de dialogen. We worden meegenomen in het huwelijkse leven, van eerste date tot eerste kus en het opbloeien van een echte romance. Wie geniet van schieten zonder verhaal zal dus bedrogen uitkomen.

De Smiths werken voor een organisatie die simpelweg 'the company' wordt genoemd. Beiden kennen hun baas niet persoonlijk; ze worden aangestuurd via chatberichten van de anonieme HiHi. John lijkt vanaf het begin totaal ongeïnteresseerd in zijn opdrachtgever, maar Jane kan haar vragen minder makkelijk loslaten. Helaas wordt hier na de eerste aflevering eigenlijk niets meer mee gedaan. Voor het verhaal dat Mr. & Mrs. Smith wil vertellen, namelijk dat van het huwelijk van de Smiths, is het ook niet echt belangrijk voor wie ze werken, maar naarmate de serie vordert gaat dit toch wat knagen.

Een verrassende remake dus, met een bevredigend einde. Mr. & Mrs. Smith is vele malen beter dan haar gelijknamige voorganger: stijlvoller, beter acteerwerk en een interessanter verhaal. Er is een overvloed aan remakes en reboots, maar deze laat zien dat er daadwerkelijk een beter verhaal te vertellen was. Of je de film nu wel of niet hebt gezien, de serie is sowieso een aanrader.

★★★★☆

Mr. & Mrs. Smith is te zien bij Prime Video.

Aanbevolen artikelen