search
De vijf seizoenen van 'The Wire' werden afgerond met een wel heel grauwe slotaflevering

De vijf seizoenen van 'The Wire' werden afgerond met een wel heel grauwe slotaflevering

Het einde van 'The Wire' was misschien donker, maar er had geen beter einde kunnen zijn.

Nina Beerendonk
The Wire wordt vandaag de dag nog steeds als één van de meest invloedrijke series ooit benoemd. En dat komt mede door het einde van de serie, waar fans na 15 jaar nog steeds niet van zijn bijgekomen.

De HBO-serie The Wire liep van 2002 tot 2008 en telt in totaal 5 seizoenen. De serie begon als een politiedrama, dat losjes gebaseerd was op de ervaringen van Ed Burns, die voor zijn carrière als scenarioschrijver werkte als politieagent en leraar.

Realistisch


De serie speelt zich af in Baltimore, Maryland. Ieder seizoen wordt er gefocust op een andere institutie en de relatie hiervan met de wetshandhaving, waaronder illegale drugshandel in de stad en het schoolsysteem. Ondertussen lopen er verschillende verhaallijnen.

The Wire wordt geprezen om zijn realistische weergave van de stad. Veel terugkerende rollen werden gespeeld door echte bewoners van Baltimore. Toen de serie liep heeft deze nooit prijzen gewonnen en kreeg deze gemiddelde beoordelingen.

Schokkend einde


Maar tegenwoordig wordt de serie gezien als een van de beste ooit. En het zou best kunnen dat het schokkende einde van The Wire daaraan bij heeft gedragen. Het was altijd het doel van de makers om de kijker een boodschap mee te geven: een ding dat zeker is, is dat misdaad en corruptie nooit zullen veranderen.Een belangrijk deel van het einde was het feit dat de politieagenten McNulty (Dominic West) en Freamon (Clarke Peters) gesnapt worden wanneer ze een neppe seriemoordenaar proberen te creëren, om meer financiering te krijgen voor hun afdeling.

Duistere verrassing


Zelfs voor een serie die vanaf het begin al alles behalve luchtig was, kwam dit einde als een wel heel duistere verrassing. Maar dat is juist wat dit einde zo geschikt maakte voor de serie.

Maker David Simon heeft dan ook aangegeven dat hij geen moment spijt heeft gehad van deze beslissing. Bekijk The Wire op HBO Max.

Aanbevolen artikelen