search
Recensie Disney+-serie 'Black Cake'

Recensie Disney+-serie 'Black Cake'

Spannende serie met heftige onderwerpen die toch licht verteerbaar is.

Dieuwertje Deutekom
Regie: Natalia Leite, Zetna Fuentes, Tara Nicole Weyr, e.a. | Cast: Adrienne Warren (Benny Bennett), Chipo Chung (Eleanor Bennet), Ashley Thomas (Byron Bennett), Glynn Turman (Charles Mitch), Mia Isaac (Coventina 'Covey' Brown), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 55-61 minuten | Jaar: 2023

Zwarte cake is een Jamaicaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in Brits-koloniale tijden. Een prachtige metafoor voor het samensmelten van culturen, ongeacht hoe deze hebben mogen ontstaan. Dit is de basis van Black Cake, een serie die heftige onderwerpen als racisme en huiselijk geweld met een niet al te zware toon in beeld weet te brengen. Maar bovenal gaat het verhaal over een familie en hun geheimen, die laag voor laag worden onthuld in een romantisch, licht poëtisch drama.

Black Cake kijkt heerlijk weg. De makers nemen goed de tijd om alle personages te introduceren en hun achtergronden te schetsen. Doordat de serie rustig voortkabbelt zijn de soms heftige gebeurtenissen iets draaglijker om naar te kijken, hoewel het een intens drama blijft. Het rustige tempo verstoort de spanning geenszins en vrijwel elke aflevering eindigt met een flinke cliffhanger.

Door de zeer goede balans tussen spanning en rust is deze serie bij uitstek geschikt om in één avond te bingen. In tegenstelling tot veel andere familiedrama's die zich over meerdere generaties uitstrekken, zijn er niet verwarrend veel personages. De focus ligt op de hoofdpersonen en hun onderlinge relaties; ook dat hebben de makers mooi in balans gehouden. De vaak aanzwellende muziek is enigszins over de top en geeft de serie iets soapachtigs, maar verstoort het verhaal meestal niet.

De actrices die Covey/Eleanor spelen, zowel de jonge Mia Isaac als de oudere Chipo Chung, acteren zeer indrukwekkend. En ze lijken ook nog eens griezelig veel op elkaar. Dochter Benny, gespeeld door Adrienne Warren, verschilt juist sterk van haar moeder, niet in het minst omdat Warren beter kan zingen dan acteren. Maar zelfs die tegenstelling past bij het verhaal, waarin moeder en dochter in het eerste deel met elkaar overhoop liggen.

Gaandeweg ziet de kijker steeds meer overeenkomsten tussen de twee vrouwen en groeien ze als het ware naar elkaar toe, ook al zijn ze niet meer samen in een scène te vinden. Black Cake is bovenal een verhaal over familiebanden, in welke vorm dan ook. Het verleden van Covey/Eleanor zit vol tragische en verrassende gebeurtenissen, die zowel tot verdriet als hoop leiden, en dat wordt prachtig in beeld gebracht.

En er is nog wat over voor een volgend seizoen, waar de makers duidelijk op rekenen. Maar de serie is gebaseerd op een boek, een bestseller geschreven door Charmaine Wilkerson, dat vooralsnog geen vervolg heeft, dus zeker is de komst van een tweede seizoen nog niet. Doordat niet alle vragen worden beantwoord eindigt Black Cake met een laatste spannende cliffhanger, die smaakt naar meer.

★★★★☆

Black Cake is te zien bij Disney+.

Aanbevolen artikelen