search
Compleet vergeten: de epische actieserie 'Rome' op HBO Max is een echte aanrader
Series / Specials

Compleet vergeten: de epische actieserie 'Rome' op HBO Max is een echte aanrader

'Rome' was een van de duurste series ooit gemaakt en je vindt deze nog altijd op HBO Max.

Rome is mogelijk een van de beste adaptaties van het Romeinse tijdperk in film of televisie. Het bestaat uit twee seizoenen die historische en fictieve personages uit die tijd verkent. De twee belangrijkste personages zijn Lucius Vorenus ( Kevin McKidd) en Titus Pullo (Ray Stevenson), geromantiseerde Romeinse soldaten die zichzelf betrokken vinden bij belangrijke historische gebeurtenissen.

Rome is een samenwerking tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië en liep van 2005 tot en met 2007. De productiewaarde, het schrijven en het acteren zijn allemaal fenomenaal. De serie heeft zelfs George R.R. Martin geïnspireerd om Game of Thrones als een HBO-serie te willen.

Julius Caesar


Het eerste seizoen speelt zich af tijdens de regeerperiode van Julius Caesar (Ciarán Hinds). Het beschrijft de gebeurtenissen tussen het begin van de burgeroorlog, Caesar's daaropvolgende gooi naar het dictatorschap en de moord op Caesar in 44 v.Chr. Het verhaal wordt verteld met in het middelpunt de twee Romeinse soldaten Lucius Vorenus en Titus Pulio en hun familie.

Het tweede seizoen start na de moord op Caesar en toont de machtsstrijd tussen Octavianus (Max Pirkis) en Marcus Antonius (James Purefoy). Het beslaat de periode vanaf Caesars dood in 44 v.Chr. tot de zelfmoord van Antonius en Cleopatra in 30 v.Chr. na hun nederlaag bij de Slag bij Actium.

Hoge productiekosten


Rome ontving grotendeels positieve recensies en had een groot aantal kijkers. Het kreeg aanzienlijke media-aandacht vanaf het begin, werd een succes qua kijkcijfers voor HBO en de BBC en werd geëerd met talrijke prijzen, waaronder vier Emmy Awards. Maar vanwege de hoge productiekosten liep de serie voor twee seizoenen van de geplande vijf. Rome was dan ook een van de duurste televisieseries ooit gemaakt. Veel van het materiaal voor het derde en vierde seizoen werd samengevoegd in het tweede seizoen.



Hoewel de serie geprezen werd om haar hoge mate van nauwkeurigheid, kreeg Rome ook wel kritiek, vooral van oud-historici op de geschiedenis van de plot van de serie. In grote lijnen komt het verhaal wel overeen met wat er in werkelijkheid is gebeurd, maar er is een flinke dramatisering aan te pas gekomen. Daarbij zijn personages gecreëerd die nooit hebben bestaan en gaan enkele personages romantische relaties met elkaar aan terwijl er geen bewijzen zijn dat deze relaties ooit bestaan hebben.

Kijken?


De twee seizoenen van Rome kan je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen