search
Recensie Prime Video serie 'Reina Roja'
Recensie

Recensie Prime Video serie 'Reina Roja'

Verfrissende misdaadserie vol interessante personages en onverwachte wendingen vraagt veel oplettendheid van de kijker.

Regie: Koldo Serra, Julián de Tavira | Cast: Vicky Luengo (Antonia), Hovik Keuchkerian (Jon), Nacho Fresneda (Ezequiel), Andrea Trepat (Sandra), Celia Freijeiro (Carla), Alex Brendemühl (Mentor), Urko Olazabal (inspecteur Parra), José Ángel Egido (Ortiz) e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 53-58 minuten | Jaar: 2024

Antonia Scott is een uitzonderlijk intelligente vrouw, wiens hulp wordt ingeschakeld bij het oplossen van een zeer lugubere moordzaak. Als rechterhand van agent Jon gaat ze op zoek naar de dader, terwijl er nog meer mensen verdwijnen en de zaak alleen maar ingewikkelder wordt. Reina Roja laat beetje bij beetje zien wie deze bijzondere vrouw is.

Zowel qua inhoud als verloop is Reina Roja anders dan andere politieseries en daarmee heerlijk verfrissend. Het grotere geheel zit dusdanig complex in elkaar dat je als kijker goed bij de les moet blijven. En dan nog zal je af en toe eventjes het spoor bijster raken. De gepleegde misdaden zijn erg origineel en bedacht met oog voor detail. De visualisering daarvan vergt de nodige techniek, zoals bij een jongen wiens hoofd horizontaal is doorgezaagd nadat hij langzaam is doodgebloed.

Zo nu en dan wordt ernaar gehint dat Antonia misschien iets meer te maken met het meesterbrein achter de misdaden dan in eerste instantie lijkt. Concrete bevestigingen blijven echter uit, hoewel het einde iets meer duidelijkheid brengt. Het is daarom veel gissen, wat ervoor zorgt dat je als kijker op het puntje van je stoel zal zitten. Het wegblijven van enige voorspelbaarheid zorgt voor een verhaal dat allesbehalve saai is.

Wat betreft de hoofdrolspelers zijn er goede keuzes gemaakt. Vicky Luengo, bekend van Antidisturbios, is perfect als de extreem intelligente Antonia, die er op zijn zachtst gezegd een bijzondere denkwijze op nahoudt. De rol van Jon wordt vertolkt door Hovik Keuchkerian, onder andere bekend van La Casa de Papel. Hij is zowel hard als zorgzaam. Deze rol van alfaman met een hoog knuffelbeergehalte is Keuchkerian op het lijf geschreven.

De makers laten wel wat steekjes vallen door niet altijd goed duidelijk te maken of bepaalde scènes echt zijn of zich afspelen in de fantasie, dromen of gedachten van de personages. Er wordt namelijk geen visueel onderscheid gemaakt en deze momenten worden evenmin als zodanig benoemd. Dit zorgt soms voor onduidelijkheid en verwarring.

Daarnaast wordt niet helemaal duidelijk wat het verband is tussen Antonia en de dader. Wellicht dat de makers hier nog op voort zullen borduren in een tweede seizoen, maar daar is vooralsnog geen sprake van. De laatste aflevering lijkt in eerste instantie een gesloten einde te bieden, maar dit verandert in de laatste minuten. De open eindjes die daarmee worden gecreëerd zorgen net niet voor een bevredigend slot.

★★★★☆

Reina Roja is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen