search
Recensie SkyShowtime-serie 'Mary & George'
Recensie

Recensie SkyShowtime-serie 'Mary & George'

Typisch kostuumdrama over een van de grootste schandalen van het Britse koningshuis.

Regie: Florian Cossen, Alex Winckler, Oliver Hermanus | Cast: Nicholas Galitzine (George), Julianne Moore (Mary), Tony Curran (King James), Adrian Rawlins (Sir Edward), Samuel Blenkin (Prins Charles), Angus Wright (Sir David), Lydia Flemming (Anne), Emily Fairn (Jenny) e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 47-52 minuten | Jaar: 2024

Mary & George vertelt het waargebeurde verhaal van Mary Villiers, gravin van Buckingham, die haar zoon George ertoe beweegt de minnaar te worden van de Engelse koning Jacobus I. Haar beweegreden daarvoor is simpel: meer macht verkrijgen. Er volgt een sluw spel vol snode plannen om binnen te dringen in de kringen van de koning en haar missie te laten slagen. Het mondt uit in een van de grootste schandalen van het Britse koningshuis.

Met een verhaal dat zich afspeelt in de hogere kringen van Engeland in de zeventiende eeuw mag het geen verrassing heten dat kostuumdrama een prachtige aankleding heeft. Imposante kastelen en prachtige uitdossingen kleden de serie volledige aan, wat bijdraagt aan een sfeer waarmee het verhaal makkelijk in de juiste context kan worden geplaatst.

Maar met alleen mooie aankleding red je het niet, dus gelukkig is er een sterke cast. Julianne Moore is zeer overtuigend als de sluwe Mary, die er alles voor over heeft haar plan te laten slagen. Aan Nicholas Galitzine de uitdaging om de jonge George te vertolken, die een transformatie doormaakt van een ietwat onzekere knul tot seksueel ervaren man.

Het verhaal is waargebeurd, maar hier en daar ongetwijfeld wat aangedikt voor een hoger entertainmentgehalte. Volledig informatief is de miniserie dan ook niet, maar wel vermakelijk. Er wordt getoond hoe men in de elite destijds met elkaar omging en welke rol seksualiteit daarin speelde. Seksueel genot moet in die tijd bij menigeen hoog bovenaan het prioriteitenlijstje hebben gestaan, want zaken als homoseksualiteit en ontrouw waren aan de orde van de dag. Met de nodige orgies en andere seksscènes is Mary & George duidelijk geen preutse serie.

Dat is overigens niet ongebruikelijk voor kostuumdrama's die zich in deze periode afspelen. Mary & George is dan ook niet uniek. Het is een mooi, vermakelijk en informatief kostuumdrama, maar daarvan zijn er inmiddels al vele. De enige onderscheidende factor is de specifieke gebeurtenis waar het verhaal om draait. Laat je die buiten beschouwing, dan heeft de serie maar weinig nieuws te bieden.

Scènes worden precies gespeeld zoals je zou verwachten in een kostuumdrama met een dergelijk verhaal. Mensen die per koets van stad naar stad reizen, koningshuizen van verschillende Europese landen die in nauw contact met elkaar staan en familievetes die de onderlinge banden in de weg staan; het is allemaal weinig vernieuwend. Mary & George is dan ook vooral een serie voor liefhebbers van dit genre of mensen met interesse in de geschiedenis van het Britse koningshuis.

★★★☆☆

Mary & George is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen