search
De oorsprong van de naam 'Klingon' in de wereld van het iconische 'Star Trek'!
Series / Featured

De oorsprong van de naam 'Klingon' in de wereld van het iconische 'Star Trek'!

Klingons zijn een van de meest populaire rassen in de wereld van 'Star Trek'.

De bedenker van Star Trek en de latere franchise, Gene Roddenberry, werkte als politie-agent voordat hij de pilot-aflevering voor de scifi-serie filmde in 1964. Uitgerekend deze tijd gaf hem de inspiratie voor het krijgersras genaamd Klingons.

Roddenberry vernoemde dit ras naar zijn goede vriend die ook agent was, en die luisterde naar de naam Wilbur Clingan. De identiteit en cultuur van de Klingons zijn vervolgens verder uitgewerkt naarmate Star Trek zich verder uitbreidde.

Overplaatsing


Deze onthulling valt te lezen in Roddenberry's biografie getiteld The Impossible Has Happened: The Life and Work of Gene Roddenberry, Creator of Star Trek van Lance Parkin. Hierin valt het volgende te lezen: "Roddenberry werd overgeplaatst naar de Hollywood-divisie van de LAPD [Los Angeles Police Department]. Daar ontmoette hij agent Wilbur Clingan, en de twee werden goede vrienden".

De uitvoerend producent Gene L. Coon was naar verluidt niet weg van de naam 'Klingon' maar de overige bedenkers en schrijvers konden nu eenmaal niets beters verzinnen. Coon kwam vervolgens met Kirks grote vijand Khan Noonien Singh (Ricardo Montalban) op de proppen, naast een aantal andere ideeën voor de scifi-serie.

Op de voorgrond


De Klingons begonnen in eerste instantie als de voornaamste antagonisten in Star Trek: The Original Series. Toendertijd hadden ze wat Aziatische trekken in hun uiterlijk, wat een referentie was naar hun rol als verkapte "Sovjet Unie".



In de eerste Star Trek-film werd hun uiterlijk wat exotischer gemaakt om zodoende wat 'buitenaardser' over te komen. De uiterlijke verschijning van de Klingons kreeg vaste vorm in Star Trek: The Next Generation.

Qo'noS


Met de introductie van luitenant Worf (Michael Dorn) in dezelfde serie traden de Klingon-cultuur en de geschiedenis van de Klingons meer op de voorgrond. Hun thuisplaneet Qo'noS, hun krijgerscode en kijk op de wereld werden een vast onderdeel van de Star Trek-werelden. Er werden wel wat pogingen gedaan om het uiterlijk van de Klingons te veranderen, zoals in Star Trek: Discovery, maar dit stuitte in het algemeen op luid protest van de fans.



Kun je geen genoeg krijgen van Klingons? Kijk dan Star Trek: The Original Series, Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine en Star Trek: Voyager op Netflix. Als je toch bezig bent, vergeet dan ook Star Trek: Enterprise niet. Star Trek: Strange New Worlds en Star Trek: Discovery staan echter op SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen