search
'The Program: Cons, Cults, and Kidnapping': huiveringwekkende documentaire over een onguur onderwijsinstituut
Recensie

'The Program: Cons, Cults, and Kidnapping': huiveringwekkende documentaire over een onguur onderwijsinstituut

Een verblijf op deze Amerikaanse tuchtschool deed een gevangenisstraf op een vakantie lijken.

Regie: Katherine Kubler | Afleveringen: 3 | Speelduur: 62-66 minuten | Jaar: 2024

Het Amerikaanse college Ivy Ridge profileert zich als een uitstekende toevlucht voor probleemjeugd. Ontspoorde jongeren leren hier in het gareel te lopen en rollen na afwerking van het programma als perfecte burgers van de band. Maar achter de schermen gaat een wereld schuil van misbruik, mishandeling en hersenspoeling, zo wordt duidelijk in The Program: Cons, Cults, and Kidnapping. Filmmaakster Katherine Kubler werkte tien jaar aan haar documentaire over deze inmiddels opgedoekte kostschool en verwerkte daarin haar eigen ervaringen als door Ivy Ridge gekidnapte tiener.

The Program: Cons, Cults, and Kidnapping heeft een verwarrende start, want in eerste instantie lijkt er sprake van een gezellige reünie van een clubje oud-klasgenoten. Lachend halen ze herinneringen op en kirren ze uitgelaten wanneer ze op een archief stuiten met hun oude cijferlijsten. Amper een greintje trauma, geen vuiltje aan de lucht. Vooral Kubler maakt overal een grapje van en werkt je, juist omdat het een beladen onderwerp betreft, behoorlijk op je zenuwen. Later blijkt dat dit haar copingstrategie is: overleven door humor. Maar als je deze strijd niet doorziet, kan haar gedrag vreselijk respectloos overkomen.

Wandelen we verder door het verhaal, dan komt het ijskoude leed boven. Bij sommige slachtoffers ligt de pijn van jarenlang misbruik pal aan de oppervlakte, bij anderen is het weggestopt achter een deur die niet meer kan worden geopend. Alle facetten van mishandeling komen aan bod: hulpeloosheid, woede en schaamte, maar ook de verschillende stadia van rouw om het verlies van jeugd en onbevangenheid. De documentaire belicht niet alleen de gebroken zijde, maar laat tevens de veerkracht zien van beschadigde onschuld. Het evenwicht hierin is lovenswaardig te noemen, want Kubler had er als gedupeerde heel makkelijk een zelfmedelijdenshow van kunnen maken.

Ivy Ridge blijkt schokkend genoeg slechts een radertje in het geheel te zijn. Het schandaal rondom het wangedrag op dit ongure onderwijsinstituut ontmaskert een enorm collectief, waarbij vooral ouders het doelwit zijn. Radeloos door hun onhandelbare puber zijn ze makkelijk te overtuigen wanneer aan hen een prachtig beeld wordt geschetst van de Academy. Hoewel ze denken te handelen in het voordeel van hun koters, maakt het hen indirect verantwoordelijk voor de onherstelbare trauma's. Sterk hoe de serie plotseling switcht naar een andere invalshoek en daarna logisch opbouwt naar de bron van al het kwaad.

Zoals wordt benoemd zijn het niet degenen die breken waar we ons zorgen om moeten maken, maar de schapen die uiteindelijk omslaan en meegaan met de massa. Een enge gedachte, maar de absolute grondslag van een sekte. The Program: Cons, Cults, and Kidnapping bewijst nogmaals de verdorvenheid van ons ego. We vergeten soms dat we mazzel hebben gehad dat we de trap van evolutie op zijn geschopt en menen uitverkoren te zijn met alle arrogantie van dien. Kijk deze serie. Laat de feiten inwerken. En verbaas je over wat er in vredesnaam mis is met ons als mens.

★★★☆☆

The Program: Cons, Cults, and Kidnapping is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om The Program: Cons, Cults, and Kidnapping te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen