search
Vijf belangrijke vragen over de aangrijpende hitserie 'De Joodse Raad' op NPO
Series / Specials

Vijf belangrijke vragen over de aangrijpende hitserie 'De Joodse Raad' op NPO

Sinds afgelopen zondag is De Joodse Raad te zien op NPO1, met rollen van o.a. Pierre Bokma en Jack Wouterse.

Afgelopen zondag startte op NPO1 het Nederlandse oorlogsdrama De Joodse Raad. De miniserie van vijf afleveringen wordt ijzersterk ontvangen. Veel mensen komen waarschijnlijk voor het eerst in aanraking met de Joodse Raad voor Amsterdam. Hieronder vijf interessante vragen over de serie.

1. Wat is de Joodse Raad in het kort?


De Joodse Raad voor Amsterdam werd in 1941 in opdracht van de Duitse bezetters opgericht, met Abraham Asscher en David Cohen als voorzitters. Zij hoopten de belangen van de Joodse gemeenschap te verdedigen, terwijl de Duitsers de Raad gebruikte om anti-Joodse maatregelen door te voeren.

De Raad, gevestigd aan de Nieuwe Keizersgracht 58 in Amsterdam, kreeg al snel bevoegdheid over geheel Nederland en later tijdens de oorlog werd de Raad opgeheven doordat de Duitsers hun maatregelen hadden doorgevoerd.

2. Is De Joodse Raad echt zo goed


De ontvangst van De Joodse Raad is indrukwekkend. Zo schrijft de recensent van de Volkskrant: "De Joodse Raad is een mijlpaal in onze seriegeschiedenis". En TV Gids kopt: "De Joodse Raad is misschien wel de beste Nederlandse serie die je dit jaar gaat zien".



De kijkers lieten via X/Twitter weten wat ze van de serie vinden. Zo wordt de serie "aangrijpend" en "beklemmend" genoemd.

3. De belangrijkste gezichten


In de serie spelen Pierre Bokma en Jack Wouterse de voorzitters van de Joodse Raad, respectievelijk David Cohen en Bram Asscher. De familie Cohen speelt een belangrijke rol in de serie, met Claire Bender als Virrie Cohen, Ellie de Lange als Mirjam Cohen en Monic Hendrickx als Cornelia Cohen.

En dan zie je ook Malou Gorter als Gertrude van Tijn, Tanya Zabarylo als Mirjam Levie, Victor IJdens als Piet Meerburg en Jakob Diehl als Ferdinand aus der Fünten. De complete cast wordt uiteengezet op deze pagina van EO.nl.

4. Meer weten?


Er zijn veel plaatsen waar je meer informatie kunt vinden over de Joodse Raad en de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo opende recent het Nationaal Holocaustmuseum zijn deuren in Amsterdam.



Wil je in gesprek over de serie en de gebeurtenissen daarin, dan kun je ook contact opnemen met Joods Maatschappelijk Werk, een organisatie die er is voor iedereen in Nederland met een Joodse achtergrond.

5. Is de Joodse Raad iets voor mij?


Eigenlijk zou De Joodse Raad verplichte kost moeten zijn voor mensen die niets of weinig weet over de Joodse Raad en de vervolging van Joden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dus als je jezelf ook maar een beetje tot die groep rekent, dan is De Joodse Raad een aanrader.

Aankomende zondag wordt de tweede aflevering De Gele Vlek uitgezonden op NPO1 en op NPO Start kun je de eerste aflevering De burgemeesters van Joods Amsterdam kijken. Wil je de complete serie gelijk bingewatchen, dan kan dat via NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij de eerste aflevering van De Joodse Raad al gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen