search
Een 9,1 op de IMDb: de spannende sciencefictionserie die iedereen op de kast kreeg
Series / Specials

Een 9,1 op de IMDb: de spannende sciencefictionserie die iedereen op de kast kreeg

Heb jij de iconische sciencefictionserie 'The Twilight Zone' al gezien?

Dat een serie oud is, hoeft absoluut niet te betekenen dat deze het kijken niet meer waard is. Sciencefictionserie The Twilight Zone werd meer dan een halve eeuw geleden gemaakt, maar is tot op de dag van vandaag een van de beste in het genre.

Het eerste seizoen van The Twilight Zone verscheen in 1959. In Nederland was de serie destijds te zien onder de naam Tweeduuster. De serie liep tot 1964 en er werden in totaal vijf seizoenen gemaakt.

Anthologieserie


The Twilight Zone is een anthologieserie, wat betekent dat iedere aflevering een losstaand verhaal vertelt met steeds andere personages. Iets wat in alle afleveringen voorkomt is een inleidende en afsluitende monoloog van Rod Serling.

In de verhalen van de serie krijgen de personages altijd te maken met verontrustende of merkwaardige gebeurtenissen: een ervaring die geduid wordt als het betreden van de Twilight Zone.

Sciencefiction


Aan het einde van de aflevering zit meestal een plot twist of een morele boodschap. Een paar van de bekendste afleveringen zijn Time Enough at Last, waarin een boekenwurm een atomische bomaanslag overleeft, en It's a Good Life, over een kind met goddelijke krachten.Vaak wordt The Twilight Zone als sciencefiction gecategoriseerd. Maar door de paranormale en absurde elementen van veel afleveringen kan de serie ook makkelijk horror of fantasy genoemd worden.

Een van de beste series


The Twilight Zone wordt beschouwd als een van de beste series ooit gemaakt. Hij komt voor op verschillende bekende lijsten van beste series, waaronder op nummer 7 bij Rolling Stone en op nummer 3 bij de WGA. Op IMDb scoort de serie een 9,1 en in hun lijst staat hij op nummer 20.

The Twilight Zone is momenteel nergens te streamen, maar de dvd is te bestellen op verschillende sites.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Er zijn al vele versies van The Twilight Zone verschenen: weten de reeks jou te vermaken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen