search
'Halo' seizoen 2: een stap omhoog, maar nog niet Spartan-waardig
Recensie

'Halo' seizoen 2: een stap omhoog, maar nog niet Spartan-waardig

Het tweede seizoen omarmt de brute actie, maar het verhaal blijft achter.

Regie: Otto Bathurst, Dennie Gordon, Debs Paterson, e.a. | Cast: Pablo Schreiber (Master Chief), Kate Kennedy (Kai-125), Natascha McElhone (Catherine Halsey), Yerin Ha (Kwan Ha), Bokeem Woodbine (Soren-066), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 45-61 minuten | Jaar: 2024

Het eerste seizoen van Halo was aardig maar kende genoeg gebreken. Vooral liefhebbers van de Halo-videogames hadden enorm veel aan te merken. Dat Master Chief zijn helm afzette zal menig fan waarschijnlijk nog steeds nachtmerries bezorgen. De geluiden vanuit de cast, met name hoofdrolspeler Pablo Schreiber, waren dat het tweede seizoen beter zou zijn en dat iedere Halo-fan vooral weer moest kijken. Ware dit loze woorden of is er echt een flinke verbetering merkbaar? Het zit er ergens tussenin.

Master Chief en zijn mede-Spartans worden na de gebeurtenissen van het eerste seizoen door hun nieuwe baas alleen nog maar op escortmissies gestuurd. Bij een daarvan stuit Master Chief op Covenant Elites (de sterkste rekruten van het alienras dat tegenover de mensheid staat) die kunnen camoufleren. Dit lijkt te duiden op een grotere tegenslag voor de Covenant. Master Chiefs superieuren geloven hem niet, waarna hij in een politiek spelletje belandt en zijn geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken.

Hoewel gestroomlijnder dan in het eerste seizoen blijft Halo ook in seizoen twee narratief rommelig. In te veel door elkaar gewoven plotlijnen passeren vooral half uitgedachte ideeën de revue. De overkoepelende verhaallijn mist persoonlijkheid en wordt geplaagd door relaties tussen personages die ietwat ongemakkelijk overkomen. Ondanks een verwoede poging tot gelaagdheid weten deze personages niet te boeien, waardoor het verhaal niet de gewenste impact heeft.

Het is vooral moeilijk de aandacht erbij te houden wanneer het verhaal gaat over Kwan Ha of Soren. Deze scènes voelen als opvulmateriaal dat op geen manier impact heeft op het grotere verhaal. Uitzondering hierop is de wederontmoeting tussen Halsey en Soren, die meer duidelijk maakt over het rekruteren van de Spartans. Helaas krijgt dit plotpunt veel te weinig tijd en dondert de serie alweer door voordat dieper op het achtergrondverhaal kan worden ingegaan.

Wat Halo wel goed doet, zijn de snoeiharde actiescènes, die op momenten enorm trouw zijn aan de videogames en daarmee een feest van herkenning zullen zijn voor de fans. Deze actiescènes ziet er werkelijk fantastisch dankzij goede gechoreografeerd en geweldige computergeanimeerde beelden. Daarmee is duidelijk zichtbaar dat er enorm veel geld in de serie is gestoken, wat resulteert in onmiskenbaar hoge productiewaarde. Het is daarentegen wel erg jammer dat Cortana een niet geslaagde facelift heeft gekregen.

Net zoals de videogames maakt dit seizoen hier en daar een uitstapje naar het horrorgenre, wat uitzonderlijk goed werkt. Een iconische vijand uit de games doet op een weergaloze manier zijn intrede en biedt daarmee direct een opzetje naar het volgende seizoen. Een ander hoogtepunt is aflevering vier, die een belangrijk punt in de geschiedenis van het Halo-universum behandelt. Deze aflevering is van begin tot eind enorm spannend en doet niet onder voor menig blockbuster.

Er zijn veel momenten van herkenning: van de verschillende type Covenant Elites tot de gebruikte wapens. Meerdere iconische personages maken hun entree, waarvan er eentje helaas wat ondermaats is. Toch blijft het raar om te zien dat Master Chief zo vaak zijn helm afdoet. Als overmaat van ramp is hij in dit seizoen ook zijn pak kwijt. Een keuze die de fans niet zal bekoren, maar ook getuigt van een luie vertelling.

Halo's tweede seizoen is een stuk beter dan haar eerste, maar haalt niet de kwaliteit die voor een franchise als deze tot de mogelijkheden behoort. Sommige keuzes zorgen voor een feest van herkenning, terwijl andere het tegenovergestelde bewerkstelligen. Er zijn geweldige actiescènes met enorm goede muziek, maar de serie vormt nog steeds een rommelig geheel met een Master Chief die niet iedereen zal bekoren. Met een gigantische cliffhanger staat de deur wagenwijd open voor het derde seizoen. Drie keer scheepsrecht?

★★★☆☆

Halo is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om 'Halo' seizoen 2 te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen