search
'From': een nieuwe 'Lost' van de makers van 'Lost', inclusief dezelfde teleurstelling?
Recensie

'From': een nieuwe 'Lost' van de makers van 'Lost', inclusief dezelfde teleurstelling?

Bloederig en verslavend, maar mogelijk wordt dit wederom een hoop tijdverspilling.

Regie: Jack Bender, Jennifer Liao, Jeff Renfroe, e.a. | Cast: Harold Perrineau (Boyd), Elizabeth Saunders (Donna), Eion Bailey (Jim), Avery Konrad (Sara), Scott McCord (Victor), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 45-59 minuten | Jaar: 2022

Lost was baanbrekend: nooit eerder was er zo'n groot mysterie op televisie verschenen. De serie was een daverend succes en er kwamen al snel tal van klonen. Dat de makers de indruk wekten dat ze van tevoren alle seizoen hadden uitgewerkt, gaf hoop dat overal een verklaring voor was. Totdat bleek dat ze bijna alles hun duim zogen en zelf geen antwoorden hadden, waardoor de laatste aflevering een enorme teleurstelling was. From lijkt hetzelfde lot beschoren.

Jim is met zijn vrouw en twee kinderen in een camper op vakantie. Bij een verlaten afslag stuiten ze op een omgevallen boom die de weg verspert en keren ze om. Ineens belanden ze in een vreemd en afgetakeld dorp maar hoe vaak ze er ook van wegrijden, ze komen er steeds weer terug. Ze zitten er gevangen, net als de andere inwoners die hier per toeval terecht zijn gekomen. Maar het echte gevaar komt pas wanneer de zon ondergaat.

De hoofdrol in From is voor Harold Perrineau, van Lost. Veel afleveringen zijn geregisseerd door Jack Bender, van Lost. De serie is ontwikkeld en geschreven door onder andere Jeff Pinkner, van Lost. Wie alle afleveringen over het mystieke eiland heeft gekeken, zal nu enigszins nerveus worden. Dat is honderd procent terecht.

From volgt volledig de formule van Lost. In plaats van een eiland is er een dorp, in plaats van zwarte rook zijn er enge wezens in menselijke gedaante die mensen aanvallen. Er is een aanhoudende stroom nieuwe vragen (zonder er ooit te beantworden), volop vaagheden en er lijkt sprake van een bovennatuurlijke geschiedenis.

Maar het ergste van allemaal: het lijkt de makers meer te doen om de personages dan om het mysterie. Want dat was het excuus bij Lost: "Het ging ons nooit om wat er aan de hand is op het eiland, het ging ons om de mensen." Lekker makkelijk en lui. Een perfect recept voor teleurstelling bij de kijkers.

Ook in de stijl van Lost: het mysterie is ontzettend verslavend. From is in ieder geval een stuk enger; het is absoluut een horrorserie. Alles wekt de indruk dat de makers wel weten hoe elke vork in elke steel zit. De invulling is originaliteit ten top. Te veel om op te noemen en het zou heel wat verrassingen wegnemen.

Maar de dorpsbewoners zijn minder interessant dan de vliegtuigrampoverlevers op het eiland. Perrineau speelt Boyd, de zelfbenoemde sheriff die een moeizame band heeft met zijn volwassen zoon. De reden waarom is helder, maar het is geen bron waar lang uit kan worden geput. Victor is een excentrieke man met autistische trekjes die enig verstand van zaken lijkt te hebben, maar de manier waarop hij wordt gespeeld speelt gaat al gauw op de zenuwen werken. Maar niemand acteert zo tenenkrommend slecht als het jochie dat Jims zoon speelt; hier moet nepotisme in het spel zijn.

Sommigde huizen worden toegekend aan gezinnen of koppels, terwijl de alleenstaanden in een grote villa bij elkaar moeten wonen. Daar lopen, niet bijzonder vernieuwend, de gemoederen chronisch hoog op omdat ze een stel vreemden zijn die op elkaars lip zitten. De pittige dame die de boel runt is redelijk stereotiep. Soms wekt het zelfs ergernis op wanneer duidelijk is dat sommigen het vooral zichzelf heel moeilijk maken.

Dus: wees gewaarschuwd. Tot nu toe wijst alles erop dat deze serie precies zal verlopen zoals Lost. Voor elke honderd vragen komen uiteindelijk – niet in dit eerste seizoen - vijf antwoorden, die lang op zich laten wachten. En de verklaring van wat er speelt zal wellicht onvoorspelbaar zijn, maar te suf om voldoening te geven na jarenlange investering. Eigenlijk is het verstandiger om From te laten liggen tot de serie volledig is afgerond en degenen die wél alles gezien hebben aangeven dat het ditmaal wel de moeite waard is om te kijken.

★★★☆☆

From is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om From te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen