search
'Loot' seizoen 2: nog steeds een gezellige boel maar geen vooruitgang
Recensie

'Loot' seizoen 2: nog steeds een gezellige boel maar geen vooruitgang

Uitgerekend de makers van een serie over een miljardair lijken niet te weten waar iemand geld aan kan uitgeven.

Regie: Alan Yang, e.a. | Cast: Maya Rudolph (Molly Wells), Nat Faxon (Arthur), Michaela Jaé Rodriguez (Sofia), Joel Kim Booster (Nicholas), Ron Funches (Howard), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 26-31 minuten | Jaar: 2024

Het vorige seizoen van Loot eindigde met iets wat niet voelde als een cliffhanger, maar als een besef: superrijken horen niet te bestaan. Iemand die bij zijn geboorte tien miljoen euro krijgt, hoeft geen dag in zijn leven te werken en kan er toch prima bij zitten. Miljarden bezitten is dus nutteloos en geen enkele miljardair heeft ooit overtuigend het tegendeel beargumenteerd. Maar net zoals de superrijken maakt het nieuwe seizoen van Loot haar beloftes niet waar: de poen wordt amper uitgegeven.

Multimiljardair Molly eindigde het eerste seizoen met de belofte al haar geld te gaan uitgeven, want niemand op deze planeet hoort zo rijk te zijn als zij. Bij aanvang van seizoen twee vindt haar initiatief nog maar weinig navolging onder andere rijken en blijkt het lastig kiezen waar ze haar geld aan gaat spenderen. Ondertussen zijn er volop persoonlijke perikelen op haar kantoor.

Hoewel een tweede seizoen van Loot niet echt nodig was, is het toch fijn dat het er is gekomen. Maya Rudolph is altijd leuk om naar te kijken, vooral in komedie, en ook de overige acteurs doen het prima. De serie verliest geen moment haar vermakelijkheid, maar dat betekent niet dat er geen reden tot kritiek is. Zo is niet elk personage geweldig en blinkt de serie niet uit op de momenten die geïmproviseerd aanvoelen.

Neem Molly's assistent Nicholas: het lijkt alsof acteur Joel Kim Booster het zelf hilarisch vindt om een oppervlakkige bitch te spelen die anderen neerhaalt, maar collega's openlijk afzeiken is eerder iets typisch Amerikaans dan een bron van geslaagde humor. Of Molly's neef Howard: komiek Ron Funches is improviseren gewend, maar hij is er nog steeds niet briljant in.

Toevallig zijn dit de personages die de meeste ruimte krijgen voor emotionele scènes. Maar zij verdienen hun empathie niet helemaal (Nicholas is verwend en gemeen, Howard is lui en teert op Molly's geld) en hun persoonlijke perikelen zijn niet erg boeiend. Dat geldt ook voor de romantiek tussen Molly en haar teamlid Arthur. De acteurs hebben ontzettend fijne chemie, maar het romantische subplot voelt geforceerd en krijgt te weinig aandacht.

En bovendien, hier draait de serie niet om. Loot doet letterlijk een oproep aan achterlijk rijke mensen: geef eens wat van je fortuin uit aan het verbeteren van de wereld. Het grootste mankement is dat dit tweede seizoen wat dat betreft praktisch op z'n gat ligt. Molly komt zelf met een geweldig idee: koop leegstaande panden op en maak daar gratis woningen van voor daklozen. Dat plan wordt weliswaar uitgevoerd, maar die uitvoering krijgt amper aandacht en er wordt totaal niet ingegaan op de positieve (of desnoods negatieve) impact ervan.

Molly is nog steeds behoorlijk met zichzelf bezig, maar krijgt daar nu geen kritiek meer op. In een aflevering over een bezoek aan een kuuroord wordt ze extreem hitsig van een knappe acteur die daar ook aanwezig is. Absoluut om te lachen, maar het lijkt de makers niet te boeien dat Molly's nobele missie steeds meer voelt als een valse belofte.

Wederom is stijve kantoormanager Sofia een van de interessantste personages, al wordt ze niet altijd even goed benut. Een van de afleveringen draait er alleen maar om dat ze stiekem fan is van Taylor Swift. Pas later in het seizoen, wanneer ze begint te daten, komt de complexiteit van dit personage wat meer naar boven: heeft een wereldverbeteraar ruimte voor een liefdesleven en zo ja, hoeveel is ze bereid om daarvoor op te geven?

Het einde van het seizoen lijkt er bijna op aan te sturen dat Molly echt iets teweegbrengt, maar dat blijkt slechts de opzet voor een grap te zijn. Hoe dan ook zit er geen schot in. En dan hebben de makers ook nog het lef ditmaal wel af te sluiten met een opening naar een derde seizoen. Prima, maar hopelijk gaan ze daarin dan ook echt gek doen en eindelijk die miljarden uitgeven, zoals de bedoeling was. Het is echt niet moeilijk om te bedenken wat een mens met tientallen miljarden voor de wereld kan doen.

★★★☆☆

Loot is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Loot seizoen 2 te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen