search
'Invincible' seizoen 2: minder schokkend, maar nog altijd even wreed en diepgaand
Recensie

'Invincible' seizoen 2: minder schokkend, maar nog altijd even wreed en diepgaand

Een waardige voortzetting die gekenmerkt wordt door emotionele ravage en harde actie.

Regie: Ian Abado, Sol Choi, Tanner Johnson, e.a. | Cast (stemmen): Steven Yeun (Mark Grayson/Invincible), Sandra Oh (Debbie Grayson), Walton Goggins (Cecil), J.K. Simmons (Nolan Grayson/Omni-Man), Zazie Beetz (Amber Bennett), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 46-53 minuten | Jaar: 2023-2024

De slotaflevering van het eerste seizoen van Invincible liet kijkers massaal met open mond naar het scherm staren. Aan het langverwachte tweede seizoen de moeilijke taak hier een waardig vervolg aan te geven. Gelukkig blijken de makers van deze animatieserie nog altijd niet bang om heftige thema's te omarmen en het verhaal flink duister te maken.

Seizoen twee trekt veel tijd uit om de emotionele ravage te tonen die de acties van Nolan, beter bekend als Omni-Man, vorig seizoen hebben aangericht. Het is hartverscheurend om te zien hoe Debbie haar leven weer probeert op te pakken, maar daar door de opgelopen trauma's in faalt. Invincible is daarmee narratief zowel wreed als oprecht en raakt veelvuldig een emotionele snaar.

Ook voor Mark is het niet makkelijk om door te gaan, maar toch hijst hij zichzelf alweer (te?) snel in zijn geel-blauwe pak. Gedreven door woede en verdriet wil hij sterk genoeg worden om alle toekomstige bedreigingen de baas te zijn. Voor een animatieserie gaat Invincible over opvallend volwassen onderwerpen. De serie neemt zichzelf en haar kijkers dan ook uiterst serieus.

De genadeloosheid uit zich niet alleen in de vertelling, maar ook in de ongelooflijk harde actie. Net als in het vorige seizoen worden er volop lichamen uit elkaar gereten, mensen doorboord en ogen uit schedels getrokken. Dit voorziet de serie van haar shockfactor, maar zorgt er ook voor dat situaties daadwerkelijk gevaarlijk overkomen. Net als in het vorige seizoen ben je als grote superheld niet altijd veilig.

Ook ditmaal zijn er meerdere schokkende momenten met interessante implicaties voor verschillende personages. Hierdoor is nooit bekend is waar het verhaal naartoe gaat en blijft het spannend in zijn onverwachte wendingen. Helaas lopen er dit seizoen wel te veel dingen tegelijkertijd, waardoor het verhaal bij tijden onsamenhangend is. Ook krijgen sommige verhaallijnen niet de tijd die ze nodig hebben, terwijl juist de oninteressante verhaallijnen naar de voorgrond treden.

Dit probleem doet zich vooral voor in de tweede helft, wanneer de serie wat tempo verliest en een beetje zoekende is. Zonder een duidelijke tegenstander tegenover de titelfiguur wordt het seizoen een warboel van verhaallijnen en schurken die de revue passeren. Vooral de verhaallijn met Nolan en de Viltrumites had meer aandacht mogen krijgen.

Daarnaast is Invincible niet de mooiste serie die er is, wat de makers op een grappige manier erkennen. De animatiestijl bevat weinig detail en is wat flets. Gelukkig wordt dit dubbel en dwars goedgemaakt door de stemacteurs, die wederom fenomenaal zijn. Iedereen doet het bijzonder goed, maar vooral Steven Yeun weet alle emoties en gevoelens van Mark perfect over te brengen.

Het tweede seizoen breidt de wereld van Invincible flink uit, al blijft de dreiging van Nolan en de Viltrumites het meest interessante onderdeel. Vandaar dat de laatste aflevering een beetje tegenvalt, op een bijzonder interessante bonusscène na. Seizoen twee behaalt niet de hoogtes van het eerste seizoen, maar is wel een waardige voortzetting.

★★★★☆

Invincible is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij fan van Invincible, of laat je deze superhelden-animatieserie aan je voorbij gaan?

  • Ja, ik ben fan!

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Ik skip deze

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen