search
'Together: Treble Winners': oppervlakkige compilatie van een succesverhaal
Recensie

'Together: Treble Winners': oppervlakkige compilatie van een succesverhaal

Luchtige terugblik op het succesjaar van Manchester City is aandoenlijk voor de fans, maar mist elke vorm van diepgang.

Regie: John de Caux | Afleveringen: 6 | Speelduur: 42-49 minuten | Jaar: 2024

Een Engelse voetbalclub kan de 'treble' voltooien door in één seizoen drie grote prijzen te pakken: de landstitel, de beker (FA Cup) en de Champions League. Voordat Manchester City het in 2022-2023 zo ver schopte, was nog maar één team dat ooit gelukt. Reden genoeg dus om The Citizens een lyrische terugblik te gunnen, maar wat onderscheidt het op zichzelf vermakelijke resultaat van de betere wedstrijdcompilaties en sfeervideo's op internet? De makers van Together: Treble Winners kregen optimale toegang tot de kleedkamer en de trainingsvelden, maar hebben daar te weinig mee gedaan.

Het verhaal van Manchester City barst de voorbije seizoenen van de superlatieven. Neem met de beste spelers ter wereld deel aan de grootste competities en het prijzenplafond raakt langzaam in zicht. Succestrainer Josep 'Pep' Guardiola (ingestapt in 2016) kan op clubniveau nauwelijks nog iets nieuws winnen, alleen nog maar méér. Dat betekent niet dat het vanzelf gaat – verre van – maar de club voldoet inmiddels aan alle voorwaarden voor succes.

Er gaat dan ook geen Champions League-wedstrijd voorbij zonder dat Guardiola druk gebarend langs de kant staat, terwijl zijn mannen in het blauw op de helft van de tegenstander de zoveelste aanval opzetten. De documentaire trapt af met de zomerse komst van topspits Erling Haaland, die in het seizoen van de serie meer doelpunten maakte dan er (Premier League-)wedstrijden in zijn jaar zaten. Niet onbelangrijk: in 2008 werd de club gekocht door de huidige vicepremier van het emiraat Abu Dhabi.

Het ontbrak de makers niet aan mogelijkheden om meer te tonen dan voetballiefhebbers normaal meekrijgen: de camera's zijn op de trainingsvelden, in de clubkantine en in de kleedkamer. Together: Treble Winners is daarmee de zoveelste sportserie die speciale toegang 'achter de schermen' krijgt; een gouden kans om wat dieper te graven dan de zichtbare laag van excellerende spelers en opgestapelde successen. Hoe gaan deze sterspelers om met de continue druk van hun trainer, fans en de buitenwereld? Hoe konden kapitaalinjecties tóch voor een hecht collectief zorgen? Hoe gaat Guardiola strategisch te werk bij zijn belangrijkste wedstrijden?

Het is gelukkig niet zo dat deze vragen gehéél buiten beschouwing blijven, maar toch voelen de afleveringen schrijnend oppervlakkig. Dat heeft alles te maken met de montage. Interviewfragmenten duren zelden langer dan een halve minuut en dienen vaker als lichtvoetig commentaar dan als verdiepende bijdrages. Als Guardiola in de slotaflevering wat vaker en langer aan het woord komt, voelt dat als een welkome (maar rijkelijk late) uitzondering.

Luchtige en speelse 'achterklap'-taferelen voeren in Together: Treble Winners de boventoon. Vooruit, het is aandoenlijk dat Bernardo Silva een hond heeft, dat enkele spelers fantastisch kunnen tafeltennissen en dat het opvoeren van een karaoke-act verplichte kost is voor nieuwe aanwinsten. Frivole filmpjes van dien aard gaan tegenwoordig echter al vaak genoeg viraal via fanaccounts of de sociale mediakanalen van de club zelf. Er is geen nood om daar een voltallige documentairecrew voor in te schakelen.

Aan de hand van keurige tussenkopjes spoeden de makers zich van medio augustus naar de ontknoping in juni 2023, toen City zich ten koste van Internazionale tot Champions League-winnaar kroonde. De wilde montage-ingrepen waarmee de wedstrijdbeelden zijn gepimpt voelen tekenend voor de oppervlakkige oriëntatie van dit project. Sport is spektakel, dat zeker, maar het is zonde om de weg naar succes te reduceren tot een compilatie. "Dit wordt de beste docu ooit," lacht Haaland in de openingsminuten van de serie. Die woorden bewijzen zich na een slordige vierenhalf uur toch wat voorbarig.

★★☆☆☆

Together: Treble Winners is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Together: Treble Winners te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen