search
'Curb Your Enthusiasm' seizoen 12: wordt Larry David gestraft voor zijn muggenzifterijen?
Recensie

'Curb Your Enthusiasm' seizoen 12: wordt Larry David gestraft voor zijn muggenzifterijen?

Larry David trekt een mooie streep onder zijn geniale serie.

Regie: Jeff Schaffer, Robert B. Weide | Cast: Larry David (Larry David), Jeff Garlin (Jeff Greene), Cheryl Hines (Cheryl David), Susie Essman (Susie Greene), J.B. Smoove (Leon Black), Richard Lewis (Richard Lewis), Ted Danson (Ted Danson), Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 30-50 minuten | Jaar: 2024

Er zijn bitter weinig komieken die zichzelf als pispaal gebruiken. Robin Williams durfde het. Ricky Gervais durft het ook. Maar Larry David putte er een hele carrière uit. Eerst via zijn alter ego vertolkt door Jason Alexander in Seinfeld, de hitsitcom die hij samen met Jerry Seinfeld schreef, en vervolgens via een versie van zichzelf in Curb Your Enthusiasm. In het twaalfde en allerlaatste seizoen van de serie maakt hij het proces op van zijn fictieve onhebbelijkheden en voegt hij nog een laatste coda toe aan Seinfeld. Moeten we ons enthousiasme intomen? Nope!

Larry David is intussen 76 jaar oud. Volgens hem heeft het publiek geen zin in een tachtigjarige die over alles en nog wat vit. Na vijfentwintig jaar – of zesentwintig als je de losstaande special van een uur erbij rekent – van de fictieve Larry is het voor hem genoeg geweest. Maar dat betekende wel dat hij met een heel sterk eindseizoen op de proppen moest komen, wat een quasi-onmogelijke opdracht lijkt. Vernieuwing en originaliteit moet je hier niet meer verwachten, maar David geeft zijn fans toch wat ze wensen en de slotaflevering is een hoogtepunt in de serie.

Het leukste aan dit laatste seizoen is de opzet. Larry is voor een gastoptreden in Atlanta en ziet daar Leons tante in een lange rij van mensen die hun stem willen uitbrengen. Omdat het snikheet is, brengt hij haar een flesje water. Larry wordt direct gearresteerd. In de staat Georgia is het immers verboden geld of geschenken te geven aan mensen die gaan stemmen. Dat verbod geldt ook voor het aanbieden van een drankje. Overtreding van deze absurde regel kan resulteren in een jaar gevangenisstraf.

De rest van het seizoen is de aanloop naar het proces waarin Larry de beklaagde is. Je weet op voorhand dat dit proces over meer zal gaan dan alleen een wetsovertreding. De hele persoonlijkheid van Larry met al zijn onhebbelijkheden en kritische opmerkingen staat ter discussie en kan het oordeel van jury en rechter beïnvloeden.

Dit geweldige concept laat David niet alleen herinneringen ophalen aan de vorige seizoenen, maar ook een connectie maken met het einde van Seinfeld. Een beter afscheid was haast ondenkbaar. Maar verwacht geen uitzonderlijk nieuwe dingen. De humor borduurt voort op de gekke situaties waarmee je al tweeënhalf decennia vertrouwd bent, met nog meer overdrijvingen en absurditeiten. Het cinéma vérité-realisme van de special, die de inspiratie vormde voor deze serie, behoort al lang tot het verleden.

Maar het plezier van Larry als kop van Jut blijft overeind. Hij schept er zelf een enorm genoegen in om zich te laten uitkafferen door Jeff Greenes heetgebakerde vrouw, de Japanse eigenaar van zijn golfclub, gechoqueerde dames die de intenties van Larry niet begrijpen en zelfs wereldsterren die al dan niet onder hun eigen naam zich uitleven in improvisaties. Na Martin Scorsese, Rob Reiner en Ben Stiller worden opnieuw heel bekende namen opgetrommeld om de antiheld terecht te wijzen.

Toch heeft Larry vaak een punt wanneer hij de ridicule beleefdheidsregels in Los Angeles aanvecht. Zo mag je een bekend iemand, de presentator van een avondshow bijvoorbeeld, niet aanspreken als je hem niet kent. Je moet eerst 'clearance' krijgen via een vriend. Je mag ook geen autosleutels gooien naar een hotelbediende; je moet ze volgens de regels geven. En je moet vooral opletten wat je zegt. Zeg nooit dat je nog een toetje wil na een massage.

Uiteindelijk gaat de hele serie terug naar de humor die Woody Allen vooral in de jaren zeventig en tachtig bezigde: de neurotische Jood uit New York die zich moeilijk elders kan aanpassen. Alleen heeft Allen zich nooit ingelaten met vulgariteiten. Larry gaat er echter helemaal voor, zeker met de steun van de vuilbekkende J.B. Smoove. De man moet zijn mond maar opendoen of hij heeft het over het likken van je eigen ballen. Voor één seizoen is dat best leuk, maar op de duur wordt het wel wat saai. Ook in een geweldig seizoen.

★★★★☆

Curb Your Enthusiasm is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Curb Your Enthusiasm te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen