search
Dit wist je niet over de nostalgische en baanbrekende jaren 80-serie 'Knight Rider'
Series / Specials

Dit wist je niet over de nostalgische en baanbrekende jaren 80-serie 'Knight Rider'

De maker van 'Knight Rider' vond zijn inspiratie voor de serie in een aantal film- en serieklassiekers.

Bij veel mensen zal de iconische jaren 80-serie Knight Rider zorgen voor flink wat nostalgie. Het is inmiddels al 42 jaar geleden dat de serie van start ging, maar we weten vrij zeker dat je dit feitje in al die jaren nog niet had gehoord.

Knight Rider is gemaakt door Glen A. Larson en liep van 1982 tot 1986. In totaal heeft de actieserie vier seizoenen. In Nederland werd de serie destijds uitgezonden door de TROS.

KITT


De serie gaat over undercoveragent Michael Long (David Hasselhoff) die ernstig gewond raakt tijdens een van zijn opdrachten. Door een geheimzinnige weldoener wordt hij verzorgd totdat hij weer gezond is, maar hij wordt wakker met een compleet nieuw gezicht en een nieuwe naam.

Vanaf nu heet hij Michael Knight. De weldoener geeft hem het gereedschap om verder te gaan met zijn missie om mensen te pakken die de wet overtreden. Het meest belangrijke deel hiervan is KITT, een onverwoestbare auto die uitgerust is met kunstmatige intelligentie.

Tonto


Zelfs voor de jaren 80 klinkt een serie over een pratende auto redelijk bizar, maar wist je dat dit element uit de serie gebaseerd is op een oudere tv-klassieker? Volgens Larson kwam het idee namelijk van de serie The Lone Ranger uit 1949."Ik wilde The Lone Ranger met een auto maken. Als je eraan denkt dat hij over de vlakten rijdt en van de ene stad naar de andere gaat om de openbare orde te helpen, dan is KITT eigenlijk gewoon Tonto".

Andere inspiratie


Ook was de achtergrond van Larson in sci-fi een grote inspiratiebron. Hasselhoff onthulde dat HAL 9000 uit 2001: A Space Odyssey de directe inspiratie was voor KITT, terwijl de rode lichten van de auto verwezen naar de scanner lichten in Larsons Battlestar Galactica.

Bekijk Knight Rider op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Zou jij een eventuele nieuwe Knight Rider-serie of film gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen