search
De echte stalker in 'Baby Reindeer' van Netflix: Hoe zat het eigenlijk in werkelijkheid?
Series / Specials

De echte stalker in 'Baby Reindeer' van Netflix: Hoe zat het eigenlijk in werkelijkheid?

Een ijzersterke miniserie over hoofdrolspeler Richard Gadds ervaring met een stalker.

De Schotse komiek Richard Gadd maakte in eerste instantie een one man-show over de periode dat hij gestalkt werd. Deze show was in 2019 op het beroemde Edinburgh Fringe Festival te zien, waarna Netflix hem een aanbod deed.

Inmiddels is de zevendelige miniserie Baby Reindeer, naar de bijnaam die zijn stalker hem gaf, een feit. Het genuanceerde verhaal is uitstekend ontvangen en kreeg op Serietotaal maar liefst vier sterren. De serie heeft bepaalde feiten veranderd, achterwege gelaten of juist onveranderd gelaten, waarbij de kern van het beklemmende verhaal behouden is gebleven.

Duizelingwekkend


Gadd speelt een fictieve versie van zichzelf genaamd Donny. Dat de echte stalker geen Martha Scott (gespeeld door Jessica Gunnings) heet is natuurlijk geen verrassing. Gadd gaf in interviews met GQ en The Guardian aan dat hij nog een stuk verder gegaan is in het 'vermommen' van deze vrouw. Gadd: "We zijn zo ver gegaan dat je je afvraagt of ze zichzelf nog wel zou herkennen". Dit betreft onder andere haar beroep, haar uiterlijke verschijning en ook de leeftijd van "Martha": in werkelijkheid was de stalker een vrouw die twintig jaar ouder was dan hijzelf.

De berichten die je als kijker in beeld ziet zijn echter ongewijzigd. Alle emails, tweets, geschreven brieven, sms-berichten, Facebook-berichten en voicemails zijn letterlijk zo door haar geschreven dan wel ingesproken. The Independent heeft alle cijfers op een rijtje gezet en het aantal is duizelingwekkend: het betreft hier 41.071 emails, 744 tweets, 46 Facebook-berichten, 106 pagina's aan brieven en 350 uur aan ingesproken voicemail-boodschappen.

Cadeaus


De stalker had tevens de gewoonte om aparte cadeaus te geven aan Gadd, wat in de serie niet gebeurt. Zo ontving hij slaappillen, een wollen muts, een paar boxershorts en een knuffel van een rendier. Donny krijgt in de serie echter geen cadeaus van Martha en het blijft bij haar frustrerende verschijningen in zijn leven. Het lijkt erop dat de keuze om deze cadeaus weg te laten is beïnvloed door narratieve overwegingen. Met name het element van de knuffel wordt in de serie op een andere manier weergegeven. Het lijkt bedoeld om een inzicht te geven in de psyche van Martha.In werkelijkheid heeft Gadd via gerechtelijke weg een contactverbod weten te verkrijgen tegen zijn stalker. Een gevangenisstraf leek hem niet gepast aangezien hij van mening was dat iemand die duidelijk al zulke psychologische problemen heeft eerder gebaat is bij hulp dan bij opsluiting. Gadd heeft zijn huiveringwekkende ervaring verwerkt in een verhaal dat op sommige punten wel en op andere punten juist niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Waar te zien?


Baby Reindeer kun je bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij al gestart met Baby Reindeer op Netflix?

 • Ja / al gezien

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen