search
De meest flamboyante psychopaat vind je in deze spionagethriller, en het is niet Hannibal
Series / Specials

De meest flamboyante psychopaat vind je in deze spionagethriller, en het is niet Hannibal

Dit personage wijkt wel erg af van de psychopaten zoals we die gewend zijn.

De meeste fictieve psychopaten voldoen aan een bepaald plaatje: een anti-sociaal figuur met een totaal gebrek aan empathie en dit uit zich voornamelijk in sadistische martelingen en moorden. Figuren zoals Joe Goldberg (Penn Badgley) en Dexter Morgan (Michael C. Hall) zijn net iets anders in de zin dat ze met een reden komen om te doen wat ze doen. Het gaat ze om liefde dan wel om gerechtigheid.

Voor Oksana Astankova, oftewel Villanelle (Jodie Comer), uit de Britse spionagethriller Killing Eve geldt dit totaal niet. Villanelle vermoordt mensen omdat ze dat leuk vindt en werkt als huurmoordenaar voor een geheimzinnige organisatie genaamd The Twelve. De nogal aparte manier waarop ze haar doelwit vermoordt geeft een speelse flair aan deze onberekenbare en dodelijke vrouw.

Humor en gruwel


De serie is een verfilming van vier novelles van Luke Jennings en liep gedurende vier seizoenen (2018 -2022). Villanelle kan haar sadistische fantasieën uitleven wat ze uiteraard vol verve doet. De analist Eve Polastri (Sandra Oh) werkt bij de Britse geheime dienst en krijgt officieus de opdracht om Villanelle op te sporen. Hiermee is de jacht geopend maar deze blijkt wederzijds. De twee vrouwen raken wederzijds geobsedeerd en spelen hun kat-en-muisspel.

In tegenstelling tot andere psychopaten in film en tv zit er schijnbaar weinig meer achter Villanelle's gedrag. Weliswaar heeft ze een traumatische jeugd achter de rug, maar ze doet niets om haar gedrag en manier van leven goed te praten. Schrijver Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) en regisseur Harry Bradbeer lieten zich voor het personage van Villanelle inspireren door het werk van de filmmakers Joel en Ethan Coen, die er om bekend staan om humor met gruwel te combineren. Villanelle is onberekenbaar en kan binnen een seconde totaal omslaan.

Tevreden glimlach


Deze combinatie wordt vanaf het allereerste begin van de serie al duidelijk. Villanelle zit in een ijssalon en maakt contact met een meisje dat daar ook zit. Als kijker word je meegenomen in de ontspannen atmosfeer van de scène totdat je er met een schok uitgetrokken wordt. De jonge vrouw loopt langs het meisje richting uitgang en gooit vervolgens het ijsje van het kind om. Met een tevreden glimlach loopt Villanelle vervolgens de ijssalon uit.Deze houding blijkt typerend voor Villanelle en kenmerkt ook de manier waarop ze haar moorden pleegt. Wanneer ze bijvoorbeeld de weduwe van een Russische geheim agent vermoordt, dan doet ze dit pas na eerst contact te maken met de vrouw. Na een hartverwarmend onderonsje in de tuin en een speelse achtervolging wurgt ze haar slachtoffer met de tuinslang. Hoezeer Villanelle een praatje weet te waarderen, uiteindelijk is haar meest intieme relatie met moord. Dit maakt haar tot een van de meest uitzonderlijke en intrigerende psychopaten in fictie.

Waar te zien?


Je kunt alle vier seizoenen van Killing Eve bekijken op Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Killing Eve staat op Videoland: heb jij deze streamingdienst?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen