search
De volledig vergeten misdaadthriller 'Top of the Lake' verdient veel meer aandacht
Series / Specials

De volledig vergeten misdaadthriller 'Top of the Lake' verdient veel meer aandacht

Elisabeth Moss speelt de hoofdrol van een detective in 'Top of the Lake'.

Elisabeth Moss kan je kennen van haar rol in de serie The Handmaid's Tale waarin ze de hoofdrol speelt van June Osborne, maar ze speelde ook de hoofdrol in een andere geweldige serie. Top of the Lake is een mysterieuze misdaadserie die werd uitgezonden in 2013 en ook een tweede seizoen kreeg, genaamd Top of the Lake: China Girl, die uitkwam in 2017.

Top of the Lake is gemaakt en geschreven door Jane Campion en Gerard Lee en geregisseerd door Campion en Garth Davis. Campion is vooral bekend om haar films The Piano en The Power of the Dog, waarvoor ze genomineerd was voor Beste Regisseur bij de Oscars en die ook won voor The Power of the Dog. Maar ze werkt dus soms ook voor televisie. Top of the Lake was Campion's eerste werk voor televisie sinds An Angel at My Table uit 1990.

Verhaal


Moss is de enige in de cast van de serie die in beide seizoenen te zien is. Ze speelt de rol van detective Robin Griffin. Top of the Lake is gedraaid in Nieuw-Zeeland en het eerste seizoen speelt zich daar ook af. In het eerste seizoen volgen we detective Robin Griffin (Moss), die onderzoek doet naar de verdwijning van een zwangere 12-jarig meisje in Nieuw-Zeeland. Onder andere David Wenham, Peter Mullan, Tom Wright en Holly Hunter zijn ook te zien in dit eerste seizoen.

Het tweede seizoen, genaamd Top of the Lake: China Girl, speelt zich vijf jaar later af in Sydney, terwijl detective Griffin de dood van een ongeïdentificeerd Aziatisch meisje onderzoekt dat op Bondi Beach is gevonden. In dit seizoen spelen ook onder andere Gwendoline Christie, David Dencik en Nicole Kidman mee.

Anna Paquin


Campion bood oorspronkelijk de rol van detective Griffin aan Anna Paquin aan, die een Canadese-Nieuw-Zeelandse actrice is en met wie Campion had samengewerkt aan The Piano, maar ze wees het af vanwege haar zwangerschap. De rol ging uiteindelijk naar de Amerikaanse Moss.



Kidman, die Australisch is, kon haar deel in de serie opnemen in vijf weken, omdat ze toen ook bezig was met het draaien van Big Little Lies. De makers van Top of the Lake wilden haar heel graag in de serie en schreven deze rol speciaal voor haar. Ook Christie, die een fan is van Campion's film The Piano, voegde zich bij de cast in een rol die speciaal voor haar was geschreven, nadat ze een brief had gestuurd via een gemeenschappelijke vriend.

Goed ontvangen


Top of the Lake werd over het algemeen zeer goed ontvangen, vooral het eerste seizoen. Zo heeft het eerste seizoen van de serie een score van 95% op Rotten Tomatoes. Het oordeel van de critici op de website luidt: "Absorberend en diep sfeervol, Top of the Lake neemt scherpe, verontrustende inhoud en levert krachtige uitvoeringen met blijvende indrukken." De serie won in totaal 21 prijzen waaronder een Emmy Award en een Golden Globe.



De serie was, voordat het uitkwam op televisie en via streaming, ook te zien op verschillende filmfestivals. Zo was Top of the Lake de eerste televisieserie die in première ging op het Sundance Film Festival in de VS. Later werd het volledige eerste seizoen ook getoond op het Filmfestival van Berlijn en het tweede seizoen op het Filmfestival van Cannes.

Kijken?


Alle afleveringen van Top of the Lake kan je bekijken op zowel HBO Max als Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Verdient deze serie meer aandacht?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen