search
Veel geweld in briljante gevangenisserie met een voortreffelijke 8,7 op de IMDb
Series / Specials

Veel geweld in briljante gevangenisserie met een voortreffelijke 8,7 op de IMDb

'Oz' was de eerste één uur durende dramaserie van het televisienetwerk HBO.

Voordat we onder andere Orange is the New Black kregen op Netflix, was HBO er al met een gevangenisserie. Oz liep van 1997 tot en met 2003 en bestaat uit 56 afleveringen verdeeld in zes seizoenen. De serie werd door Tom Fontana gecreëerd en was de eerste één uur durende dramaserie van het televisienetwerk HBO.

Oz is de bijnaam van de Oswald State Correctional Facility, een fictieve niveau 4 maximumbeveiligingsstaatsgevangenis in New York. De bijnaam Oz is ook een verwijzing naar de klassieke film The Wizard of Oz (1939). De meeste verhaallijnen van de serie spelen zich af in Emerald City, een vleugel vernoemd naar een plaats uit het fictieve Land van Oz in de boeken van L. Frank Baum over Oz, voor het eerst beschreven in The Wonderful Wizard of Oz (1900).

Verhaal


Oz speelt zich af in Emerald City, een experimentele gevangeniseenheid waar de gevangenen zelf verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Het concept is bedacht door Tim McManus (Terry Kinney). Het doel van het experiment is om van de gevangenen een beter mens te maken door een 'echte' samenleving na te bootsen. Elke gevangene heeft een taak binnen de gevangenisgemeenschap. Zo worden de postkamer, de keuken en de kledingproductie door de gevangenen zelf beheerd.

Na enkele afleveringen wordt duidelijk hoe bepaalde groepen zich vormen, wie ze zijn, wat ze doen en waar ze voor staan. Enkele hiervan zijn de moslims, de Italianen, de latino’s, de homoseksuelen, de neonazi’s, de Afro-Amerikanen en de Ierse Amerikanen. De serie geeft een beeld van hoe zelfs de grootste criminelen gevoelens hebben en wat sommigen zouden doen om ergens bij te horen.

Augustus Hill


Oz bestaat uit een grote cast, die naast Kinney bestaat uit onder andere Ernie Hudson, Harold Perrineau, Eamonn Walker, Kirk Acevedo, Rita Moreno, J. K. Simmons, Lee Tergesen, Dean Winters, Adewale Akinnuoye-Agbaje en B.D. Wong. Het personage van Perrineau, een rolstoelpatiënt genaamd Augustus Hill, is de verteller in de serie. Elke aflevering van Oz wordt begeleid door hem.Augustus zelf is ook een gevangene in Emerald City. Aan het begin, tijdens en aan het einde van een aflevering vertelt hij aan de hand van een bepaald thema een (min of meer) doorlopend verhaal, dat vrijwel altijd met de situatie in Oz te maken heeft. Desondanks noemt hij de gevangenen waar zijn verhaal op doelt, nooit bij naam.

8,7 op 10


Oz kreeg veel lof van critici. Zo zei Caryn James van The New York Times dit over de serie: "Bijna volledig gesitueerd in de gevangenis, een high-tech horror met cellen gemaakt van glaswanden, kan Oz ook onaangenaam zijn om naar te kijken, zo gruwelijk en claustrofobisch is het. Toch... naarmate de serie voorbij het aanvankelijke schokeffect gaat, wordt het serieuzer, verontrustender en meeslepender. De essentie van Oz, met zijn weergave van schuldige mannen in martelende omstandigheden, is nooit subtiel, maar wel gecompliceerd en krachtig."Oz heeft een score van 8,7 op 10 op IMDb en staat 88ste in hun lijst van beste series. Het wordt dan ook gezien als een van de beste series ooit gemaakt. Op Rotten Tomatoes hebben seizoen 2 en 3 zelfs een perfecte score van 100%. Oz won in totaal 16 prijzen en was 54 keer genomineerd voor een award waaronder twee keer voor een Emmy Award.

Kijken?


Oz was een geweldige serie die bijna over heel de wereld op televisie werd getoond. In Nederland was dat op de zender RTL 5. Voorlopig is Oz niet te vinden op HBO Max in Nederland, maar het zou wel te vinden moeten zijn op de vernieuwde versie van de streamingdienst die binnenkort in Nederland beschikbaar zal zijn. Het is dus nog even afwachten of en wanneer je de serie online zal kunnen zien. Heb je nu al zin om Oz te zien? Dan kan je de dvd en/of blu-ray van de serie kopen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Oz is alweer een golden oldie: zou jij de complete serie alsnog willen zien?

 • Ja, of al gezien

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee, geen interesse

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen