search
'Apples Never Fall': rijke familie in zwaar weer
Recensie

'Apples Never Fall': rijke familie in zwaar weer

De verfilming van Liane Moriarty's roman resulteert in een familiedrama met een verassend doch anticlimactisch einde.

Regie: Chris Sweeney, Dawn Shadforth | Cast: Annette Bening (Joy Delaney), Sam Neill (Stan Delaney), Jake Lacy (Troy Delaney), Connor Merrigan Turner (Logan Delaney), Essie Randles (Brooke Delaney), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 45-53 minuten | Jaar: 2024

Het wel en wee van de rijken der aarde lijkt het hardwerkende volk niet los te laten. Als we 's avonds op de bank ploffen voor onze favoriete serie draait die opvallend vaak om wat de bovenste lagen van de samenleving zoal uitspoken in hun luxueuze villa's. In Apples Never Fall wordt dat milieu benut voor het nodige ramptoerisme.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Liane Moriarty, wiens schrijfwerk eerder de basis vormde voor Big Little Lies en Nine Perfect Strangers, draait deze serie om Joy en Stan Delaney. Dit koppel runde jarenlang een hooggewaardeerde tennisschool nadat hun eigen sportcarrières ten einde liepen. Nu ze beiden gepensioneerd zijn, hebben ze moeite met de invulling van hun dagelijkse leven. Apples Never Fall is bovenal een drama, maar bevat ook een vleug mysterie. Joy raakt namelijk vermist.

In twee tijdlijnen proberen we erachter te komen wat er met haar is gebeurd en hoe alle familiegeheimen daaraan hebben bijgedragen. De tijdlijnen zijn handig gelabeld: toen en nu. In het heden zien we hoe de vragen rondom Joys vermissing lijken uit de kast halen van de achtergebleven familieleden, wat voor een van hen resulteert in de gevangenis. In het verleden zien we hoe de Delaney's een verdachte vrouw in huis haalden, die wellicht iets te maken kan hebben met wat zich acht maanden later afspeelt.

Apples Never Fall heeft met het zonnige Florida een perfecte achtergrond voor het familiedrama. De Delaneys wonen in een prachtig huis met een grote tuin en bezoeken dure tennisclubs waar ze socializen met hun kakkerige buren. Het oog wil natuurlijk ook wat. Het plot is echter niet zo gelikt als de stijlvol ingerichte miljoenenvilla. Het blijft bijvoorbeeld lang onduidelijk wat de jonge Savannah, overduidelijk een oplichtster, nu precies voor rol speelt. Zo lang dat ze af en toe helemaal uit het verhaal lijkt te zijn verdwenen.

In het ongewisse over het lot van hun moeder, worden de Delaney-kinderen wanhopig. Allemaal opgegroeid onder het regime van twee voormalige topsporters, dragen ze allemaal op hun eigen manier de consequenties van de ambitie van hun ouders. Dat zien we in de vier afleveringen die ieder zijn vernoemd naar een van de kinderen. De oudste van hen herinneren zich hun vader als een wispelturige en keiharde man en hebben er dan ook weinig moeite mee wanneer de verdenking langzaam richting hem schuift. De jongste twee willen hier echter nog lang niet aan.

Terwijl geheimen als een orkaan door de serie blazen, weten we als kijker nog net zo veel over wat er met Joy is gebeurd als in de eerste aflevering. Hoewel het hoge tempo en de grote hoeveelheid informatie over de andere personages voorkomt dat de serie saai wordt, wordt de focus steeds minder scherp. Een aantal onthullingen zijn clichématig en voorspelbaar, maar de ontknoping is zeker verrassend, doch ietwat anticlimactisch.

★★★☆☆

Apples Never Fall is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Apple Never Fall te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen