search
'The Tourist' seizoen 2: Australische klopjacht wordt ingewisseld voor Ierse vetes
Recensie

'The Tourist' seizoen 2: Australische klopjacht wordt ingewisseld voor Ierse vetes

Een tweede seizoen leek overbodig, maar pakt door de veranderde setting best verrassend uit.

Regie: Kate Dolan, Lisa Mulcahy, Fergus O'Brien | Cast: Jamie Dornan (Elliot/Eugene), Danielle MacDonald (Helen), Olwen Fouére (Niamh), Frances Magee (Frank), Greg Larsen (Ethan), Conor MacNeill (Ruairi), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 56-60 minuten | Jaar: 2024

Onze recensie van het eerste seizoen van The Tourist eindigde met de conclusie dat de noodzaak van een tweede seizoen, toen nog in de maak, velen zou ontgaan. De meeste vijanden van Elliot, een opgejaagde man met geheugenverlies, hadden immers het loodje gelegd, dus voor wie zou hij nog bang voor moeten zijn? Helaas hebben de makers niet naar ons geluisterd – we hadden niet anders verwacht – en leveren ze toch een tweede seizoen af.

Elliot en voormalig bonnenschrijver Helen hebben inmiddels bij elkaar warmte gevonden en reizen via een omweg in Zuidoost-Azië naar Ierland. De nog steeds aan geheugenverlies lijdende crimineel weet nog net dat hier zijn roots liggen en is op zoek naar antwoorden. In Ierland komt het tweetal terecht in een strijd tussen twee families waarin Elliots biologische moeder een sleutelrol vervult.

Zij is gebroken door de vermissing van haar kroost, maar blijkt ook een stevige tante die er niet voor schroomt om een tegenstander een mes in zijn oog te jassen. Met deze flinke bijrol van topactrice Olwen Fouére heeft dit tweede seizoen meteen de grootste troef in handen. Fouére trekt met haar ijzige vertolking van een nietsontziende wraakzuchtige clanmoeder menig scène naar zich toe.

Ze moet haar rol echter zien op te hangen aan verwikkelingen die niet altijd even sterk zijn uitgewerkt. Het gevoel bekruipt dan ook regelmatig dat de ruzies tussen de twee Ierse families vooral dienen als excuus om bruut geweld op kijker af te vuren. Elliot weet zich lange tijd als neutrale partij op te stellen, maar wordt gaandeweg steeds meer meegesleurd in het conflict.

Echt veel dreiging gaat er niet uit van de McDonald-familie die lijnrecht tegenover Elliots Cassidy-clan staat. Bovendien heeft de strijd tussen die twee clans iets onzinnigs en valt het te bezien of ze eigenlijk nog weten waarom ze elkaar zo naar het leven staan. Ook worden er wat afgezaagde sublots tegenaan gegooid die veelal draaien om liefde en familiebanden.

Net als in het vorige seizoen is er een excentrieke politiespeurneus aanwezig. Als Ierse rechercheur Ruairi gooit Conor MacNeill net iets te veel kolder in de mix van drama en thriller, vooral wanneer blijkt dat ook zijn personage merkwaardige trekjes heeft. Bovendien is er een personage meeverhuisd vanuit Australië: Helens ex Ethan, die zich na opgedrongen inzichten een herboren man voelt en hierdoor behoorlijk wat misplaatste humor met zich meezeult.

Na de teleurstellende afloop van het eerste seizoen lag het niet in de lijn der verwachting dat de makers met een geslaagde voortzetting zouden kunnen komen. Het zwakste element van Elliots zoektocht naar zichzelf in Ierland is dat er nog maar een nauwe connectie bestaat met de gebeurtenissen die hem naar Australië hebben gedreven.

Het eerste seizoen van The Tourist begon destijds veelbelovend, maar naarmate er meer bekend werd over de achtergrond van Elliot en met wie hij het allemaal wel niet aan de stok had en waarom, boette de serie steeds meer aan kracht in. Ook in dit tweede seizoen weten de makers de kwaliteit niet vast te houden, ook al biedt de nieuwe setting meer verrassingen dan verwacht.

★★★☆☆

The Tourist is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om The Tourist te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen