search
De geliefde historische hitserie 'Vikings' klopt eigenlijk van geen kant
Series / Nieuws

De geliefde historische hitserie 'Vikings' klopt eigenlijk van geen kant

'Vikings' kun je eigenlijk niet eens een historische serie noemen.

Dacht je dat je het kijken van Vikings kon beschouwen als een geschiedenisles? Helaas is niets is minder waar. De serie zit namelijk vol met historische onjuistheden…

De Iers-Canadese dramaserie Vikings kwam uit in 2013. Er werden 6 seizoenen gemaakt, tot het einde van de serie in 2020. In 2022 verscheen de sequelserie Vikings: Valhalla op Netflix.

Ragnar


De serie volgt de avonturen van Viking Ragnar Lothbrok, de grootste held van zijn tijd. We zien hoe hij hogerop komt, om uiteindelijk koning van de Vikingstammen te worden. We volgen ook zijn Vikingbroers en zijn familie.

Hoewel Vikings op The History Channel verscheen, is de serie eerder fantasy te noemen dan een accurate verbeelding van de geschiedenis. Er zitten namelijk enorm veel gebeurtenissen in de serie die niet hebben plaatsgevonden.

Niet echt bestaan?


De meest opvallende onwaarheid is de relatie tussen de broers Rollo en Ragnar. Het is een van de meest belangrijke verhaallijnen van de serie, maar in het echt waren de twee geen broers. Ze kenden elkaar waarschijnlijk niet eens.Volgens sommige historici heeft Ragnar zelfs helemaal niet echt bestaan. Er is veel bewijs dat Rollo heeft bestaan, maar bij Ragnar is dat niet het geval. Het zou goed kunnen dat hij een fictief personage was in legendes.

Kostuums en tijdlijnen


Eigenlijk klopt er veel meer niet dan wel aan de serie, want ook de kostuums en tijdlijnen zijn niet juist. Je moet de serie dus zien als een fantasyserie, die inspiratie haalt uit het verleden. Een pluspunt is dat Vikings in ieder geval geen helmen met hoorns bevat.

Dat is namelijk het toppunt van historisch onjuiste kostuums als het gaat om Vikingen. Bekijk Vikings op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Behoort Vikings tot jouw Top 10 series ooit?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen