search
Nieuwe en bejubelde scifi-thriller over "menselijke hebzucht" doet denken aan 'Westworld'
Series / Specials

Nieuwe en bejubelde scifi-thriller over "menselijke hebzucht" doet denken aan 'Westworld'

In een gesprek met ComicBook vertelt Jimmi Simpson over de overeenkomsten tussen de twee series.

De karakteracteur is momenteel te zien in Dark Matter op Apple TV+. Hij speelt hierin Ryan, de beste vriend van de hoofdpersoon Jason (Joel Edgerton). De laatstgenoemde wordt ontvoerd en komt in een andere realiteit terecht.

Behalve in Westworld schitterde Simpson ook in de beroemde Black Mirror-aflevering 'USS Callister'. De acteur heeft duidelijk ervaring in het sciencefictiongenre, waardoor zijn rol in Dark Matter hem prima afgaat. Net zoals Westworld is Dark Matter gebaseerd op een boek en volgens Simpson overlapt de thematiek van beide series, namelijk het egoïsme dat in menselijk gedrag te vinden is. De acteur benoemt daarnaast de wetenschappelijke onderbouwing die schrijver Blake Crouch gegeven heeft aan zijn spannende verhaal.

Diepe thematiek


Volgens de acteur is er sprake van een diepe thematiek in beide verhalen. Simpson: "In Westworld wordt een trieste realiteit neergezet. Mensen nemen gewoon wat ze willen en het kan ze niet bijster veel schelen wat het effect op anderen is. Het verhaal onderzoekt de menselijke hebzucht en de machines lijken die hebzucht juist niet te bezitten. Als kijker bedenk je vervolgens 'oh, wacht, dit is hoe mensen zich gedragen'. De link met A.I. in de huidige tijd is dan al snel gelegd, want dat is waar we vandaag de dag mee te maken hebben".

In Dark Matter schittert Simpson zoals gezegd als Ryan, de beste vriend van wetenschapper Jason (Joel Edgerton). Ook hier wordt de menselijke natuur getoond, maar Crouch's verhaal bekijkt dit vanuit een andere invalshoek. "Blake [Crouch] gebruikt het idee van superpositie, binnen de kwantummechanica. Door dat concept kan iets twee dingen tegelijk zijn," aldus Simpson. De serie verkent het bestaan van parallelle werelden en de vraag hoe dingen zouden uitpakken wanneer je een andere keuze had gemaakt op cruciale momenten in je leven. Jason komt na zijn ontvoering andere 'ikken' tegen in andere realiteiten. Het is dus niet gek dat hij ook verschillende versies van zijn vriend Ryan, oftewel Simpsons personage, tegenkomt.

Plot


Jason is natuurkundedocent en heeft een leuk leven met zijn echtgenote Daniela (Jennifer Connelly) totdat hij in een andere dimensie terechtkomt. Dit 'andere' bestaan bevalt hem echter totaal niet en hij wil terug naar zijn eigen wereld. Wat het geheel nogal bizar maakt is dat zijn eigen dubbelganger hem dit heeft aangedaan, en Jason zal dus de strijd aan moeten gaan met zichzelf. De serie heeft een redelijk snel tempo waardoor de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen en de hoofdpersoon is letterlijk zijn eigen grootste vijand.Dark Matter is te bekijken op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Dark Matter? Ben jij nieuwsgierig naar deze serie?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen