search
Een 8,9 op IMDb: Deze epische en historische misdaadserie kent bijna niemand
Series / Nieuws

Een 8,9 op IMDb: Deze epische en historische misdaadserie kent bijna niemand

Van deze Servische misdaadserie heb je hoogstwaarschijnlijk nog niet eerder gehoord.

Heb je alle historische series op Netflix al uitgekeken? Dan hebben we goed nieuws, want van deze serie heb je sowieso nog nooit gehoord: de historische misdaadserie Black Sun.

Black Sun (originele titel Senke nad Balkanom, ook wel vertaald als Schaduwen over de Balkan) is een Servische misdaadserie. Het eerste seizoen kwam uit in 2017. Daarna volgden er nog twee seizoenen.

Belgrado


De serie speelt zich af tussen 1928 en 1940, voor het grootste deel in Belgrado. We volgen de 50-jarige politie-inspecteur Andra Tanasijević en zijn nieuwe collega, een jonge forensisch onderzoeker Stanko Pletikosić.

In de serie is Belgrado een plek met een groot drugsprobleem. Het voornaamste probleem in de stad op het vlak van criminaliteit is een oorlog tussen opiumkartels, die Belgrado gebruiken als handelsroute om drugs verder Europa in te smokkelen.

Relikwie


Black Sun begint met een brute moord op een gekostumeerd bal, waar de absolute elite van de stad zich bevindt. Vanaf dat moment vinden er steeds meer huiveringwekkende gebeurtenissen plaats, waarvan Tanasijević uitvindt dat ze veroorzaakt worden door een oude relikwie.Op de IMDb krijgt de serie een zeldzaam hoge score. Uit 12.000 reviews krijgt de serie een 8,9/10 als cijfer. De misdaadserie wordt geprezen om zijn acteerwerk, kostuums, productie en montage.

Symbool


De titel van de serie slaat op een symbool dat in het eerste seizoen te zien is. Daarnaast krijgt de serie in het Engels ook soms de naam Balkan Shadows, wat een letterlijke vertaling van de originele titel is.

De eerste twee seizoenen van Black Sun zijn in gebieden buiten Nederland te kijken op Prime Video. Helaas zijn er (nog) geen diensten die de serie in Nederland aanbieden. Voor op je watchlist dan misschien?
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: SerieTotaal moet meer aandacht besteden aan onbekende series

 • Eens

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Oneens

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen