search
Hoe gaat het nu met levensgevaarlijke 'Carmen' uit de misdaadserie 'Penoza'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met levensgevaarlijke 'Carmen' uit de misdaadserie 'Penoza'?

Monic Hendrickx is vooral bekend door haar rol als Carmen in 'Penoza', maar wat heeft ze daarna gedaan?

Van 2010 tot 2017 was Monic Hendrickx te zien als de gevreesde Carmen in de Nederlandse misdaadserie Penoza. Ze hernam deze rol nog een laatste keer in 2019 in de film Penoza: The Final Chapter, die de vijf seizoenen van de serie afsloot. Maar hoe gaat het nu met Hendrickx en wat doet ze tegenwoordig?

Hendrickx werd bekend door haar titelrollen in de films De Poolse bruid (1998) en Nynke (2001), waarmee ze haar eerste twee Gouden Kalveren opleverden. Beide films waren de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, maar werden uiteindelijk niet genomineerd.

Australië


Zus & Zo (2002), waarin ze ook de hoofdrol speelde, was wel genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, maar de prijs ging toen naar Nowhere in Africa. Ook voor haar hoofdrol als Martje Portegies in Het zuiden (2004) ontving Hendrickx een Gouden Kalf.

In 2008 won ze in Australië de Inside Film Award en de AFI Award voor haar rol in Unfinished Sky. In deze Australische remake van De Poolse bruid speelde ze, net als in het origineel, een buitenlandse vluchteling, ditmaal een illegale Afghaanse immigrante.

Penoza


Het is in 2010 dat Hendrickx nog bekender werd door haar hoofdrol als Carmen van Walraven-de Rue in de misdaadserie Penoza, waarvoor ze in 2010 een Beeld en Geluid Award ontving, en in 2013 haar vierde Gouden Kalf, ditmaal in de categorie beste actrice in een dramaserie.Ze speelde de rol van Carmen in alle vijf seizoenen van Penoza totdat de serie eindigde in 2017. Hendrickx zou in 2019 wel nog voor een laatste keer de rol van Carmen spelen in de film Penoza: The Final Chapter. Dat jaar was ze ook te zien in onder andere de dramafilm God Only Knows, de Belgisch-Nederlandse serie Grenslanders en de serie Heirs of the Night.

Verdere carrière


Na Penoza bleef Hendrickx acteren in zowel films als series. Zo was ze te zien als mevrouw Brasschaat in de Belgische komische misdaadfilm H4Z4RD (2022), speelde ze in de film Only You en kon je haar horen in de Nederlandse versie van de animatiefilms The Addams Family (2019) en The Addams Family 2 (2021) als Morticia Addams. Hendrickx zorgde ook voor de Nederlandse stem van Mama Beer in De gelaarsde kat 2: De laatste wens (2022).Een van haar meer recente grote rollen is die van Claudia Bouman in de film Ferry en Ferry: de serie. Zij speelt de zus van Ferry Bouman, gespeeld door Frank Lammers. Daarnaast kon je Hendrickx ook zien in de Belgische dramaserie Geldwolven (2022), de Belgisch-Nederlandse sciencefictionserie Arcadia en de Nederlandse oorlogsdramaserie De Joodse Raad.

Toekomst


De Joodse Raad, die uitgezonden werd op de Evangelische Omroep (EO) in maart 2024, is voorlopig het laatste project waarin Hendrickx te zien was. Maar je zal haar binnenkort opnieuw zien in Arcadia, dat vernieuwd werd voor een tweede seizoen. Ze zal haar rol als Cato Christiaans hernemen. Er komt ook een tweede Ferry-film, maar het is niet bekend of ze terugkeert als Claudia.

Bekijk op instagram


Hendrickx heeft dus na Penoza al heel wat andere projecten gedaan en denkt nog niet aan stoppen. Je kan Hendrickx zien als Carmen in Penoza die te vinden is op NPO Plus. Ferry de film en de serie kan je bekijken op Netflix, Arcadia kan je vinden op NPO Plus en De Joodse Raad is ook te bekijken op NPO Start.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Penoza is een van de beste Nederlandse tv-serie ooit

 • Eens

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Oneens

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen