search
Dol op Freddy Krueger? Dan moet je deze serie gezien hebben!
Series / Specials

Dol op Freddy Krueger? Dan moet je deze serie gezien hebben!

'Freddy's Nightmares' is een spin-off van de 'A Nightmare on Elm Street'-filmreeks.

Freddy Krueger is een van de bekendste en populairste slechteriken in horrorfilms. De A Nightmare on Elm Street-filmreeks is iconisch met de eerste film die uitkwam in 1984, geschreven en geregisseerd door Wes Craven. Daarna volgden een aantal films, maar daarnaast ook een televisieserie.

Die serie is Freddy's Nightmare en liep van 1988 tot 1990, gedurende twee seizoenen, met in totaal 44 afleveringen. Het is een horror-anthologieserie, losjes gebaseerd op de filmreeks A Nightmare on Elm Street, die bestaat uit een reeks opzichzelfstaande horrorverhalen. De serie werd geregisseerd door Tobe Hooper, de bedenker van de The Texas Chainsaw Massacre-franchise.

Freddy Krueger


Freddy's Nightmares wordt gepresenteerd door Freddy Krueger, die net als in de films gespeeld wordt door Robert Englund. Hij introduceert elk verhaal aan de kijker en verschijnt soms tijdens het verhaal om de situatie toe te lichten. Hij speelt echter maar zelden een actieve rol in het verhaal, hoewel er gesuggereerd wordt dat de gebeurtenissen in elk verhaal wel indirect zijn schuld zijn.

Elke aflevering bevat twee verhalen, waarvan het tweede verhaal meestal voortbouwt op een personage dat in het eerste verhaal een kleine rol speelde. Dit maakt Freddy's Nightmares uniek. Het enige wat de verhalen met elkaar gemeen hebben is dat ze zich, net als de films, allemaal afspelen in de fictieve stad Springwood, Ohio.

Laag budget


Plannen voor een serie over A Nightmare on Elm Street bestonden al sinds de eerste film, maar door de moorddadige aard van Freddy Krueger leek dit onmogelijk. Freddy zou de meeste hoofdrolspelers hebben gedood en niemand zou nog overblijven. Daarom besloten de producers een anthologieserie te maken, waarbij elke aflevering gebruikmaakt van een nieuw verhaal en een nieuwe groep acteurs.



Vanwege het laag budget konden de producers geen bekende acteurs en actrices inhuren voor de serie. Er werden vooral debuterende acteurs gebruikt die tot dusver alleen voor theater hadden gewerkt. Enkele van de acteurs werden later beroemd. Zo heb je onder andere Kyle Chandler, Morris Chestnut, Eva LaRue, Lori Petty, Tim Russ en Brad Pitt.

Star Trek


Er zijn in Freddy's Nightmares een paar leuke Star Trek-verwijzingen. Zo heet de psycholoog in de serie Dr. Picard, net als Captain Picard uit Star Trek: The Next Generation (1987). Russ, die Dr. Picard speelde, ging later de rol van Commander Tuvok spelen in Star Trek: Voyager (1995).



De A Nightmare on Elm Street-franchise bestaat intussen uit negen films, een televisieserie (Freddy's Nightmares) en boeken. De laatste film kwam uit in 2010 en voorlopig blijft het ook de laatste film in de franchise. Maar er wordt al een paar jaar gepraat over een mogelijke volgende film en zelfs een serie. Het is nog afwachten of er effectief iets nieuws komt.

Kijken?


Freddy's Nightmares is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de serie wel kopen op dvd en blu-ray.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Vind jij ook dat het tijd is voor een nieuwe A Nightmare on Elm Street-film?

 • Ja, laat maar komen

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee, laat Freddy met rust

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen