search
Deze Netflix-serie veranderde van genre en werd een enorme hit
Series / Specials

Deze Netflix-serie veranderde van genre en werd een enorme hit

De briljante hoofdpersoon is indringend, onaangenaam en briljant, maar brengt zaken tot een goed einde.

Deze serie wordt gewaardeerd met 96% op de Tomatometer en met 8,7 op de IMDb kun je stellen dat dit een onbetwiste topper is. De gelijkenis met een personage uit een legendarische boekenserie viel menigeen op, hoewel het geen verfilming was. Sterker nog, de boeken en de serie betroffen totaal verschillende genres.

Het ziekenhuisdrama House, ook bekend als House M.D., gaat over dokter Gregory House (Hugh Laurie). De serie begon in 2004, liep acht seizoenen en is onverminderd populair bij de kijkers. De hoofdpersoon vertoont in diverse opzichten sterke overeenkomsten met Sherlock Holmes, de iconische detective uit de romans en korte verhalen van Sir Arthur Conan Doyle. Deze overeenkomst werd zo mogelijk nog meer benadrukt toen de BBC met de hitserie Sherlock van start ging.

Veeleisend


House begon als ziekenhuisdrama, maar veranderde gaandeweg in een mysteryverhaal dat zich in een ziekenhuis afspeelt. In 2010 werd Sherlock op het scherm gebracht. Deze moderne bewerking van de de boeken, door Mark Gatiss en Steven Moffat, illustreerde de gelijkenis tussen Gregory House en deze moderne Sherlock. Dit was echter het gevolg van de interpretatie door de makers.

Doyle's iconische detective vertoont naast gelijkenissen namelijk ook behoorlijke verschillen met zowel House als de moderne Sherlock (Benedict Cuberbatch). De hoofdrolspelers in de twee series, Hugh Laurie respectievelijk Benedict Cumberbatch, benadrukken de cynische, zelfingenomen en anti-sociale trekjes van hun personage. In de boeken is Holmes weliswaar gereserveerd en afstandelijk, maar niet wezenlijk anti-sociaal. Hij is excentriek en waardeert zijn introverte levensstijl, maar is niet zo veeleisend als een verwend kind. Deze eigenschap is echter duidelijk aanwezig bij zowel House als de moderne Sherlock, die allebei denken dat de wereld om hen draait.

Aartsvijand


Dan Shore, die House heeft geschreven, gaf in diverse interviews aan dat er een connectie bestaat tussen Doyle's hoofdpersoon en Gregory House. Zo woont de detective in de boeken op nummer 221B, wat ook het huisnummer is van House. In de serie deelt House zijn woning met zijn beste vriend, dokter James Wilson (Robert Sean Leonard). Wilson is natuurlijk gebaseerd op dokter John Watson uit de boeken, die tevens Sherlock Holmes' beste vriend is. Zowel House als Holmes hebben een probleem met verslavende middelen en beiden houden van muziek maken in hun vrije tijd. Ten slotte wordt House in het tweede seizoen neergeschoten door iemand met de naam Jack Moriarty, wat natuurlijk een knipoog is naar Sherlock Holmes' aartsvijand, het criminele meesterbrein James Moriarty.House werd in tientallen landen uitgezonden en in 2008 berichtte AFP dat de serie wereldwijd door bijna 82 miljoen mensen werd bekeken. De methodische benadering van de arts om medische mysteries te ontraadselen en zo patiënten te redden, leverde Hugh Laurie een Golden Globe Award op. House's talent om patronen te zien die anderen ontgaan zorgde er geleidelijk aan steeds meer voor dat de serie veranderde. Van een ziekenhuisdrama werd het een mysteryserie die zich in een ziekenhuis afspeelt.

Wereld veroverd


In 2010 werd een hedendaagse versie van de 19e eeuwse verhalen door de BBC gefilmd en ook deze veroverde de wereld. Benedict Cumberbatch won een Primetime Emmy Award voor zijn rol als Sherlock. In de moderne verfilming noemt Sherlock zichzelf met regelmaat een "hoogfunctionerende sociopaat" en zijn egocentrische manier van doen doet behoorlijk aan Gregory House denken. De series werden gelijktijdig uitgezonden. De gelijkenis tussen deze twee hoofdpersonen benadrukte de connectie tussen House en Sherlock Holmes nog meer, hoewel dit uiteindelijk een samenloop van omstandigheden betrof.Waar te zien?


Je kunt House en Sherlock streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

House M.D.: een revival zou welkom zijn

 • Eens

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Oneens

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen