search
Deze iconische film uit 1984 wordt nu overklast door briljante Netflix-serie
Series / Specials

Deze iconische film uit 1984 wordt nu overklast door briljante Netflix-serie

'Cobra Kai' is een vervolg op de 'Karate Kid'-films uit de jaren 80.

De Karate Kid-films waren een groot succes in de jaren 80. De eerste kwam uit in 1984 en er volgden twee sequels in 1986 en 1989. Bijna 30 jaar na de derde film, The Karate Kid Part III, kwam er de serie Cobra Kai, dat een vervolg geeft aan deze films.

Cobra Kai is gemaakt door Josh Heald, Jon Hurwitz en Hayden Schlossberg, en werd oorspronkelijk uitgebracht op YouTube Red / YouTube Premium voor de eerste twee seizoenen. Daarna verhuisde het naar Netflix vanaf het derde seizoen, nadat YouTube had besloten te stoppen met het produceren van originele gescripte programma's.

Verhaal


De hoofdrollen in Cobra Kai worden vertolkt door Ralph Macchio en William Zabka, die hun rollen als Daniel LaRusso en Johnny Lawrence uit de film The Karate Kid uit 1984 en de vervolgen opnieuw oppakken. Cobra Kai speelt zich dertig jaar na The Karate Kid af en volgt Johnny, die besluit de Cobra Kai karate dojo te heropenen.

Ook te zien in de serie zijn onder andere Courtney Henggeler, Xolo Maridueña, Tanner Buchanan, Mary Mouser, Jacob Bertrand, Gianni DeCenzo, Peyton List, Vanessa Rubio en Dallas Dupree Young. Martin Kove, Yuji Okumoto, Thomas Ian Griffith en Sean Kanan vertolken ook opnieuw hun rollen uit de films.

Nieuw leven in franchise


Toen de serie werd aangekondigd, werd het door velen afgedaan als weer een onnodige Hollywood-revival van een lang overleden franchise met nostalgische waarde en dat het zou floppen. Het feit dat het in première ging op YouTube Red, een dienst die moeite had om voet aan de grond te krijgen tegen streaminggiganten zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime, hielp ook niet.Toen Cobra Kai in première ging, prezen recensenten het als een goed geschreven serie die erin slaagt de nostalgie in balans te brengen met nieuwe energie en dynamische personages. De eerste aflevering werd op de eerste dag door 5,4 miljoen kijkers bekeken. De serie werd binnen een week snel verlengd voor een tweede seizoen, uiteindelijk opgepikt door Netflix, en wordt gezien als een voorbeeld van hoe een slapende franchise op de juiste manier nieuw leven kan worden ingeblazen.

Zesde en laatste seizoen


Cobra Kai werd dus uiteindelijk een groot succes. Het bestaat intussen uit vijf seizoenen die allemaal positief ontvangen werden. Elk seizoen heeft een score van boven de 90% op Rotten Tomatoes, met het eerste seizoen dat zelfs een perfecte score heeft van 100%.Cobra Kai komt nu op zijn einde met het zesde en laatste seizoen dat er aankomt. Dit zesde seizoen werd gesplitst in drie delen van elk vijf afleveringen, waarvan het eerste deel op 18 juli zal verschijnen. Deel twee komt uit op 28 november en het derde en laatste deel in 2025.

Kijken?


Wil je Cobra Kai zien? Je kan de serie bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kijk jij liever Cobra Kai of The Karate Kid?

 • Cobra Kai

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • The Karate Kid

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen