Recap 'Game of Thrones': Book of the Stranger

Recap Game of Thrones: Book of the Stranger

Met een heel ontroerende reünie en een boel sterke vrouwen.

Jim Pedd, 16 mei 2016 14:24

Vrouwen spelen een steeds grotere rol in HBO’s Game of Thrones. In de aflevering van deze week, Book of the Stranger, wordt dat eens te meer duidelijk. Zo ongeveer elk vrouwelijk hoofdpersonage neemt het voortouw en het plot wordt flink voortgestuwd.
Lees hier onze recap van aflevering 1, The Red Woman
Lees hier onze recap van aflevering 2, Home
Lees hier onze recap van aflevering 3, Oathbreaker


HERENIGING IN CASTLE BLACK
De aflevering gaat van start in Castle Black, waar Jon Snow en Edd flink zitten te ruziën. Laatstgenoemde vindt het niet te rechtvaardigen dat Jon weg gaat, terwijl de White Walkers eraan zitten te komen. De ruzie komt echter snel tot een eind, als er een onverwachte bezoeker bij Winterfell aankomt. Het is Sansa Stark, die voor het eerst in jaren haar halfbroer Jon weer ziet. Na een emotionele knuffel (misschien wel het beste moment van het seizoen tot nu toe) gaan ze eerst rustig eten. ”Lekker soep”, is het eerste dat we Sansa tegen Jon horen zeggen.

Al snel neemt de discussie echter een serieuze wending. Sansa wil Winterfell terug veroveren op Ramsay en vraagt Jon om haar daarbij te helpen. Dat wil hij eigenlijk niet, maar als ze een brief krijgen van Ramsay Bolton, verandert hij van gedachten. Ramsay wil zijn bruid terug (om zo zijn claim op het Noorden te bevestigen), en dreigt Rickon te vermoorden als Jon dat niet doet. De strijd gaat echter nog moeilijk worden: de Wildlings hebben slechts 2.000 soldaten, terwijl Ramsay er minstens 5.000 heeft. Ook hier heeft Sansa een oplossing voor: ze moeten de Noorderlingen werven, want die zijn veelal nog trouw aan Ned. Gezien het feit dat Jon zijn bastaardzoon is, kunnen ze hun steun werven.

PLANNETJES VAN LITTLEFINGER
Daarbij krijgen ze vermoedelijk hulp van een niet geheel onverwachte hoek. Littlefinger maakt namelijk voor het eerst dit seizoen zijn opwachting. Hij is weer terug in de Eyrie en manipuleert koning Robin Arryn. Littlefinger krijgt hem zover om het leger van de Eyrie te laten verzamelen, en het op te nemen tegen de Boltons.

MOORD IN WINTERFELL
Dan een vrij matige scène in Winterfell. We zien Osha, in haar tweede scène in jaren, met Ramsay. Hij geeft haar het gevoel in leven te kunnen blijven en ze doet oprecht haar best door hem te verleiden. Maar Ramsay kent de verhalen over Osha en Rickon en steekt haar met een mes in haar nek. Het is jammer dat Osha op deze vrij oneervolle manier om het leven gebracht wordt, terwijl ze pas net terug was.

SPANNINGEN IN KING’S LANDING
De spanning loopt op in King’s Landing. Daar zien we Margaery Tyrell praten met de High Sparrow. Ook Margaery was niet eerder te zien dit seizoen en mag van de Sparrow haar broer Loras weer zien. Die zit er helemaal doorheen, en het is aan haar om hem te motiveren nog even vol te houden. Dat zal moeilijk zijn, want het enige dat hij ‘mis’ heeft gedaan is dat hij op mannen valt.

Ondertussen komen de Small Council en Cersei en Jaime tot een akkoord. De Tyrells gaan hun leger inzetten om de Faith Militant uit te roeien en hopelijk de Sparrow te vermoorden. Daarmee lijkt laatstgenoemde uiteindelijk gelijk te gaan krijgen: levens zijn niets waard in de ogen van de heersers. En om die reden wil hij ze juist omverwerpen. Maar goed, we zien nog niets van die strijd, die komt vermoedelijk pas volgende week of de week erna tot uiting.

SLAVERNIJ IN MEEREEN
Tyrion weet precies hoe hij om moet gaan met machthebbers. Hij heeft er immers zijn hele leven tussen geleefd. De kleine held heeft tot onvrede van Grey Worm en Missandei de slavendrijvers uitgenodigd voor vredesbesprekingen. En na een kort gesprek komen ze al tot een conclusie: geen oorlog meer, maar de komende zeven jaar wel slavernij.

Die afspraak wordt gemaakt tot grote onvrede van de ex-slaven van Meereen en Grey Worm. Maar Tyrion heeft er een goede reden voor: hij moet zowel een oorlog als slavernij op te zien lossen en dat kan niet allebei tegelijk. Om die reden heeft hij hiertoe besloten.

EEN HERENIGING IN PYKE
Naast de hereniging van Sansa en Jon Snow was er dit seizoen ook een tussen Yara en Theon Greyjoy. Enkele seizoenen geleden probeerde Yara nog om Theon te redden van Ramsay, maar toen weigerde Theon nog mee te gaan. Geen wonder dus dat Yara hem wantrouwt, maar het feit dat Theon zegt dat hij wil dat zij de Kingsmoot wint, zorgt dat ze hem weer begint te vertrouwen. Die Kingsmoot zien we volgende aflevering overigens al.

DOOD EN VERDERF IN VAES DOTHRAK
In de hoofdstad van de Dothraki proberen Jorah en Daario in eerste instantie Daenerys op een gewelddadige manier te helpen ontsnappen. Maar die heeft een ander en veel beter plan. Daarbij laat ze zich opsluiten samen met de Khals, die overleggen of ze als weduwe toe mag treden tot de raad van wijze vrouwen. Dat vinden ze geen goed plan, waarop Dany na een korte dreigende speech de macht heel handig overneemt. Ze gooit enkele fakkels om en verbrandt de mannen levend.

Hierbij leren we een belangrijk feit over Dany. Ze is daadwerkelijk immuun voor vuur, want enkel haar kleren branden weg en ze loopt verder onbeschadigd weg. Hierop buigen alle Dothraki voor haar en heeft ze genoeg steun om Westeros te gaan veroveren.

LOSSE GEDACHTEN
• Zagen we daar nou iets opbloeien tussen Tormund Giantsbane en Brienne of Tarth? Het leek er wel op, met die mysterieuze blikken van de twee tijdens het eten in Castle Black.

• Het was heel leuk en aardig dat Daenerys de steun van de Dothraki werft. Maar dat doet ze door de Khals levend te verbranden en dan knielt iedereen meteen al voor haar. Is dat niet onlogisch? Hadden ze geen vrienden? Is dan niemand trouw?

• Er staan nog wat ruzies op stapel in Castle Black. Davos wil weten van Melisandre wat er gebeurd is met Shireen. En Brienne is nog niet helemaal klaar met haar wraakmissie voor Renly. Kortom: hier staan nog wel wat ruzies te gebeuren.

• Opvallend was de kleine referentie naar de White Walkers (van Edd). Het is duidelijk dat de showrunners duidelijk willen maken dat ze die echt niet vergeten zijn.

• Dan nog een kleine observatie: het valt erg op dat de vrouwen nu sterker zijn dan ooit. Dany die de macht over de Dothraki krijgt; Sansa overtuigt Jon ervan Winterfell te heroveren; Yara die volgens Theon de heerser over de Iron Islands moet worden en Margaery die haar broer helpt.

Lees meer over: game of thrones, Recap, hbo, seizoen 6, book of the stranger

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws