bb

Blu-ray recensie: 'Nobel'

Blu-ray recensie: 'Nobel'

Jim Pedd, 11 januari 2017 om 12:23

Bedenker: Per-Olav Sørensen | Cast: Aksel Hennie (Erling RIiser), Atheer Adel (Sharif Samani), Mohammed-Ali Behboudi (Mullah Ahmed), Danica Curcic (Adella Hanefi) e.a. | Jaren: 2016 | Zender: NRK

Noorse soldaten vochten mee in Afghanistan. Precies dat is het onderwerp van deze serie, van bedenker Per-Olav Sørensen, die er een serie over wilde maken. Samen met twee andere schrijvers maakte hij het verhaal, dat vervolgens verkocht werd aan de televisiezender NRK. Die liet er een duur, acht afleveringen tellend geheel van maken.

7,9 miljoen euro (heel was voor Europese standaarden) ging er in de acht afleveringen zitten. Die werden de afgelopen tijd aan veel landen verkocht en ook aan Netflix voor uiteenlopende Engelssprekende landen. De goed ontvangen serie trok in Noorwegen gemiddeld zo’n 1,3 miljoen kijkers (op een bevolking van 5,2 miljoen mensen).

Centraal staan twee door elkaar geweven verhaallijnen. Eentje draait om een soldaat die terugkeert van het front. Daarnaast is er een familieman die als pion verbonden raakt in een internationaal politiek spel. Terwijl er steeds meer op het spel komt te staan, ontdekt het duo hoe ver men moet gaan voor de vrede.


Blu-ray: Nobel | Schijven: 2 | Speelduur: 8 x 45 minuten | Audio: Noors, Dolby Digital 5.1 | Beeld: 16:9 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5-407003-480726 | Met dank aan: Lumière

Nobel wordt aangeleverd in een nette keepcase. De twee schijven zijn op elkaar vastgeklikt, op een nette en inventieve wijze. Je schuift de onderste disc als het waren in een hoesje, waar de bovenste op komt te liggen. Het ziet er daardoor net uit. Ook de cover is lekker sfeervol, en bevat dezelfde print als de schijven.

Het beeld ziet er prima uit op deze uitgave. Het was, zoals we al aanstipten, een dure serie om te maken en dat zie je terug in de beelden. Die zijn niet alleen van goede kwaliteit, ook ziet het geheel er sfeervol uit. Scènes die zich bijvoorbeeld afspelen in Afghanistan zijn mooi opgenomen met een wat gelige tint. De beelden in Noorwegen lijken soms wel wat grijzig, maar dat hoort bij de serie en is een keuze van de makers.

De audio is verder ook goed, al zal je wel Noors moeten spreken om de hoofdrolspelers te verstaan. De serie is voorzien van genoeg achtergrondgeluiden om voor een sfeervol geheel te zorgen en klinkt daardoor vaak erg realistisch. Mooi zijn ook de effecten bij actievollere stukken, die dankzij de 5.1 score goed uit de luidsprekers komen.

Toekomst
Of er een tweede seizoen van Nobel komt is niet zeker. Het geheel was internationaal ook een prima bekeken serie en dus doen de cijfers in elk geval vermoeden dat er genoeg mogelijkheden zijn.

Bron: Serietotaal

Lees meer over: Bluray, Recensie, Dvd, Review, Nobel, Per Olav Sorensen, Aksel Hennie, Atheer Adel, Mohammed Ali Behboudi, Danica Curcic

Populair nieuws