search
85% van Nederlanders kijkt video-on-demand
Series / Streaming-diensten

85% van Nederlanders kijkt video-on-demand

In het bijzonder de toegenomen populariteit van streaming platformen stuwt de cijfers naar omhoog.

Geoffrey Ketels
Een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope heeft aan het licht gebracht dat om en bij de 85% van de Nederlanders video-on-demand kijkt. Het aantal Nederlanders die video-on-demand kijken ligt in de praktijk wel nog wat lager ten opzichte van het aantal mensen die naar de lineaire tv kijken. Het lijkt echter nog slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer daar verandering in zal komen.

Op moment van schrijven zouden 88 procent van de volwassen Nederlanders naar de lineaire televisie kijken. De voorbije jaren is het aantal kijkers van video-on-demand evenwel sterk toegenomen. In vergelijking met het voorgaande onderzoek dat is gebeurd in het jaar 2017 is er sprake van een stijging van 4,3 procent. Concreet betekent dit een stijging van 11,2 naar 11,7 miljoen kijkers. Voor het aantal kijkers van lineaire TV is een dalende trend waarneembaar. Het aantal kijkers daalde daarbij van 12,5 naar 12,2 miljoen.

Streamingdiensten
De aangehaalde cijfers vormen uiteraard slechts een benadering van de realiteit. De exacte cijfers zijn dan ook slechts terug te vinden in het betaalde rapport 'Smart Media Monitor' van 'Multiscope'. De cijfers konden worden afgeleid op basis van de gemiddelde kijktijd van gebruikers bij video-on-demand en lineaire televisie evenals de totale kijktijd van alle Nederlanders die Multiscope heeft berekend. Vervolgens heeft men de kijktijd gedeeld door het aantal minuten per gebruiker. Op deze manier kon er worden berekend hoe groot de doelgroep in kwestie precies is. Vide-on-demand is bij Multiscope een vrij uitgebreid begrip. Zo vallen zowel Netflix, YouTube, Videoland als NPO Start onder deze noemer.

In het bijzonder liefhebbers van series lijken steeds vaker gebruik te maken van streamingdiensten. Zij vinden het dan ook fijn wanneer ze niet telkens een week moeten wachten vooraleer de nieuwe aflevering van hun favoriete serie te kunnen bekijken. Steeds meer series, zoals met name het laatste seizoen van 'Lucifer' en 'Designated Survivor' zijn op Netflix meteen in hun totaliteit te aanschouwen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen