'De Nederlandse Netflix-kijker is verzot op superhelden- en sciencefictionseries'

Nederlandse Netflix-kijkers gek van superhelden!

Ze blijken zelfs populairder te zijn dan detectives en ziekenhuisseries...

Geoffrey Ketels, 15 augustus 2019 om 14:37

De voorbije jaren kon er worden vastgesteld dat er heel wat superhelden en sciencefiction series op de markt zijn verschenen. Dat bleek niet zonder reden. Dergelijke series blijken immers populairder dan ooit. Dit niet in het minst bij Nederlandse kijkers.
Een onafhankelijk onderzoek welke werd uitgevoerd naar de populairste series van de streamingdienst 'Netflix' heeft aangetoond dat vooral namen zoals Stranger Things, Star Trek: Discovery evenals The Umbrella Academy het ronduit uitstekend doen. Nederlanders die er voor kiezen om te bingen beschikken duidelijk over een grotere voorkeur voor dergelijke series dan kijkers in andere landen. Traditionele kijkers geven dan ook nog steeds vaak de voorkeur aan detectives evenals ziekenhuisseries. Dat geldt dus niet voor het gros van de Nederlandse Netflix-kijkers.

Een onderzoek dat werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau 'Parrot Analytics' heeft aan het licht gebracht dat in het merendeel van de landen series zoals Narcos, Orange is the New Black en The Handmaid's Tale het prima doen. Dit gezegd zijnde is het niet zo dat het kijkgedrag overal hetzelfde is. In Nederland blijken het dus vooral superhelden en sciencefiction series te zijn die de bovenhand nemen. Ondanks het feit dat Netflix er om bekend staat eigenlijk zelden kijkcijfers te vermelden deed het dat wel voor Stranger Things. Van deze reeks maakte Netflix bekend dat 40 miljoen huishoudens binnen de eerste vier dagen na de lancering van de serie er voor hadden gekozen om ten minste één aflevering te bekijken. Behoorlijk indrukwekkend toch...

Meer transparantie
De resultaten waar de onafhankelijke onderzoeken op zijn gebaseerd zijn geen harde kijkcijfers. Dat kan ook niet. Netflix heeft namelijk de reputatie de lippen doorgaans stijf op elkaar te houden voor wat de kijkcijfers betreft. Op enkele toppers na is het dan ook vaak gissen hoe goed een reeks het echt doet. Dit gezegd zijnde heeft het bedrijf wel aangegeven dat het in de toekomst meer transparantie aan de dag zal leggen. Of ze ook daadwerkelijk de daad bij het woord zal voegen valt echter nog maar af te wachten.

De populariteit van de series is in ieder geval in kaart gebracht door rekening te houden met verschillende data. Het gaat hierbij niet alleen om data van videodiensten, maar ook om data van social media, blogs evenals recensiesites.

Bron: NRC.nl

Lees meer over: Netflix, Stranger Things, serie, series, The Umbrella Academy

Populair nieuws