RTL in de toekomst mogelijk in handen van Netflix?

RTL in de toekomst mogelijk in handen van Netflix?

Deloitte maakt een aantal prognoses over de ontwikkelingen in tv-land.

Zilko Tarici, 29 augustus 2019 om 10:21

Adviesbureau Deloitte heeft gisteren een aantal prognoses gedaan over de toekomst van het tv-landschap in Nederland. Een van de meest opmerkelijke van deze prognoses betreft een mogelijke opkoop van RTL door Netflix.
Deloitte merkte ten eerste op dat Talpa en NPO zullen blijven voortbestaan als leverancier van lokaal nieuws, drama, entertainment en sport. Dit zouden ze in de toekomst aanbieden via de zogenaamde universele supermarkten. Het ontstaan van deze universele supermarkten in het komende decennium is een van de vier toekomstscenario’s die Deloitte schetst. Daarbij komt kijken dat tv-zender zoals we ze nu kennen geheel verdwijnen, en worden overgenomen door internationale digitale platformbedrijven als Amazon en YouTube. Deze diensten zullen dan programma’s van RTL en NPO distribueren.

Deloitte grijpt zijn analyses niet uit de lucht. Er is bij de voorspellingen gekeken naar een set van bijna honderd sociale, technische, economische, politieke en andere factoren. De strijd om de macht over de Nederlandse tv zou al zijn begonnen, maar openbaart zich de komende jaren volgens de onderzoekers in een aantal fases.

Een ontwikkeling die nog wel een decennium duurt
Misschien wel de belangrijkste voorspelling is dat Netflix aan het einde van het volgende decennium RTL Group kan kopen. Hiermee worden ook diens merken én Videoland bemachtigd. In de overige scenario’s van Deloitte nemen lokale zenders een leidende rol of wordt tv-land dermate opgedeeld dat niemand domineert.

Bron: Emerce

Lees meer over: Netflix, RTL Group, Videoland, Amazon, YouTube

Populair nieuws