search
Amazon-serie 'Hunters' krijgt felle kritiek van Auschwitz-instelling
Series / Nieuws

Amazon-serie 'Hunters' krijgt felle kritiek van Auschwitz-instelling

Er is een scene in het bijzonder waarop de makers grote kritiek krijgen.

Sinds afgelopen vrijdag is de langverwachte serie Hunters te streamen via Amazon, en dat gaat niet geheel zonder kritiek. De dramatische thriller-serie speelt zich af in de jaren '70 en laat zien hoe een Holocaust-overlever (Al Pacino) een team samenstelt om nazi's die zich schuilhouden in Amerika op te jagen. Instelling Auschwitz Memorial was niet erg te spreken over de serie, en dan met name een scene waarin nazi's hun slachtoffers dwingen om deel te nemen aan een menselijk schaakbord. De arme zielen worden door de nazi's gedwongen om elkaar af te maken zodra ze elkaars plekken innemen op het bord.

Lees ook: Al Pacino jaagt op nazi's in nieuwe trailer 'Hunters'

Auschwitz Memorial plaatste de volgende tweet over de scene:

"Auschwitz zat vol onvoorstelbare pijn en lijden dat is gedocumenteerd door de overlevenden. Dat er in Hunters een gefabriceerd menselijk schaakspel wordt getoond, is gevaarlijk en versterkt karikaturen. Het is daarbij een open deur om meer mensen de Holocaust te laten ontkennen. Wij eren de slachtoffers door feitelijke onwaarheden te benoemen."

Showrunner David Well, die de verhalen van zijn joodse grootmoeder als inspiratiebron voor de serie gebruikte, reageerde direct op de verklaring van Auschwitz Memorial. Hij deed op zeer bedachtzame wijze, zoals je hieronder kunt lezen:

"Jaren geleden heb ik Auschwitz bezocht en de hekken gezien waardoor mijn oma decennia eerder heen moest lopen, alsmede de barakken waarin ze als gevangene moest leven. Ik zag overblijfselen van de nachtmerrie die zij heeft moeten doorstaan. Het was een ervaring die mijn leven voor altijd heeft veranderd. Het was een belangrijk moment voor mij dat me ertoe heeft gezet om eraan bij te dragen dat dit nooit meer zal gebeuren. Als kleinzoon van Holocaust-overlevenden is het mijn taak om hun verhalen in leven te houden.

Hunters is een dramaserie met voornamelijk fictieve personages, maar gebruikt wel waargebeurde feiten als inspiratiebron. Het is echter geen documentaire. Dat is ook nooit de insteek geweest. Toen ik de serie bedacht was het vooral belangrijk voor mij om een verhaal te vertellen over de Holocaust, zonder daar het leven van een specifiek slachtoffer in te belichten. Om die reden heb ik ook besloten dat alle overlevenden in de serie een tatoeage hebben met een nummer boven 202.499. Dit nummer is het hoogst geregistreerde nummer van echte overlevenden. Ik wilde niet dat een van onze personages het nummer van een echt slachtoffer of een overlevende zou dragen. Een serie als deze brengt dus behoorlijk wat verantwoordelijkheid met zich mee.

Wat betreft de schaakscene in het bijzonder... dit is een fictieve gebeurtenis. Maar waarom vond ik het zo belangrijk om hem te laten zien? Met deze scene wil ik het meest extreme, en ware, sadisme en geweld van de nazi's in een oogopslag laten zien. Ik wilde ook in dit geval liever geen specifieke soorten martelingen en spelletjes in beeld laten die de nazi's op echte slachtoffers hebben uitgevoerd.

De grotere filosofische vraag is of we ├╝berhaupt verhalen over de Holocaust mogen vertellen, die geen documentaires zijn. Ik vind van wel en ook dat we dat moeten blijven doen. Hunters houdt zich, net als een hoop bejubelde films over het onderwerp, niet strikt aan de letterlijke waarheid, maar probeert wel de waarheid van de Holocaust te vertegenwoordigen.

Ik ben het Auschwitz Memorial voor altijd dankbaar dat ze zo'n belangrijk werk doen en blijven doen. Dat ze de nagedachtenis aan slachtoffers en overlevenden, zoals mijn oma Sara Well, intact houden. Ik ben er sterk van overtuigd dat we aan dezelfde kant staan en ben dan ook bereid om hierover verder in dialoog te treden."


Lees ook: Eerste beelden 'Hunters' met nazi-killer Al Pacino!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen