search
Waarom 'Star Trek: Picard' zo duister en gewelddadig is
Series / Nieuws

Waarom 'Star Trek: Picard' zo duister en gewelddadig is

Het past natuurlijk niet helemaal bij de visie van Gene Roddenberry.

Als er één ding opvalt aan Star Trek: Picard, is het wel dat de serie duister en gewelddadig is. Vooral de vijfde aflevering, Stardust City Rag, blinkt uit in geweld. Een van de fans klaagde daarover bij showrunner Michael Chabon. Het geweld zou excessief zijn en helemaal niet passen bij de visie die in de franchise zit van vrede en voorspoed.

Maar de producent schreef vervolgens een uitgebreide reactie, waarin hij uitlegt waarom dit wel degelijk past en waarom het ook een erg bewuste keuze was geweest. "Ik sta niet zonder enige ambiguïteit tegenover het geweld. Dit keuze is niet lichtvaardig gemaakt, maar echt een gezamenlijke keuze die voortkwam uit goede gesprekken van de makers."

Lees ook: 'Star Trek: Picard' was onder Gene Roddenberry niet mogelijk

Niet zomaar
"Ik kan je verzekeren dat het geweld er niet in zit 'omdat het kan', of omdat we het proberen 'er zoveel mogelijk in te proppen'. Mijn partners hebben allemaal hun eigen redenen om dit in het verhaal te plaatsen," aldus Chabon. "Voor mij komt het hierop neer: er is altijd geweld (en soms zelfs marteling) getoond in Star Trek. Soms is het geweld impliciet geweest, soms expliciet."

Lees ook: Eindelijk: de nieuwe kapitein van de Enterprise is onthuld!

Volgens Chabon komt dat voort uit de menselijke natuur en wordt die weerspiegeld in de franchise. "Geweld is vaak het narratief. De bron. De motor. De vraag of er te veel in zit of niet, is een kwestie van smaak."
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen