'Star Trek: Discovery'-rechtszaak eindelijk afgerond

Star Trek: Discovery-rechtszaak eindelijk afgerond

CBS All Access werd aangeklaagd rond Star Trek: Discovery en wint de zaak.

Jim Pedd, 19 augustus 2020 om 11:28

CBS All Access wint een rechtszaak rond Star Trek: Discovery. In het eerste seizoen van de serie is gedurende drie afleveringen een belangrijke rol weggelegd voor een beerdiertje. En dat beest was onderdeel van een rechtszaak.
Anas Osama Ibrahim Abdin heeft een copyright in handen rond een videogame die draait om beerdiertjes. In die game zien we een botanist door de ruimte reizen nadat hij verandert in een beerdiertje, dat tegen extreme hitte, kou, druk en straling kan. Hij vond dat het eerste seizoen van Star Trek: Discovery daar teveel mee overeen kwam en klaagde daarom CBS All Access en Netflix aan.

Lees ook: 'Star Trek: Discovery': Waar is Kirk eigenlijk?

Zaak verloren
Abdin verloor de zaak echter, omdat de werken niet substantieel overeenkomen en omdat het beerdiertje een fysiek wezen is. Daar kan je geen copyright op aanvragen, stelt een Amerikaanse rechter. “Door de heer Abdin het exclusieve eigendomsrecht op het idee van een door de ruimte reizend beerdiertje toe te kennen, zou dat idee op onheuse wijze uit het publieke domein onttrokken worden en de creativiteit die op natuurlijke wijze voortkomt uit het wetenschappelijke feit dat beerdiertjes in het vacuüm van de ruimte kunnen leven, onder druk zetten.”

Lees ook: Vierde seizoen voor 'Star Trek: Discovery'?

En dus is er geen zaak en mag CBS All Access gewoon doorgaan.

Bron: Bloomberg Law

Lees meer over: Star Trek Discovery, CBS All Access, Netflix, Beerdiertje

Populair nieuws