search
Amazons 'Lord of the Rings'-serie: Dit moet je weten
Series / Featured

Amazons 'Lord of the Rings'-serie: Dit moet je weten

De Lord of the Rings-serie van Amazon duikt diep in de geschiedenis van Midden-Aarde.

Amazons Lord of the Rings-serie speelt zich af in de Tweede Era. Fans van Tolkiens Midden-Aarde zijn natuurlijk heel erg bekend met de Derde Era, want in die tijd leefden Frodo en Sam en moest de One Ring vernietigd worden.

Maar de Tweede Era zit ook boordevol grootse veldslagen en brengt ons genoeg materiaal voor een superepische fantasy-serie. Vandaag vertellen we je over de Tweede Era.

Lees ook: 'Lord of the Rings'-serie neemt wel heel bijzondere wending

De Derde Era
De films van Peter Jackson en de Lord of the Rings-boeken van J.R.R. Tolkien draaien voornamelijk om de One Ring en het Fellowship dat de Ring moest vernietigen. Die gebeurtenissen vonden ruwweg drieduizend jaar na het einde van de Tweede Era af. Dit tijdperk werd gekenmerkt door een nog bruter en bloederiger tijdperk dan de War of the Ring, die plaatsvindt in de films.

Morgoth is verslagen
De Tweede Era begint als Morgoth verbannen wordt. Hij is een god van de Ainur, en de bron van al het kwaad in het universum. Hij wordt verbannen in de Leegte, na de War of Wrath. Veel elfen besluiten om in Midden-Aarde te blijven en bouwen de havenstad waar de Grey Havens aan grenzen.

Lees ook: Eindelijk: 'The Lord of the Rings'-serie start weer op!

Bovendien settelen veel mensen zich in Númenor, een nieuw land dat ze als beloning voor hun diensten gekregen hebben. Daar vormt zich een groots, en nobel koninkrijk. Maar in de schaduwen verzamelen zich nieuwe krachten van het kwaad. Een van de belangrijkste luitenanten van Morgoth is namelijk een Maiar, een goddelijke geest met een fysieke vorm.

De Maiar Sauron
Die geest heet Sauron, die verdween nadat hij verslagen werd door de elf Lúthien en de wolfshond Huan. Hij ontkwam aan een gruwelijke straf van zijn meester, omdat die verslagen werd. Sauron bracht ondertussen de eeuwen door met het bouwen van de Tower of Barad-dûr, waar hij zijn leger begon te verzamelen. Sauron wilde elfen rekruteren, maar wist dat ze te nobel waren om op een gewone manier te verleiden.

Lees ook: Tv-serie 'Lord of the Rings' wordt mindblowing!

Daarom vermomde Sauron zich en raakte hij bevriend met elfen. Hij maakte de magische Rings of Power voor hen, en ondertussen maakte hij ook de One Ring. De elfen werden zich bewust van die snode plannen en lieten de ringen liggen, keerden zich tegen Sauron en dat leidde tot de War of the Elves. Sauron werd meteen door hen verslagen.

Númenor verleiden
De elfen waren dus moeilijk te onderwerpen en dus wendde Sauron zich tot de mensen van Númenor. Hij wist hen te misleiden en ze voerden dankzij hem oorlog tegen de goddelijke Valar. Voor dat verraad werden de mensen gestraft door de maker van het universum, Eru Ilúvatar, die Númenor in de oceaan liet zinken.

Lees ook: 'Lord of the Rings'-acteur is klaar met de franchise

De overlevende mensen vluchtten naar Midden-Aarde, waar ze de koninkrijken Gondor en Arnor bouwden. De stad Gondor werd aan de grenzen van Mordor gebouwd, waardoor Sauron zich bedreigd voelde. Hij begon een nieuwe oorlog, die wij kennen als de Last Alliance of Elves and Men.

Sauron verslagen
Het was dankzij de alliantie tussen mensen en elfen, dat Sauron weer verslagen werd. Die prestatie viel voor rekening van de elf Gil-galad en de High King of Gondor en Arnor Elendil. Het was diens zoon, Isildur, die de One Ring voor zichzelf claimde. Dat laatste is wat leidt tot de Derde Era, waar we bekend mee zijn.

Lees ook: 'Lord of the Rings'-serie vindt weer een topactrice

De Tweede Era vertelt vooral over hoe de wereld uiteindelijk geworden is tot wat we kennen. Er staat veel conflict te gebeuren in de Lord of the Rings-serie van Amazon Prime Video, gezien de oorlogen die gevoerd worden tegen Sauron. Dat belooft dus wat!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen