search
'Shadow and Bone' van Netflix: Dit moet je weten om deze serie te snappen
Series / Featured

'Shadow and Bone' van Netflix: Dit moet je weten om deze serie te snappen

De wereld van Shadow and Bone is behoorlijk goed doordacht en soms moeilijk te volgen voor beginners.

Vrijdag komt Netflix met een nieuwe serie: Shadow and Bone. Het is geen Harry Potter, geen Game of Thrones, maar een heel ander en op zichzelf staand beest.

De serie focust zich op een intrigerende wereld vol oorlog, magie en een Uitverkorene. Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten over Ravka, de Small Science en Sun Summoners.

Wat is het Grishaverse?
Fans van Shadow and Bone kennen de young-adult boeken van Leigh Bardugo natuurlijk allemaal. Het Grishaverse staat voor alle verhalen in de boeken, die zich afspelen in een wereld die zij omschrijft als een "keizerlijk Rusland, geen middeleeuws Engeland, met geweren in plaats van zwaarden."

Je hebt allereerst de Shadow and Bone-trilogie, die bestaat uit deze boeken: Shadow and Bone, Siege and Storm en Ruin and Rising. Dan is er de duologie Six of Crows die zich afspeelt na het eerste boek van Shadow and Bone: Six of Crowns en Crooked Kingdom. Ook is er de King of Scars-duologie, King of Scars en Rule of Wolves, en tot slot nog de twee boeken The Language of Thorns en The Lives of Saints.

Je hoeft ze gelukkig niet allemaal te lezen om het Grishaverse te begrijpen. Maar waar komt die naam vandaan?

Wat zijn Grisha?
Grisha zijn mensen die magie kunnen gebruiken. Ze noemen dat dan weer geen magie, maar Small Science. Grisha kunnen materie op het meest fundamentele niveau manipuleren. Ze kunnen materie niet uit het niets creƫren, maar dus wel manipuleren.

Er is een hele rits verschillende Grisha. De Corporalki zijn de belangrijkste, die controle hebben over leven en dood. Binnen deze categorie heb je Heartrenders (die je hartslag en het stromen van je bloed kunnen beheersen) en de Healers.

Verder zijn er Etherealki, die uiteen vallen in meerdere groepen: Squallers gebruiken de wind, Inferni vuur en Tidemakers water. Er zijn geen mensen die het element aarde kunnen gebruiken.

Wel heb je Materialki ofwel Fabrikators die ook heel eigen krachten hebben. De Durasts kunnen solide materiaal zoals steen, metaal, hout en textiel veranderen om dingen te maken. En de Alkemi kunnen chemische materialen manipuleren, wat handig is om bommen en vergif te maken.

Verder zijn er wat zeldzamere Grisha. Zo heb je Tailors, die tijdelijk van vorm kunnen veranderen. De koning en koningin van Ravka hebben er eentje in hun paleis. Dan zijn er Shadow Summoners, die het duister kunnen manipuleren. General Kirigan (gespeeld door Ben Barnes) is de enige in het leger van Grisha, en kan niet alleen iemand verblinden met schaduw, maar ook vijanden doden daarmee.

De meest gewilde Grisha is de Sun Summoner, die het licht kan oproepen.

Waarom zo gewild?
Lang verhaal kort: honderden jaren voor de gebeurtenissen van de serie, nam een koning van Ravka een Shadow Summoner als zijn militair adviseur. Deze Grisha was machtsbelust en gebruikte een verboden vorm van magie om een eigen leger te bouwen. Hij verloor uiteindelijk de controle en maakte daarmee de Shadow Fold.

Wat is de Shadow Fold?
Ook wel The Fold, een grote en ondoordringbare duisternis die Ravka verdeeld. In de Shadow Fold leven gruwelijke monsters genaamd Volcra, die alles wat de Fold betreedt aanvallen. Om de Fold heen reizen is moeilijk. Ten noorden ligt het gemilitariseerde land Fjerda dat Ravka bedreigt. En in het zuiden ligt Shu Han, dat ook regelmatig dreigt met oorlog.

The Fold is dus een groot probleem voor Ravka, dat verdeeld is geraakt in East Ravka (het binnenland) en Wet Ravka (de kust). Daardoor kan East Ravka niet handelen met andere gebieden, en moet West Ravka voorraden leveren. Nu wil het westen echter een onafhankelijk land worden.

De Sun Summoner
In het verhaal zijn de Grisha (na enige tijd als paria's) geaccepteerd en maken ze onderdeel uit van het leger van Ravka. Als een Grisha ontdekt wordt, moet die in dienst. Het verhaal begint als Alina Starkov een Sun Summoner blijkt te zijn.

Tot slot
Is het ook belangrijk om te weten dat het eerste seizoen verhalen van Shadow and Bone mengt met Six of Crows. Dat laatste boek speelt zich af in Ketterdam, de hoofdstad van eilandnatie Kerch, die vlakbij Shu Shan ligt en enorm crimineel is.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen