Eerste recensies 'Vikings: Valhalla': Kijken of skippen?

Eerste recensies 'Vikings: Valhalla': Top of flop?

Voldoet Vikings: Valhalla aan de torenhoge verwachtingen of heeft Netflix een serie gemaakt die niet bevalt?

Jim Pedd, 21 februari 2022 19:07

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

Komende vrijdag is het zover. Dan kan je het eerste, acht afleveringen tellende, seizoen van Vikings: Valhalla zien op Netflix. De serie dient als vervolg op Vikings van Michael Hirst en vertelt het verhaal van enkele van de meest bekende (en natuurlijk beruchte) Vikingen uit de geschiedenis. Maar is showrunner en bedenker Jeb Stuart er wel in geslaagd om een serie te maken die succesvol voortborduurt op het origineel? In dit artikel zetten we de eerste recensies voor je op een rij.
Vikings: Valhalla speelt zich honderd jaar na Vikings af. De spanningen tussen de Engelse heren en de Vikingen lopen op, zodanig dat ze hun bloederige kookpunt zelfs bereiken. Intussen botsen de Vikingen onderling ook over het christendom en hun eigen heidense geloof. Centraal staan in dit alles de gewelddadige avonturen van Leif Erikson, Freydís Eiríksdóttir en Harald Hardrada.

De eerste recensies
We zetten de eerste recensies van Vikings: Valhalla voor je op een rij.

Murphy's Multiverse: "Het is een vreemd effect: er gebeurt veel tegelijk, maar het voelt tegelijk te traag, tot alles plotseling ineens opgelost is. Al het andere over de serie is goed gemaakt. De kostuums zijn fantastisch ontworpen. Zelfs al lijken die van alle Vikingen op elkaar, je herkent Leif nog altijd in de grote menigtes. Het schuwt niet weg voor brute momenten, zelfs als we heidense rituelen zien. Alles komt samen, maar sommige kijkers zullen de serie al opgegeven hebben tegen de tijd dat hij echt op gang komt, een paar afleveringen onderweg."

GamesRadar: "Uiteindelijk is het een prima serie die ineens klaar is tegen het einde van het eerste seizoen. Maar niet zonder eerst een goede historische serie te leveren die aspireert ooit als episch gezien te worden. Met wat meer verfijning zou Vikings: Valhalla zich bij het Netflix-pantheon van geweldige series kunnen voegen. Skol!"

The Wrap: "Als een dappere dood in het gevecht direct tot Valhalla leidt, dan leidt de weg naar een epische ontsnapping aan moderne verwarring en catastrofe lijnrecht door de chaos van Vikings: Valhalla."

Collider: "Valhalla is veelbelovend, met een hele rits opwindende nieuwe personages. Maar moet wel meer tempo krijgen en meer leunen op zijn sterkte punten in plaats van pogingen te doen om de geschiedenis te herhalen. Eindelijk bevrijd van History Channel, kan een nieuw narratief omarmen leiden tot veel meer opwinding in toekomstige seizoenen."

IGN: "Vikings: Valhalla is een knap gemaakte voortzetting van Vikings, maar mist het spirituele (en structurele) van zijn voorganger, een element waardoor zijn voorganger zich echt wist te onderscheiden van andere historische drama's. [...] Valhalla heeft meer richting en laat gebeurtenissen op een meer conventionele manier plaatsvinden. Dat wil niet zeggen dat het niet meeslepend of compleet voelt. Het is een veel andere tijd voor Vikingen."
Lees meer over: Vikings Valhalla, Vikings, Netflix, Recensies, Jeb Stuart, Michael Hirst, Frida Gustavsson, Sam Corlett, Leo Suter

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws